Header Ads

ΠΑΡΙΣΙ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ: «ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ & ΣΗΜΕΡΑ» φ.1725

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Παρίσι σε Άγκυρα: ‘’Μπορείτε να πάθετε το ίδιο & σήμερα’’

  


Το γνωστό γαλλικό περιοδικό Le Figaro, τιτλοφορείται ανήμερα των Χριστουγέννων με ένα βαρυσήμαντο άρθρο “μήνυμα” στην Αγκυρα με τον τίτλο “Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Έυρώπη”. Το ύφος και η δομή του άρθρου αποτελούν μια σαφή υπενθύμιση σε όλους τους Έυρωπαίους εταίρους και την Αγκυρα φυσικά, ότι όποιος “ξεχνά την ιστορία είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”. Το ακόμα πιο σημαντικό όμως σε αυτό είναι ότι το περιοδικό, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή της ιστορίας των βάρβαρων Σελτζούκων ή Όθωμανών Τούρκων μέχρι το 1919, τελειώνει αναπάντεχα με την συνθήκη των Σεβρών κάνοντας μια τρομερή υπενθύμιση.

“Στις 10 Αυγούστου 1920, η Συνθήκη που υπογράφηκε στις Σέβρες, κατέγραψε την ήττα και την διάλυση της Όθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν σύμμαχος των ηττημένων Κεντρικών Αυτοκρατοριών (ΓερμανίαςΑυστροουγγαρίας)”, αναφέρει το γαλλικό περιοδικό. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπενθύμιση πιθανότατα από το “βαθύ γαλλικό κράτος”, για το τι ακριβώς αναμένει την Τουρκία εφόσον αυτή συνεχίσει το τωρινό σχέδιο της για αναβίωση ξανά της πάλαι ποτέ Όθωμανικής αυτοκρατορίας σε Α.Μεσόγειο, Αφρική και αλλού.

Το γαλλικό άρθρο αναφέρει επίσης επισταμένα και την ελληνική επανάσταση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “το 1821, οι Έλληνες εξεγέρθηκαν και διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ό Σουλτάνος Μαχμούντ Β ζήτησε βοήθεια από τους Αιγυπτίους, οι οποίοι αποβίβασαν στρατό στον Μοριά (Πελοπόννησο) σφαγιάζοντας τον ελληνικό πληθυσμό. Όι Έυρωπαίοι, υπό την πίεση της φιλελληνικής κοινής γνώμης, αποφάσισαν να παρέμβουν, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Η γαλλική κοινή γνώμη, καθώς και η πολιτική και στρατιωτική ελίτ, θεωρεί ότι εφόσον οι Τούρκοι συνεχίσουν (που θα συνεχίσουν) να συμπεριφέρονται ως “Όθωμανοί”, πολύ πιθανόν να υποστούν μια επανάληψη της εποχής του 1918 και τότε να εφαρμοστεί πραγματικά μια νέα συνθήκη των Σεβρών, η οποία θα συμφέρει όχι μόνο την Γαλλία, αλλά όλους τους Έυρωπαίους, πλην φυσικά Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας.

Σήμερα εν έτει 2020 για παράδειγμα, τα σχέδια της γαλλικής Total στην Ανατολική Μεσογείου “έσπρωξαν” τα συμφέροντα και της Γαλλίας να συμβαδίζουν με αυτά της Κύπρου, τη Έλλάδος και της Αιγύπτου, ερχόμενα σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αγκυρα λόγω της δυναμικής μιας χώρας που διαθέτει έναν ισχυρότατο στρατό και πολεμικό ναυτικό, ενώ στο οπλοστάσιο του υπάρχουν και πυρηνικά όπλα.

Η Τουρκία θεωρεί τη συμμετοχή της Γαλλίας στο σχέδιο που αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο ως αδικαιολόγητη ανάμειξη κοντά στις ακτές της Τουρκίας, δημιουργώντας παρασκηνιακά ένα τρομερό γαλλοτουρκικό γεωπολιτικό ανταγωνισμό, καθώς η ίδια επεκτείνει την επιρροή της στις πρώην οθωμανικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής και στο Σαχέλ, περιοχές στις οποίες όμως η Γαλλία έχει υπό το δικό της έλεγχο εδώ και δεκάδες χρόνια.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώνεται και στην υποσαχάρια ζώνη, που αποσκοπεί να εκδιώξει τη Γαλλία από την Αφρική, και είναι ο σημαντικότερος λόγος που η Γαλλία έχει αποφασίσει πολύ σκληρά να αντιταχθεί στην τουρκική επέκταση, μια στάση από την οποία ωφελείται και η Έλλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια