Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1753

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΒΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
  

Την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Μαρίνης στο Βέλο Κορινθίας πλαισιούμενος από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βέλου – Βόχας και με την παρουσία των Υφυπουργών κ. Χρίστου Δήμα και κ. Νικολάου Ταγαρά, των Βουλευτών κ. Κωνσταντίνου Κόλλια και κ. Γεωργίου Ψυχογιού, του Αντιπεριφερειάρχου Κορινθίας κ. Αναστασίου Γκιολή, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ. Χαριλάου Βυτινιώτη και κ. Αθηνάς Κόρκα, του Δημάρχου κ. Αννίβα Παπακυριάκου, λοιπών Τοπικών Αρχόντων και πλήθους Χριστιανών.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας στον λόγο του αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης επισημαίνοντας ότι η Αγία έζησε κατά τη περίοδο των διωγμών των Χριστιανών, μια εποχή συγκομιδής ευχύμων καρπών. Οι Άγιοι Μάρτυρες, που έζησαν τους πρώτους αιώνες μετά το Χριστό και τους Αποστόλους Του, κατάλαβαν ότι ο άνθρωπος ακολουθώντας την διδασκαλία του Ευαγγελίου ανακτά την δύναμη να σώζεται, μένοντας το σώμα ενωμένο με την ψυχή και ζώντας αιώνια δίπλα στον Θεό.

Όταν οι εκπρόσωποι της θρησκείας των ειδώλων, πού ταυτόχρονα ήταν και κάτοχοι της κοσμικής εξουσίας διατείνονταν ότι οι ίδιοι ήταν θεοί και προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο, ώστε να ζουν πλουσιοπάροχα, τότε μια στρατιά ανθρώπων, που πίστεψαν στον Χριστό και στο Αποστολικό Κήρυγμα, αντιστάθηκαν στην πλάνη, έδωσαν μάχες και προτίμησαν αντί της πρόσκαιρου ζωής, να ομολογήσουν τον Χριστό ως Θεό, και με αυτή την ομολογία τους να τους κατατροπώσουν μη φοβούμενοι ακόμη και το μαρτύριο. Η ομολογία τους αυτή τους έκανε ικανούς να πραγματοποιούν ξεχωριστά και μοναδικά πράγματα καθώς πίστεψαν στον μόνο αληθινό Θεό, σε Αυτόν για τον Οποίο ψάλλουμε το Μέγα Προκείμενο:

«Τίς Θεὸς μέγας, ὸς ὸ Θεὸς ὸμὸν, σὸ εὸ ὸ Θεός, ὸ ποιὸν θαυμάσια μόνος».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλλο και την κοινωνική μας κατάσταση ο θάνατος είναι βεβαιότητα, οπότε εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε ότι πράττουμε στη ζωή να το ενδύουμε με το ένδυμα της αιωνιότητας. Δίδοντας καθημερινές εξετάσεις στον Θεό και στους συνανθρώπους μας οφείλουμε να ξεπερνάμε αρρώστιες, θανάτους, πένθη, κακουχίες, ακόμη και τη μεγάλη, σύγχρονη δοκιμασία του κορωνοϊού. Πιο επίκαιρη από ποτέ η βιωτή της Αγίας Μαρίνης μας διδάσκει ότι ακόμη και κάποιος μόνος του με την συνείδηση του και την πίστη του μπορεί να φέρει εις πέρας πράγματα ακατόρθωτα, όπως ακριβώς η Αγία, που μόνη της ξεκίνησε και προχώρησε και έφτασε εκεί που η ίδια θέλησε να φτάσει και ενώ θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες αυτή επέλεξε τον δικό της «δρόμο», ώστε όλοι μας να την τιμούμε σήμερα! Πολύ μικρή σε ηλικία η Αγία, αλλά «βράχος» συναισθηματικός ήξερε πολύ καλά τι επιθυμεί και σε τι πιστεύει και καμία υλική απόλαυση ή απολαβή δεν μπορούσε να την κάνει να παρεκκλίνει της πορείας, που είχε χαράξει. Πόσο δύσκολο είναι άραγε για τους σημερινούς νέους να αποφασίσουν ποια ιδανικά τιμούν και να μείνουν σταθεροί σε αυτά; Πόσο δύσκολο άραγε είναι τα σημερινά νεαρά ζευγάρια να στηρίξουν τον άνθρωπο, που οι ίδιοι επέλεξαν για να ζήσουν μαζί του και να μην χωρίζουν για «ψύλλου πήδημα»; Και επαναλαμβάνω κάτι που έχω τονίσει πολλές φορές. Η οικονομική κρίση, που μας διέλυσε επί μία σχεδόν δεκαετία, αλλά και η υγειονομική κρίση, η πανδημία, που πήρε την σκυτάλη για να μας βασανίζει είναι απόρροια της ηθικής καταπτώσεως της κοινωνίας μας. Όσο βγάζουμε τον Χριστό απ’ τη ζωή μας τόσο τα προβλήματα θα έρχονται καταπάνω μας ως τεράστια βουνά. Το Ευαγγέλιο και οι βίοι των Αγίων μας είναι το παράδειγμα και η λύση για όλα τα προβλήματά μας, κυρίως δε για τα σύγχρονα.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Κουτσούρη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Βέλου και Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Βέλου, που άφησε ένα πολύ μεγάλο κενό στην Τοπική μας Εκκλησία. Επειδή όμως η Εκκλησία μας, με την σοφία των 2.000 χρόνων, προστάζει την συνέχεια και την συνέπεια ο Ποιμενάρχης μας παρουσίασε στους Πιστούς τον νέο Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Νικόλαο Τζελέπη, αλλά και τον νέο Αρχιερατικό Επίτροπο των συγχωνευμένων πλέον Αρχιερατικών Περιφερειών Βέλου και Βόχας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Κυριάκο Σκλία, στους οποίους ευχήθηκε να έχουν υγεία και να επιτελούν τα καθήκοντά τους με ζήλο και φόβο Θεού, στους δε Πιστούς ευχήθηκε έτη πολλά και σωτήρια!

Στην Πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Άγιας Μαρίνης Λουτρακίου τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε στους παριστάμενους Πιστούς, κατὸ εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
22 Ιουλίου 2021 






ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
    

Την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας ο Κορίνθιος Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον κ. Υφυπουργό και τον σεπτό Ποιμενάρχη μας να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που άπτονται της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, της τρέχουσας επικαιρότητας αλλά και θέματα που αφορούν τους δύο φορείς που εκπροσωπούν.

Ο Σεβασμιώτατος μας ευχαρίστησε τον κ. Δήμα για την ευγενική επίσκεψή του και του ευχήθηκε όπως Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειών του Αποστόλου και Ιδρυτού της Τοπικής μας Εκκλησίας Παύλου, να τον ενισχύει και να τον δυναμώνει στα απαιτητικά Υπουργικά και Κοινοβουλευτικά καθήκοντα του, διαβεβαιώνοντάς τον ακόμη ότι η Αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου, σεβόμενη τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ιατρική επιστήμη και την ελευθερία της συνειδήσεως των πιστών της, πράττει πάντοτε το χρέος της ανενδοιάστως.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια