Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1748

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Προκόπης Παυλόπουλος: Ντροπή η συνέχιση της κατοχής στην Κύπρο

  


O τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, σημειώνοντας ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι διαρκεί ακόμα αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην Κύπρο, που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο κ.

Παυλόπουλος επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών του Δήμου Αγίας Νάπας και του Συνδέσμου Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» Αγίας Νάπας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτος, ο κ. Παυλόπουλος δηλωσε: Είναι προσκύνημα στην Κύπρο για μένα». Για πολλοστή φορά, είπε, “αλλά όσες φορές και να έρθω στην Κύπρο το προσκύνημα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία πόσο μάλλον με αυτή την συγκυρία. Θέλω να τονίσω, ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος. Αυτή η μάχη που έγινε στις 17 Μαρτίου 1826, μας διδάσκει πολλά σήμερα και αυτό θα τονίσω στην ομιλία μου το λέω και από τώρα.

Πηγή: Ε.Θ. Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021





Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Επιθυμούμε η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα ειρήνης…»

  


«Επιθυμούμε να είναι η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, αν και η ιστορία μας δείχνει ότι ήταν πάντα ένας τόπος εμπορίου, ανταλλαγών αλλά και συγκρούσεων. Όλες οι παράκτιες χώρες οφείλουμε να σεβόμαστε τους ίδιους κανόνες με βασικό εξ αυτών το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι που ζητάμε να εφαρμόσουν όλες οι γύρω χώρες μας και το γεγονός ότι δεν το κάνει η Τουρκία, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις δικές μας διμερείς σχέσεις», σημειώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική ε/φ ABC και στη δημοσιογράφο Begoña Castiella, με αφορμή την Υπουργική Σύνοδο των ΕU ΜED που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων της ΕΕ, Ελλάδα και Ισπανία έχουν έρθει ακόμη πιο πολύ κοντά, όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο πολύ κοντινές χώρες αλλά επειδή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών Μητσοτάκη- Sánchez . «Ούτε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ούτε το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εάν δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ δύο δυνάμεων όπως της Ισπανίας και της Ελλάδος για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο πίεσης έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, για την αναγκαιότητα της υιοθέτησης των μέτρων αυτών», προσθέτει.

Για το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζει ότι «πριν προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του νέου Συμφώνου, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, καταρτίζοντας συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών αυτών για την ταχεία επιστροφή στις χώρες τους και σε αυτό συμφωνούν και η Ελλάδα και η Ισπανία».

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών και των κοινών αξιών μας. Σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί προκλητικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως και ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία χωρών μελών της ΕΕ».

Ακόμη, σε ερώτηση για την Ισπανική στάση απέναντι στην Τουρκία και την αντίδραση που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισημαίνει ότι «η Ισπανία προμηθεύει τώρα στην Τουρκία ένα αεροπλανοφόρο, κάτι που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μας προβληματίζει πολύ» 

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ





Euro 2021: Η κρατική τηλεόραση της Β. Μακεδονίας αναφέρεται σε Εθνική «Μακεδονίας»
   

Για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, στο Euro 2021 συμμετέχει η Εθνική «Μακεδονίας» καθώς έτσι αναφέρονταν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας οι σχολιαστές κατά τη διάρκεια του αγώνα κόντρα στην Αυστρία, που έγινε την Κυριακή (13/06) στο Βουκουρέστι, και στο επίκεντρο έρχεται εκ νέου η Συμφωνία των Πρεσπών. Συνέχεια στο πώς θα πρέπει να ονομάζεται η Βόρεια Μακεδονία στο Euro 2021, δόθηκε, την Κυριακή (13/06), αφού η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (MRT) που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης, έκανε λόγο για Εθνική Ομάδα της «Μακεδονίας» και όχι «Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Βόρειας Μακεδονίας, πριν από τον αγώνα με την Αυστρία για το Euro 2021, γίνεται λόγο για «μακεδονική» εκπροσώπηση και, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, στο Βουκουρέστι, οι σχολιαστές αναφέρονταν σε «Μακεδονία» και όχι σε Βόρεια Μακεδονία, κατά παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ χρησιμοποιήθηκε το ακρωνύμιο «MKD» το οποίο παρέπεμπε στο «Μακεδονία».

