Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1739

Τηλεδιάσκεψη με ΕΚΠΑ για τη Βιώσιμη ανάκαμψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  

Τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Βιώσιμη ανάκαμψη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» διοργάνωσε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε ένας δομημένος πολιτικός διάλογος για τη συγκρότηση και υλοποίηση ενός «Ανθεκτικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάκαμψης της Οικονομίας της Πελοποννήσου».

Αναπτυξιακά έργα που απαντούν στο μέλλον Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του τομέα μεταφορών, που περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από Κόρινθο έως Ναύπλιο σε πρώτη φάση και έως Καλαμάτα σε δεύτερη, τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί είτε ήδη υλοποιούνται, όπως η αναβάθμιση Λιμανιών, η κατασκευή της Μαρίνας Ναυπλίου, το υδατοδρόμιο στη Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία κά.

Σεβασμός στο Περιβάλλον, αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Βιώσιμη Ανάπτυξη Ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητές της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Αρχή, να συνδεθεί ο τόπος με την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η αναδάσωση, η προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κα. Ειδικά στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια δίνει έμφαση στην καινοτομία, τη βιολογική γεωργία, στην υποστήριξη των παραγωγών με τη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων και στην προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων (λιμνοδεξαμενές κά) κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο. Σημαντικό βήμα, επίσης, είναι η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, δεδομένου ότι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα εργοστάσια και οι σταθμοί μεταφόρτωσης. Στην Πελοπόννησο, η οποία βασανίζεται για χρόνια με τα σκουπίδια, θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ με αυτόν τον τρόπο έχει ανοίξει και ο δρόμος για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια.

Δίκτυο διανομής Φυσικού αερίου, Μεγαλόπολη: Ενεργειακό Κέντρο Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στη στόχευση της Περιφέρειας για ανάπτυξη δικτύου διανομής Φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, ενώ συζητήθηκε επίσης και η ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου.

Ειδική αναφορά έγινε για τη Μεγαλόπολη, όπου ο Περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη, με συγκεκριμένες επενδύσεις, να παραμείνει η Μεγαλόπολη ενεργειακό κέντρο.

Αλλαγή φιλοσοφίας στην τουριστική πολιτική Κατά τη συζήτηση, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, επίσης, στην νέα τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, η οποία στοχεύσει στον θεματικό τουρισμό, σε επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου, που σέβονται την αυθεντικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, έλκονται από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επιλέγουν όλες τις εποχές του χρόνου για να ταξιδεύουν.

€10δις η εκτίμηση του ΕΚΠΑ για τους πόρους που μπορούν να απορροφηθούν από την Πελοπόννησο Από πλευράς ΕΚΠΑ, παρατέθηκαν μετρήσιμα στοιχεία για τους πόρους που μπορούν να απορροφηθούν, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις τους μπορεί να ανέλθουν σε €10δις, αξιοποιώντας, έτσι, τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη υποδομών της Πελοποννήσου στο μέσο – μάκροπρόθεσμο μέλλον. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένου σχεδίου , που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και κυρίως αυτών του Φυσικού Αερίου στην προοπτική του Υδρογόνου και στην προσέλκυση πράσινων βιομηχανικών , τουριστικών και αγροτικών καινοτόμων επενδύσεων για ολόκληρη την Πελοπόννησο





Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

  

Σε τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχει λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία οργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί, Βουλευτές και Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, καθώς και τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου.

Ο Υπουργός ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης να κρατηθεί όρθια η οικονομία, για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί αλλά και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια που κάνουν όλες οι πλευρές για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά και το όφελος της χώρας μας, από την συμμετοχή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όπως κατέληξε ο Π. Νίκας, πρέπει να λάβουμε μέτρα για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού, τομείς όπως η εστίαση ή τα εξαρτώμενα επαγγέλματα από τον τουρισμό, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας, που χρειάζονται άμεση στήριξη για να μπορούν να ανταποκριθούν και να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους με τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας.






Υπογραφή σύμβασης για τη μελέτη της Ε.Ο. ΚόρινθοςΣοφικό-Αρχαία Επίδαυρος
  


Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής της Ε.Ο. Κόρινθος-Σοφικό-Αρχαία Επίδαυρος, στο τμήμα ‘Ανω Αλμυρή έως Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, κατά τμήματα , υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για τη βελτίωση κατά τμήματα, όπου απαιτείται, κατά μήκος του οδικού τμήματος: Άνω Αλμυρή – Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, της Ε.Ο Κόρινθος-ΣοφικόΑρχαία Επίδαυρος, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια των χρηστών και το επίπεδο εξυπηρέτησης της οδού.

Συνολικά προβλέπονται βελτιώσεις δυσχερών τμημάτων σε μήκος 17χλμ., στο οποίο περιλαμβάνεται και ισόπεδος κόμβος Κ4 προς Νέα Επίδαυρο και παραλία Επιδαύρου.

