Header Ads

ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ; φ.1713

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Ποια Ελλάδα επιλέγουμε;



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Υπάρχει η Ελλάδα του κάλους, της γενναιότητας, της αυταπάρνησης, του πολιτισμού, των επιστημών! 

 
Παρακολουθώντας λίγο τις τελευταίες ημέρες την ειδησεογραφία στην τηλεόραση και τις τηλεοπτικές εκπομπές –κάτι που συνειδητά αποφεύγω επί σειρά ετών- βομβαρδίσθηκα από ασχήμια, τηλεσκουπίδια, εκπομπές που κάθε άλλο παρά προάγουν τη γνώση, την κριτική σκέψη και την καλαισθησία των θεατών, δηλώσεις και ανακοινώσεις εκπροσώπων φορέων, «παραγόντων» ανούσιες, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, βία, εγκληματικότητα, τρομολαγνεία.

Ευτυχώς, όμως, η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτή που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ή –τουλάχιστον- δεν είναι μόνον αυτή!

Υπάρχει και η Ελλάδα του κάλους, της γενναιότητας, της αυταπάρνησης, του πολιτισμού, των επιστημών!

Στις 6 Οκτωβρίου απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 στον Βρετανό, Roger Penrose, στον Γερμανό, Reinhard Genzel και στην Αμερικανίδα, Andrea Ghez. Ξέρετε, όμως, ότι στα φαβορί για το βραβείο ήταν και ο Ελληνας Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, Δημήτρης Ψάλτης;
  

Ο Δημήτρης Ψάλτης έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κατάφερε μαζί με την επιστημονική του ομάδα να επιβεβαιώσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν φωτογραφίζοντας μια Μαύρη Τρύπα του Διαστήματος.

Το γεγονός αυτό, ενδεχομένως να του δώσει και το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής, όπως εξηγούσε ο Πατρινός αστροφυσικός, Διονύσης Σιμόπουλος, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook λίγες ημέρες πριν, γράφοντας: «… ίσως εφέτος να είναι η χρονιά κατά την οποία ένας ακόμη δικός μας άνθρωπος να είναι αυτός που θα παραλάβει το τρίτο Βραβείο Νόμπελ μετά από τους Γιώργο Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979), αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι βραβείο λογοτεχνίας αλλά βραβείο Φυσικής. Αναφέρομαι φυσικά στον καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτρη Ψάλτη [Dimitrios Psaltis] και την μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2019, την φωτογράφηση δηλαδή της «σκιάς» μιας Μαύρης Τρύπας στον πυρήνα του γιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μ87. Η καταπληκτική φωτογράφηση έγινε πραγματικότητα από την συνδυασμένη λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίων σε οκτώ διαφορετικές περιοχές της Γης, την Ανταρκτική, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Χαβάη, την Αριζόνα και την Ισπανία, τα οποία είχαν συνδεθεί συμβολομετρικά μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα τηλεσκόπιο με το μέγεθος του πλανήτη μας. Ευθύς εξ αρχής οι 347 ερευνητές της κοινοπραξίας των 60 πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων από 20 διαφορετικές χώρες είχαν αποφασίσει να εντοπίσουν τις παρατηρήσεις τους σε δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες. Η μία πολύ πλησιέστερα σ’ εμάς, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός στο κέντρο του Γαλαξία μας, και η άλλη πολύ πιο μακριά σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός, αλλά πολύ πιο μεγάλη… Η καταπληκτική αυτή φωτογράφηση αποτύπωσε τα όρια του “ορίζοντα γεγονότων” μιας Μαύρης Τρύπας, ενός αντικειμένου από το οποίο τίποτα δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε κι αυτό ακόμη το φως. Ο,τι ήταν κάποτε άστρα, πλανήτες και νεφελώματα, βρίσκονται τώρα συμπιεσμένα σ’ έναν απεριόριστα μικροσκοπικό και υπέρπυκνο χώρο στο εσωτερικό του οποίου οι νόμοι της φυσικής καταρρέουν… οι μελέτες που θα γίνουν στα επόμενα μερικά χρόνια με βάση τέτοιου είδους φωτογραφίες ίσως να μας βοηθήσουν να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο του Αϊνστάιν για την ενοποίηση των τεσσάρων θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων. Προς το παρόν, πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι μελέτες που έγιναν στη Μαύρη Τρύπα του Μ87 επιβεβαιώνουν την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν κατά 500 φορές πιο πολύ σε σχέση με άλλα τεστ, που έχουν γίνει στο ηλιακό μας σύστημα.».

Και βέβαια, δεν είναι μόνον οι Ελληνες Θετικοί Επιστήμονες που διαπρέπουν διεθνώς, είναι και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι Ελληνες Αρχαιολόγοι και το προσωπικό των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδος, που με την συνδρομή βεβαίως του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού διαπρέπουν και ξεχωρίζουν!

31 Ελληνικά Δημόσια Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι κατατάχθηκαν ως κορυφαίοι προορισμοί στο 10% της λίστας των προτιμήσεων του διεθνούς κοινού για το 2020, σύμφωνα με το Tripadvisor. Ετσι το βραβείο «Traveller’s Choice Award» απονεμήθηκε φέτος στα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Σάμου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (Νοσοκομείο των Ιπποτών), Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνας), Μουσείο Λευκού Πύργου, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος.

Στη παραπάνω λίστα συμπεριλήφθηκε δικαίως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, που διακρίθηκε φέτος λόγω της άψογης εξυπηρέτησης των επισκεπτών του με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και το άνοιγμα στο φιλοκαλλιτεχνικό κοινό με την άψογη φιλοξενία πολλών και αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργάνωσης τόσο του ΥΠΠΟΑ, όσο και του Δήμου Κορινθίων και λοιπών τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Και η λίστα με τα «ωραία», τα «μεγάλα», τα «αληθινά», τα οποία σίγουρα σκεφτόταν και ο ποιητής μας, Κωστής Παλαμάς, δεν τελειώνει!

Αξίζει, όμως, να αναφερθούμε και σε μία άλλη ενέργεια που δείχνει την Ελλάδα του σήμερα. Μία πράξη προσφοράς, αυταπάρνησης, αλληλεγγύης του αθλητή υπεραποστάσεων, Μάριου Γιαννάκου, ο οποίος την χαρακτήρισε λίγες μέρες πριν ως τον σπουδαιότερο και ωραιότερο αγώνα της ζωής του. Οπως ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook «9:02π.μ. Φτάσαμε στην κορυφή της Ελλάδας μαζί με την Ελευθερία και την ομάδα μας»!
  

O αθλητής, βοήθησε τη φίλη του, που είχε κινητικά προβλήματα και όνειρο την ανάβαση στον Ολυμπο, να πραγματοποιήσει το όνειρό της! Ετσι, μόλις η φίλη του εξέφρασε την επιθυμία της, ο αθλητής οργάνωσε το πρόγραμμά του και την ομάδα υποστήριξης, και κουβάλησε στην κυριολεξία τη φίλη του στην πλάτη του, σε ειδικά κατασκευασμένο σακίδιο, κατακτώντας μαζί την κορυφή του Ολύμπου, με την ελληνική σημαία στο χέρι! (Πηγή: www.news247.gr).

Ποια, λοιπόν, Ελλάδα επιλέγουμε;

Εγκειται στη δική μας διακριτική ευχέρεια, στη δική μας απόφαση!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια 
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225 



Δεν υπάρχουν σχόλια