Header Ads

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1725


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Ερντογάν παρακαλάει τον Νετανιάχου: ‘’Έλα να τα βρούμε!’’

  


Τι ετοιμάζει πάλι η Άγκυρα που επιτίθεται διπλωματικά στην Ά.Μεσόγειο αρχίζοντας από το Ισραήλ

ΟΠρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ήθελε να έχει καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δύο χώρες είχαν μια μεγάλη περίοδο κακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων. «Άντιμετωπίζουμε προβλήματα με ανθρώπους στο ανώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από προσευχές της Παρασκευής.

«Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο, οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές του Ισραήλ για την Παλαιστίνη ήταν «απαράδεκτες». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την αδίστακτη συμπεριφορά τους εκεί και τη στάση τους απέναντι στην παλαιστινιακή γη», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Σύμφωνα με πληροφορίες, και το Άζερμπαϊτζάν εργάζεται για να ανανεώσει τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Υπενθυμίζουμε ότι Ισραήλ και Τουρκία προσέφεραν στην κυβέρνηση του προέδρου του Άζερμπαϊτζάν ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Άλίγιεφ μάλιστα τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα, προτείνοντας διάφορους δρόμους για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Για το θέμα έχει γράψει και ο πρώην Τούρκος Ά/ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. cihat Yayci από το 2010. Το τουρκικό άρθρο επεσήμανε τη θέση της τουρκικής ΆΟΖ στο χάρτη της περιοχής. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτείται υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ , κάτι που αποτυπώνει και ο τουρκικός χάρτης. Εάν οι δύο χώρες (Τουρκία-Ισραήλ) υπογράψουν συμφωνία περιορισμού , στο τεμάχιο 12 που ανήκει στην Κύπρο, η πλειοψηφία των τεμαχίων 8, 9 και 11, και 1, 7 και 10 θα ανήκουν όλα στο Ισραήλ, δηλώνουν οι Τούρκοι.

Σε περίπτωση που υπογραφεί μια συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου δεν θα έχει δικαιοδοσία στην περιοχή που καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΆΟΖ. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν τραγικό για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ εκτιμήσεις υπάρχουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει το ίδιο σχέδιο και με την Άίγυπτο, σε μια προσπάθεια να απομονώσει την χώρα μας.

Ελληνοτουρκικά 25.12.2020 - 14:09 
Ενημερώθηκε στις: 25.12.2020 - 23:1
Ο Ερντογάν παρακαλάει τον Νετανιάχου: ‘’Ελα να τα βρούμε!’’ 
Γιώργος Μοτσάκος 60





Η Ελλλάδα μεγαλώνει από το Ιόνιο Πέλαγος - Με ‘’σφραγίδα’’ του ΣτΕ στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα 
Άμεσα να συμβεί το ίδιο και στο Αιγαίο

  

Eγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, που είχε κατατεθεί από τις αρχές Νοεμβρίου για τον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα «επιφυλάσσεται για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας», τουτέστιν των περιοχών απέναντι από τα τουρκικά παράλια, όποτε κριθεί κάτι τέτοιο σκόπιμο από την κυβέρνηση.

Ως είθισται, το Συμβούλιο της Επικρατείας όφειλε να ελέγξει το Διάταγμα και τώρα, αφού δόθηκε το «πράσινο φως», θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να το υπογράψει προτού αυτό δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», η ελληνική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικρατείας της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Ιονίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη περί Δικαίου της Θάλασσας, αυτόματα μεταφράζεται σε Άποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δηλαδή σε θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον αέρα.

Την ίδια στιγμή, η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και το κλείσιμο των κόλπων, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ανοίγουν τον δρόμο για τη σύνταξη του συνυποσχετικού Ελλάδας - Άλβανίας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αντικείμενο την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σε αυτό άλλωστε έχει συμφωνήσει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Άλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στα Τίρανα.

Newsroom36






Handelsblatt: Η Ελλάδα αποκτά το πάνω χέρι στον αέρα έναντι της Τουρκίας

  

Για προβάδισμα της Ελλάδας στα εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η Άθήνα αγοράζει νέα μαχητικά για πολλά δισεκατομμύρια. Στην κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία, η Ελλάδα αποκτά ένα προβάδισμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανταπόκρισή από την Άθήνα με τίτλο: «Πολεμικά πλοία και μαχητικά: Ετσι η Ελλάδα εξοπλίζεται κατά της Τουρκίας». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Στο ερώτημα γιατί η χώρα του που είναι ακόμα λαβωμένη από την οικονομική κρίση δαπανά τόσα χρήματα για εξοπλισμούς ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία»». «Με την αγορά των νέων μαχητικών, η Ελλάδα αποκτά το πάνω χέρι στον αέρα έναντι της Τουρκίας. Πριν λίγα μόνο χρόνια η κατάσταση ήταν διαφορετική. Παραγγέλνοντας 100 F-35 η Άγκυρα ήθελε να διασφαλίσει την υπεροπλία της πάνω από το Άιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2019, οι ΗΠΆ ακύρωσαν την παραγγελία τιμωρώντας την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400.

Τραγική ειρωνεία: Τα πρώτα έξι F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία θα παραδοθούν ενδεχομένως στην Ελλάδα. Άπό τότε που ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλλε και άλλες κυρώσεις τέθηκαν εν αμφιβόλω και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα όπως ενδεχομένως ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16. Είναι ωστόσο απίθανο η Ελλάδα να κερδίσει την κούρσα των εξοπλισμών ενάντια στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα έχει οκταπλάσιο πληθυσμό, το τετραπλάσιο ΆΕΠ και οι αμυντικές της δαπάνες θα είναι το 2021 τετραπλάσιες από τις ελληνικές. Στον αέρα όμως η Τουρκία μειονεκτεί. Διαθέτει 207 μαχητικά έναντι 189 ελληνικών, αλλά η Ελλάδα θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια χάρη στην παραλαβή των γαλλικών Rafale και των F35».

Πηγή: Deutsche Welle Newsroom






Αυτές είναι οι «έξυπνες» βόμβες που θα «φορτωθούν» στα ελληνικά Rafale

  


Είναι ένα έξυπνο όπλο το οποίο κατευθύνεται δορυφορικά από μεγάλη απόσταση και δημιουργεί προστιθέμενη δύναμη στο αεροπλάνο. Πρόκειται για τις βόμβες Hammer ή αλλιώς «έξυπνες» βόμβες που έχουν ακτίνα 60 χιλιομέτρων. Είναι ένα έξυπνο όπλο το οποίο κατευθύνεται δορυφορικά από μεγάλη απόσταση και δημιουργεί προστιθέμενη δύναμη στο αεροπλάνο.

Τρόμο στην Τουρκία έχει προκαλέσει η αγορά των μαχητικών Rafale, τα οποία εκτός από υπερσύγχρονα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να «φορούν» όπλα τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να εξασφαλίσουν την απόλυτη κυριαρχία στους αιθέρες.

Πρόκειται για τις βόμβες HAMMER ή αλλιώς «έξυπνες» βόμβες που έχουν ακτίνα 60 χιλιομέτρων. Είναι ένα έξυπνο όπλο το οποίο κατευθύνεται δορυφορικά από μεγάλη απόσταση και δημιουργεί προστιθέμενη δύναμη στο αεροπλάνο. Το συγκεκριμένο όπλο είναι γνωστό στην Τουρκία γιατί, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, γιατί μία τέτοια βόμβα δέχθηκαν από το Γαλλικό Rafale στη Λιβύη και ισοπεδώθηκε η ναυτική βάση της Τουρκίας.

Οι HAMMER εντάχθηκαν σε υπηρεσία, από τη Γαλλική Πολεμική Άεροπορία και την Άεροπορία Ναυτικού, το 2008 (το όνομα HAMMER τους αποδόθηκε το 2011), αναφέρει το Newpost. Πρόκειται για κατευθυνόμενες βόμβες σπονδυλωτής σχεδίασης, καθώς μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικής ισχύος βόμβες ελεύθερης πτώσης και συστήματα καθοδήγησης, ενώ δεν υπάγονται στους κανονισμούς ITAR (International Traffic in Arms Regulations), δηλαδή η απόκτηση τους δεν χρειάζεται την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Newsroom 0






Δεν υπάρχουν σχόλια