Πέραν αυτών περιλαμβάνεται η μελέτη έξι ακόμα ισόπεδων κόμβων, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των παραπάνω τμημάτων.

Οι κόμβοι που θα μελετηθούν συνολικά είναι οι εξής:

προς Πευκάλι- προς Σοφικό- προς Κόρφο- προς Νέα Επίδαυρο και παραλία Επιδαύρου - προς Αρχαία Επίδαυρο- προς Επάνω Επίδαυρο, Μέθανα – Πόρο, Κρανίδι - προς Λυγουριό Η δαπάνη της μελέτης, σύμφωνα με το συμφωνητικό ανέρχεται στο ποσό των 517.877,19 ευρώ και η μελέτη θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέσα σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

πηγή: korinthosTV






Συμμετοχή του Περιφερειάρχη στην Επιτροπή της Βουλής για το Νομοσχέδιο Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα
  

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται σχέδια Νόμων που κατατίθενται στη Βουλή προς ψήφιση, συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΣ, με τίτλο: “Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Ο Περιφερειάρχης, κατά την εισήγησή του προς την Επιτροπή, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα, για να μπορεί να είναι εφικτός και ο έλεγχος και η αξιολόγηση του προσωπικού, ποιοτικά και ποσοτικά, έτσι όπως περιγράφεται και από το Νόμο.

Επιβάλλεται, μέσα από τον εσωτερικό έλεγχο να υπάρχει αυστηρός κανονισμός, να αξιολογείται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων, ενώ απαραίτητο είναι, όποιος διενεργεί τον έλεγχο και την αξιολόγηση να είναι καταρτισμένος και να έχει γνώση των εργασιών του ελεγχόμενου φορέα. Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται από ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων -όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί κα.

Χρειάζεται στελέχωση, επομένως, των υπηρεσιών με ικανό προσωπικό, το οποίο θα τίθεται σε συνεχή αξιολόγηση. Ένα ακόμα ζητούμενο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα πειθαρχικά συμβούλια γιατί με την μέχρι τώρα εμπειρία του, δεν λειτουργούν.

Ο Περιφερειάρχης, τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους, διότι μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να επιτυγχάνεται αποτέλεσμα και παραγωγή έργου.






Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον Αρχαίο Δίολκο Κορινθίας

  


Αυτοψία διενήργησαν σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, τους οποίους συνόδευσαν και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με επικεφαλής τον Νίκο Σιδηρόπουλο.

Υπενθυμίζεται οτι ο οικονομικός προϋπολογισμός για την προστασία- αποκατάσταση και ανάδειξή του Αρχαίου Διόλκου ανέρχεται περί τα 3.000.000 €.

Ο Αρχαίος Δίολκος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Ο λιθόστρωτος δρόμος μεταξύ της Νέας Κορίνθου και του Λουτρακίου χρησίμευε για τη μεταφορά δια ξηράς από τον Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως πλοίων και εμπορευμάτων. Τμήματά του σώζονται ορατά στο δυτικό άκρο της σημερινής Διώρυγας, τόσο στην πλευρά της Πελοποννήσου όσο και στην πλευρά της Στερεάς Ελλάδας.

Στην παρούσα Πράξη, περιλαμβάνεται το δυτικό τμήμα στην πλευρά της Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 230μ. Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή θαλάσσιου φράγματος (κρηπιδώματος), για την προστασία του χερσαίου χώρου και κατά συνέπεια του μνημείου από τη διάβρωση, την αλίευση και τη συντήρηση των δομών του Διόλκου από τον βυθό της θάλασσας. Παράλληλα, αποσκοπεί στην αποχωμάτωση του αρχαίου Διόλκου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε επισκέψιμο Αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες, που αφορούν την αποκατάσταση για το καινοτόμο επίτευγμα της αρχαιότητας, ξεκίνησαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2020.






ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΟΡΚΑ ΒΥΤΙΝΙΩΤΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
  


Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Απριλίου η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Κορινθίας - Αργολίδας Χάρη Βυτινιώτη, στην Αρχαία Νεμέα και τα Δερβενάκια.

Στη Νέμεα επισκέφθηκαν το Μυκηναϊκό νεκροταφείο Αηδονιών και το στάδιο της Αρχαίας Νεμέας όπου είναι προγραμματισμένη η κατασκευή των αποδυτηρίων.

Τους συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νεμέας και ο Πρόεδρος του ΤΔ Αηδονιών. Είχε προηγηθεί́ εποικοδομητική συζήτηση με τον Δήμαρχο Νεμέας Κωνσταντίνο Φρούσιο επί όλων των επικείμενων και μεθοδευμένων κινήσεων ανάδειξης του ιστορικού́ τόπου της Νεμέας.

Στα Δερβενάκια, παρευρέθηκαν στο σιδηροδρομικό́ σταθμό́ αλλά́ και στο μνημείο από́ όπου αρχίζουν τα τρία περιπατητικά μονοπάτια.

Τέλος, η πρόσβαση στο ιστορικό μνημείο στα Δερβενάκια είναι ήδη έτοιμη ως ήταν δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια