Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1725

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Δεν αντέχονται άλλα δέκα χρόνια άγονων συγκρούσεων


Αντώνης Καρακούσης 26 Μαΐου 2020 in.gr Η πολιτική διαχείριση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης απεδείχθη ελλειμματική και απολύτως τραυματική για τον ελληνικό λαό. Οι πολιτικές συγκρούσεις που επικράτησαν από την εκδήλωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008 και η παρεπόμενη αδυναμία των κυβερνήσεων να λάβουν τις ορθές αποφάσεις και να τις υπηρετήσουν με συνέπεια επέβαλαν τη διαιώνισή της στον χρόνο, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες της.

Αν δει κανείς τη στάση των πολιτικών δυνάμεων εκείνα τα χρόνια, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Αρχικώς η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θέλησε να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη και μπρος στο πολιτικό κόστος που την απειλούσε δραπέτευσε στην κυριολεξία.Ο νικητής των εκλογών του 2009 Γιώργος Παπανδρέου παρότι διέθετε μεγάλη και ικανή πλειοψηφία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιόδου. Εγκλωβισμένος στην προηγούμενη ρητορεία διεκδίκησης της εξουσίας δεν αντελήφθη το βάρος του προβλήματος και προϊόντος του χρόνου έχασε τα αβγά και τα καλάθια.

Η διεκδικούσα ξανά την εξουσία Νέα Δημοκρατία ασκήθηκε σε σκληρή και ανεδαφική αντιπολίτευση και η φιλόδοξη τότε νέα Αριστερά του κ. Τσίπρα ταυτίστηκε με ακραίες πολιτικές που δεν είχαν καμία τύχη στο επικρατούν τότε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Ο Παπανδρέου παρέδωσε την εξουσία εξουθενωμένος και οι εξ ανάγκης συμμαχικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν προσπάθησαν να διαμορφώσουν ένα κατά το δυνατόν κοινά αποδεκτό πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της επελθούσης, αλλά μηδέποτε επισήμως αναγνωρισθείσης, χρεοκοπίας. Ασθενείς όμως όπως ήταν και λειτουργώντας σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου και διαρκούς αμφισβήτησης δεν άντεξαν ως το τέλος και παραδόθηκαν.

Από το καλοκαίρι του 2014 η χώρα παραδόθηκε στην προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης, η οποία ωστόσο δεν ήξερε τι και πώς να δράσει. Οι εκλογές κερδήθηκαν από τον κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, αλλά βρήκε απέναντί της τοίχο, όπως ακριβώς αναμενόταν και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει εγκαίρως. Ωστόσο επέμεινε στο όποιο «σχέδιο», το οποίο παρ’ ολίγον να βυθίσει τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Την τελευταία ώρα ευτυχώς αποδέχθηκε το προσφερθέν σωσίβιο, αναλαμβάνοντας πλήθος υποχρεώσεων. Κάπως έτσι χρειάστηκε να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες εξόδου από την κρίση. Και εκεί που η χώρα πήγε να ανασάνει βρέθηκε αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση της πανδημίας και την παρεπόμενη οικονομική.

Η πολιτική εμπειρία της προηγούμενης κρίσης προφανώς δεν είναι η καλύτερη. Επί δέκα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις έδιναν αγώνες άγονους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Ουδείς μπορεί να φανταστεί ότι θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης. Ολοι πια γνωρίζουν την αξία της συναίνεσης. Ας την επιδιώξουν τουλάχιστον στα βασικά. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης πια…





ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Με το πιστόλι στον κρόταφο;


Το ερώτημα που θέτει το Newsbomb με τον Βασίλη Σκουλαράκο, τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τόσο καιρό την προκλητική Τουρκία σε μία συμπεριφορά τόσο εξώφθαλμα παράνομη απέναντι στη Χώρα μας; Γιατί είναι τόσο επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι από τη στιγμή που η Τουρκία από το Νοέμβριο του 2019 με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μέχρι και σήμερα, έχει επιδοθεί σε μία σωρεία παράνομων ενεργειών; Είχαμε επισημάνει τότε μια σειρά από λόγους που οδηγούν τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν «πλάτες» στο καθεστώς Ερντογάν, με βασικότερο από αυτούς τις οικονομικές σχέσεις που έχει η Τουρκία με ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, στον τομέα των εξοπλιστικών, θα λέγαμε ότι η απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών για κυρώσεις εναντίον της γείτονος είναι ευθέως ανάλογη με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει μαζί της για αγορές ή γενικότερα συνεργασίες στον αμυντικό τομέα.

Οι κυρώσεις που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτέλεσαν αναμφισβήτητα ένα αισιόδοξο μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει τα νταηλίκια Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψει την πορεία του «σουλτάνου» προς την αγκαλιά του Πούτιν. Είναι δεδομένο πως η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει έναν τόσο σημαντικό παίκτη, όπως η Τουρκία να περάσει στη σφαίρα επιρροής του «τσάρου». Για το σκοπό αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η κινητικότητα που παρατηρείται τόσο από την καγκελαρία όσο και από το Λευκό Οίκο για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως οι διερευνητικές μεταξύ των δύο χωρών είχαν σταματήσει τον περασμένο Ιούλιο, με τους Τούρκους να επικαλούνται τη νόμιμη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για να τορπιλίσουν τις συνομιλίες. Από τότε, το καθεστώς Ερντογάν επιδίδεται σε αλλεπάλληλές επιθετικές ενέργειες τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι απαντήσεις βεβαίως που λαμβάνει από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι πάντα δυναμικές, με τους Τούρκους να βλέπουν συνεχώς μπροστά τους ελληνική σημαία. Παρά λοιπόν τις απειλές θα πιάσουν τόπο ακόμα και για πόλεμο από το τουρκικό καθεστώς, Γερμανία και ΗΠΑ φέρονται να καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ενώ είναι δεδομένο πως η διπλωματική κινητικότητα προσφέρει χρόνο και άλλοθι στην Τουρκία, η οποία ωστόσο θα διατηρεί παράλληλα το Oruc Reis στα ανοιχτά της Αττάλειας, ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα;;;





ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ



ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

-Ανήμερα των Χριστουγέννων από «άγνωστη αιτία» ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στους καλαμώνες την Λίμνης Στυμφαλίας, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μέχρι σήμερα καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα. . -Με την παρέμβαση της Π.Υ. του Κιάτου τίθεται υπό έλεγχο. -Υπήρξε μεγάλη καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

-Και για να μην ξεχνιόμαστε, ως προς την, διαχρονικά, πλήρη ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, στα σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, δεν είναι η πρώτη φορά που αδυνατεί να το προστατεύσει, σε όλη την έκταση του Δήμου.

-Συγκεκριμένα, τρείς φορές, το 2013, το 2016 και το 2019 ξέσπασαν πυρκαγιές από «άγνωστη αιτία» στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων [Χ.Υ.Τ.Α.] με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην προστασία της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη εκπομπή, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τοξικών αερίων.

-Πέραν αυτού η μεγάλη τοξική βόμβα του Χ.Υ.Τ.Α. που ακόμα δεν αποκαταστάθηκε, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων που μολύνουν το περιβάλλον της περιοχής, τον υδροφόρο ορίζοντα και την θάλασσα στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.

Νίκος Ζαχαρόπουλος
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» ΚΙΑΤΟ 29 - 12 - 2020
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ






ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2020 
Προς : Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

Θέμα: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση πολιτών λόγω έλλειψης προσωπικού στα ΚΕΠ Κορινθίας


Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΚΕΠ της Κορινθίας, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Ειδικότερα, το ΚΕΠ Στυμφαλίας που βρίσκεται στους Καλιάνους δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εν μέσω της πανδημίας, επειδή οι δύο εργαζόμενες του ΚΕΠ απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ΚΕΠ, που εξυπηρετεί μια ορεινή περιοχή χιλίων ατόμων απομακρυσμένης από δημόσιες υπηρεσίες, παρέμεινε κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά το πρώτο απαγορευτικό, ενώ τα πλησιέστερα ΚΕΠ στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Επιπλέον, στο ΚΕΠ Νεμέας υπάρχει κενή θέση υπαλλήλου για περισσότερο από δύο χρόνια με αποτέλεσμα το εν λόγω ΚΕΠ να λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, με ένα μόνο άτομο, τη στιγμή που εξυπηρετεί μια περιοχή με περισσότερους από 10.000 κατοίκους και τις ημέρες που η υπάλληλος απουσιάζει το ΚΕΠ να παραμένει κλειστό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ΚΕΠ, ειδικά στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και ενόψει του εμβολιασμού για τον COVID-19 θα χρησιμοποιηθούν και για τον προγραμματισμό των ραντεβού, σε μία περίοδο μάλιστα όπου υπάρχει και απαγόρευση μετακινήσεων (lockdown).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 Προτίθεστε να καλύψετε τις κενές θέσεις προσωπικού στα ΚΕΠ Στυμφαλίας και Νεμέας ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία τους; Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να ενισχύσετε το προσωπικό των ΚΕΠ ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο εργασίας που θα προκύψει λόγω των εμβολιασμών κατά του COVID-19 και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Όι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς 
Ευαγγελία Λιακούλη





Δεν υπάρχουν σχόλια