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση της ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της γειτονικής χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας και όχι μέσω ανταποδοτικού τέλους οπότε, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, δηλαδή το Βόρεια Μακεδονία.

5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ





Προκλητική η δήλωση του τουρκικού προπαγανδιστικού οργάνου

  


Η ‘’Τουρκική Ένωση Ξάνθης’’ ξαναχτύπησε και με περίσσιο θράσος έκανε δήλωση αφού η Σύνοδος Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε την Ελλάδα ότι δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις “τουρκικές μειονοτικές ενώσεις”. Το προπαγανδιστικό όργανο των Τούρκων στη δήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης της διαδικασίας που σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που δεν έχουν εφαρμοστεί εδώ και 13 χρόνια και λέει πως «είναι ανησυχητικό ότι οι κλήσεις και οι προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα δεν λαμβάνονται υπόψη».

Η δήλωση της Τουρκικής Ένωσης σχετικά με το θέμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίασή της στο Στρασβούργο στις 7-9 Ιουνίου, προειδοποίησε την Ελλάδα για άλλη μια φορά για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις τουρκικές μειονοτικές ενώσεις στη Δυτική Θράκη, όπου βρίσκεται η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, και επέκρινε τη μη εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. Όπως θα θυμόμαστε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2021, η χώρα μας προειδοποίησε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ, τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει εδώ και 13 χρόνια. Η κατάσταση σχετικά με τις υποθέσεις των τουρκικών μειονοτικών ενώσεων θα συζητηθεί επίσης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ως Τουρκική Ένωση, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρακολουθεί στενά τη διαδικασία σχετικά με τις υποθέσεις μας» Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ





Πεδίο μάχης η Αθήνα από συμμορίες αλλοδαπών – πολλές συλλήψεις
  


Άγριες συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που απαρτίζονται από Αφγανούς, Αλβανούς και Αλγερινούς εξελίχθηκαν σε Ομόνοια και Άγιο Παντελεήμονα, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχη. Οι αντιμαχόμενες ομάδες επιχείρησαν να λύσουν τις διαφορές του με ρόπαλα, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια. Άνδρες της ΟΠΚΕ, προχώρησαν στην σύλληψη 7 ατόμων, προσήγαγαν άλλους 15, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι.

Η αρχή των συμπλοκών μεταξύ αντίπαλων ομάδων, έγινε στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας στο Μεταξουργείο, όταν Πακιστανοί συνεπλάκησαν με υπηκόους από το Μπαγκλαντές.

Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της ΟΠΚΕ που προσήγαγαν στο 8 άτομα στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, ενώ ένας αλλοδαπός τραυματίστηκε.

Λίγα λεπτά αργότερα κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα κάλεσαν το κέντρο της Άμεσής Δράσης και ενημέρωσαν για νέα συμπλοκή ατόμων. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της Άμεση Δράσης, οι εμπλεκόμενοι εξαφανίστηκαν τρέχοντας στα στενά.

Την στιγμή εκείνη το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε νέες κλήσεις από πολίτες για συμπλοκή αλλοδαπών στην οδό Φυλής.

Στο σημείο έσπευσε ομάδα ΟΠΚΕ που συνέλαβε ένα άτομο Ελληνικής υπηκοότητας, κάτοικο Άνω Λιοσίων στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι, ενώ προσήγαγαν άλλα 4 άτομα.

Τελευταίο σημείο των άγριων συμπλοκών, ήταν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν αλλοδαποί αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με μαχαίρια και ξύλα στην πλατεία Κύπρου. Εκεί οι συγκεντρωμένοι, επιτέθηκαν μάλιστα κατά των ανδρών της ΟΠΚΕ που κλήθηκα στο σημείο, με ρόπαλα, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια. Συνελήφθησαν 6 αλλοδαποί, προσήχθηκαν 3 άνδρες με καταγωγή από την Αλγερία ενώ τραυματίστηκε στο χέρι και ένας αστυνομικός της ΟΠΚΕ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όλοι οι συλληφθέντες αφού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή:Ε.Θ.Δευτέρα,14Ιουνίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια