Header Ads

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ φ.1737

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
Διακοπή της ηλεκτροδότησης

  


Μετά από πολλαπλές καταγγελίες δικαιούχων ΚΟΤ Α -σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακόμα και Αναπήρων με ποσοστό που ξεπερνά το 67% ακόμα και το 80%- ότι ο ΔΕΔΔΗΕ Κορίνθου μέσω εργολάβων από τις αρχές του Μάρτη έως και σήμερα, προχώρησε σε αθρόα διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και τους υποχρέωσε να ζήσουν χωρίς ρεύμα, παρεμβήκαμε και προς τον Υπουργό ενέργειας και προς τον ΔΕΔΔΗΕ και προς την περιώνυμη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Υπενθυμίσαμε ότι σύμφωνα με το νόμο που ισχύει, οι εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν δικαιούνται να υποβάλουν στον Αρμόδιο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότησης) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή να καταγγείλουν τη Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Ευάλωτου Πελάτη, λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Ότι οι εντολές που δίνουν οι εταιρείες, παρά την παραπάνω ρητή απαγόρευση, για διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι παράνομες και ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει ότι οι εντολές που δέχεται είναι παράνομες, καθώς έχει online εικόνα για το ποιος είναι δικαιούχος ΚΟΤ Α και ποιος όχι.

Ότι η απάντηση που έδινε προφορικά ο ΔΕΔΔΗΕ Κορίνθου στους διαμαρτυρόμενους καταναλωτές και στους δικηγόρους τους ότι σύμφωνα με την άποψή της υπηρεσίας -που μετέφερε χαμηλόβαθμος υπάλληλος και όχι ο διευθυντής- από τη στιγμή που η εντολή έχει δοθεί σε κάποιες περιπτώσεις πριν την ένταξη των δικαιούχων στο ΚΟΤ Α, δεν ισχύει ο περιορισμός που προβλέπει ο νόμος (!!), είναι αβάσιμη νομικά και απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση.

Ότι θα πρέπει όσοι παρανόμησαν, εκτός από τις πειθαρχικές κυρώσεις που θα πρέπει να τους επιβληθούν, να ελεγχθούν και ποινικά και να ερευνηθεί αν νόμιμα εργολάβοι προβαίνουν στις διακοπές της ηλεκτροδότησης και αν έχουν καταθέσει πιστοποιητικά για την εργασιακή επάρκεια των υπαλλήλων τους.

Προειδοποιήσαμε ότι αν εξακολουθήσει η συνεχής παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τους ευάλωτους καταναλωτές στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος, θα εξασκήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων μας για την προστασία των καταναλωτών σαν πιστοποιημένη καταναλωτική οργάνωση με σύνολο μελών που ξεπερνούν τα 530.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αλόγιστη ιδιωτικοποίηση του ρεύματος και την εκτίναξη της τιμής του έχει οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων Καταναλωτών και αντί να δοθεί λύση για το τρομακτικό αυτό Κοινωνικό πρόβλημα, ακολουθείται η οδός της αποστέρησης ενός βασικού κοινωνικού αγαθού όπως αυτό του ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έως και το 2011 η τιμή του ελληνικού ρεύματος ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είναι η τρίτη ακριβότερη και τείνει να φθάσει την πρώτη θέση.

Όποιος επιθυμεί την «πρωτιά» αυτή, προφανώς διακατέχεται από αδιαφορία για τις ανάγκες των Καταναλωτών και ιδιαίτερα των Καταναλωτών των λαϊκών στρωμάτων πού ζουν για πάνω από μία δεκαετία σε μια χειμαζόμενη οικονομία που παρέχει αφειδώς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα βαμπίρ της Ελληνικής οικονομίας, τις τράπεζες, ενώ για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των Καταναλωτών δυσφορεί ακόμα και για την παροχή έστω και ενός ευρώ.

Κόρινθος 27/3/2021 

Με εξουσιοδότηση ΔΣ 
Ο γραμματέας Αναστάσιος Μηλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια