Header Ads

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ φ.1733

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
 23 Φλεβάρη 2021


ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
 ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
  
Μετά την προχθεσινή παράδοση του Master Plan στην Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου για την αξιοποίηση της παραχωρούμενης από την ΓΑΙΑΟΣΕ, ζώνης της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής της Κορινθίας και την προώθησή του για διαβούλευση στους Δήμους, για άλλη μια φορά δηλώνουμε:

1. Ο εκτεταμένος αυτός διάδρομος μπορεί (τουλάχιστον κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος) να αποτελέσει μια πολύτιμη εφεδρική υποδομή για την ήπια κυκλοφοριακή αστική και προαστιακή αναβάθμιση της παραλιακής Κορινθίας συνδέοντας τους οικισμούς της με το κέντρο της Κορίνθου με μέσο σταθερής τροχιάς ελαφρύ σιδηροδρόμου. Τα διεθνή παραδείγματα πλέον είναι αμέτρητα και οι πολίτες της Κορινθίας πρέπει να ενημερωθούν σφαιρικά πριν αποφασίσουν για το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής τους.

2. Η γραμμή αυτή διερχόμενη μέσα από τους οικισμούς του παραλιακού μετώπου ως ενδοεπικοινωνία δεν έχει καμιά ανταγωνιστική σχέση με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων (μακριά κι εκτός οικισμών) που εξυπηρετεί υπεραστικές ή περιφερειακές μετακινήσεις.

3. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση ο πολύτιμος αυτός διάδρομος, με ένα επιπόλαιο ξήλωμα της ανενεργής γραμμής, να γίνει εύκολη λεία, για να επεκταθεί ακόμα περισσότερο η αλόγιστη αυτοκίνηση ή να διευκολυνθεί το άναρχο πάρκινγκ.

4. Οι όποιες παρεμβάσεις μέσα στην παραπάνω ζώνη απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ να μην υπονομεύσουν σε καμιά περίπτωση τη δυνατότητα μελλοντικής κυκλοφορίας μέσου σταθερής τροχιάς παρεμποδίζοντας τον άξονα της γραμμής.

5. Η παραπάνω αρχή να ισχύσει αυστηρά και σε ενδεχόμενη κατασκευή ποδηλατόδρομου γιατί η θέση του ποδηλάτου, ως μέσου ήπιας κυκλοφορίας είναι συμπληρωματική του σιδηροδρόμου και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την εκτόπισή του φιλικότερου στο περιβάλλον μέσου μαζικής μεταφοράς. Το ποδήλατο πρέπει να ανταγωνιστεί κυρίως τον κατακλυσμό του αυτοκινήτου μέσα στον πυκνό οικιστικό ιστό των πόλεων.

6. Δηλώνουμε τέλος τη συμπαράταξή μας με όλες τις δυνάμεις της Κορινθίας όπως το ΙΝΚΑ κι άλλους φορείς αλλά και ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται για την προώθηση της ήπιας περιβαλλοντικά
ανάπτυξης μέσα από τον σεβασμό και των παλιών σιδηροδρομικών υποδομών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια