Header Ads

ΙΝΚΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ φ.1725

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Καταγγελίες για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

    


Σάβ, 26 Δεκ, 2020

1. Μετά από πολλαπλές καταγγελίες δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, διαπιστώθηκε ότι η αίτηση που γίνεται μέσω σχετικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν αναφέρει το ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

2. Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές, μη νόμιμο και κατακριτέο διότι έκαστος δικαιούχος δεν πληροφορείται, όπως έχει δικαίωμα, το ποσό που πρόκειται να λάβει ως επίδομα.

3. Στην εφαρμογή μάλιστα, αν και ζητείται η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας του δικαιούχου, υφίσταται ταυτόχρονα ειδοποίηση ότι το επίδομα δεν συνδέεται με τα τετραγωνικά μέτρα εκάστης κατοικίας.

4. Η παραπάνω πρακτική της ΑΑΔΕ, που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί με εντολή, άλλως υπόδειξη του Υπουργού Οικονομικών (τουλάχιστον), αντίκειται πρωτίστως στις διατάξεις των Καταναλωτών του ειδικού νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας των Καταναλωτών, ώς και στις διατάξεις του κώδικα Διοικητικής διαδικασίας που επιβάλλουν την επαρκή πληροφόρηση των Καταναλωτών πολιτών για κάθε αίτημα προς τη διοίκηση που υποβάλλουν.

5. Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα δελτία επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου, η παραπάνω εφαρμογή της ΑΑΔΕ, έως και πέρισυ , πληροφορούσε από την πρώτη στιγμή τον αιτούντα δικαιούχο για το ποσό που θα λάμβανε ως επίδομα.

6. Η περιστολή αυτή της πληροφόρησης είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη και δεν νοείται τον 21ο αιώνα να υιοθετούνται πρακτικές Μεσαίωνα που θίγουν βάναυσα το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Καταναλωτή -Πολίτη στην πληροφόρηση.

7. Μετά τα παραπάνω ενεργήσαμε άμεσα ενώπιον -Διοικητή ΑΑΔΕ-Υπουργό Οικονομικών-Πρωθυπουργό και τους καλέσαμε μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να μεριμνήσουν για την συμμόρφωση της παραπάνω εφαρμογής με τις αρχές της διαφάνειας και της πληροφόρησης όπως έχουν υποχρέωση.

Κόρινθος, 24/12/2020 

Με εξουσιοδότηση ΔΣ 
Ο γραμματέας 
Αναστάσιος Μηλιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια