Header Ads

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 (Β΄ μέρος) φ.1744

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 
 (Β΄ μέρος)



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ


Πλούσιο, φέτος, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 ιδιαίτερα για τις εκδηλώσεις του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου.

«Δέκα ( 10) πρεμιέρες παραγωγών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι παραστάσεις θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα -Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή- από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Στα φετινά Επιδαύρια θα παρουσιαστεί μια διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο Γερμανός σκηνοθέτης, Τόμας Όστερμαϊερ, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σαουμπίνε του Βερολίνου και από τους πιο επιτυχημένους Ευρωπαίους σκηνοθέτες της εποχής μας, επιστρέφει στην Ελλάδα και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα.
  

Όχημά του ο Οιδίποδας Τύραννος, που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο ödipus/Οιδίποδας.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή Ιχνευταί, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς Βατράχους του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πλούσιο πρόγραμμά περιλαμβάνει, ακόμα, τις Βάκχες, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης – που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο» (Αναδημοσίευση: https://www.elculture.gr).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

(ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι)

Εθνικό Θέατρο – Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιππείς του Αριστοφάνη

Γιώργος Νανούρης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη

Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιχνευταί του Σοφοκλή

Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Μόσχος, Φοίνισσες του Ευριπίδη

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη του Ευριπίδη

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Νικαίτη Κοντούρη, Βάκχες του Ευριπίδη

Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Άρης Μπινιάρης, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

ΘΕΑΤΡΟ / CONTEMPORARY ANCIENTS /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ Schaubühne Berlin – Thomas Ostermeier, ödipus / oιδίποδας της Maja Zade


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Ο προγραμματισμός για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου. Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα « Πάροδος», που θα λάβει χώρα εδώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται ένας νέος θεματικός κύκλος υπό τον τίτλο « Contemporary ancients».

Στη βάση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τη Μικρή Επίδαυρο βρίσκεται η ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο.

Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, γράφει το έργο του «Τα σπίτι με τα φίδια», που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη• ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη γράφει την «Κρεουργία», που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας• η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον Ιππόλυτο, το έργο «Η Φαίδρα καίγεται», που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ* , με αφετηρία τη Μήδεια του Ευριπίδη, το γάλα, αίμα, που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, εγκαινιάζεται η έκδοση των έργων αυτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων, και μάλιστα και στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Έτσι το Φεστιβάλ ανοίγεται πια και στον εκδοτικό χώρο.

Οι αναθέσεις, όμως, δεν περιορίζονται στο Θέατρο. Επεκτείνονται στον Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη, αλλά και στα Εικαστικά, αφού ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνα του Φεστιβάλ στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι.

Επίσης, δύο μοναδικές βραδιές μας περιμένουν με δύο αναπάντεχα παντρέματα. Ο Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά, σε μια ειδική συναυλία όπου η τζαζ συναντά την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ο Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani και το συγκρότημά του συναντούν τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου (Αναδημοσίευση: https://www.elculture.gr).


Αναλυτικά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

(ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι)

RESIDENCY / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

Πάροδος, Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα

ΜΟΥΣΙΚΗ: Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective

ΜΟΥΣΙΚΗ: Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ: ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

ΘΕΑΤΡΟ: ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

ΘΕΑΤΡΟ: ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη

ΘΕΑΤΡΟ: ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Γιάννης Καλαβριανός, Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου

ΧΟΡΟΣ: Osmosis – Ευριπίδης Λασκαρίδης, Νέο έργο 2021

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ιεροί Λόγοι / COVID-19



*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια