Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1712

 

  


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων



  

Την επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ υπέγραψαν Πομπέο και Γεωργιάδης

Newsroom Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αντανακλά η σχετική συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της χώρας μας, Αδωνις Γεωργιάδης. Τα παραπάνω επισήμανε ο ομογενής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, λίγα λεπτά πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, παρουσία του Ελληνα υφυπουργού Ενέργειας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη -από το 1980- επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τον κ.Κράτσιο.

«Ημουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ), μαζί με τον υπουργό Εμπορίου, Γουΐλμπερ Ρος, και έχουμε προχωρήσει τόσο καταπληκτικά έκτοτε» είπε ο κ.Κράτσιος και πρόσθεσε: «Για εμάς αυτή η συμφωνία αναδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εθνών μας στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, της οικονομίας του μέλλοντος και της ασφάλειας. Ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικές ανακαλύψεις και για τις δύο χώρες μας». Κατά τον κ.Κράτσιο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προτεραιότητες που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζονται και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένοι στο να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά».

Το ιστορικό της συμφωνίας Το ιστορικό των διαδικασιών που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας -η οποία επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας- παρουσίασε από την πλευρά του ο κ.Χρίστος Δήμας. Οπως είπε, η συζήτηση επί της συμφωνίας είχε αρχίσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και ήταν κάτι που η χώρα μας έπρεπε να κάνει, καθώς είχε διμερείς συμφωνίες με πολλά άλλα κράτη, αλλά όχι με τις ΗΠΑ.

«Mετά τον στρατηγικό διάλογο τον περασμένο χειμώνα είχαμε τη συζήτηση με τον Μάικλ (Κράτσιο) στις ΗΠΑ και συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Ημασταν έτοιμοι να την υπογράψουμε τον Μάρτιο, αλλά η Covid19 χτύπησε την πόρτα μας. Ελπίζουμε ότι (η συμφωνία) θα βοηθήσει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών για επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες των δύο χωρών» τόνισε. Και η σύσκεψη με τους εκπροσώπους του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα Μετά τη συμφωνία και την αποχώρηση των κυρίων Πομπέο και Γεωργιάδη ακολούθησε σύσκεψη των κυρίων Κράτσιου και Χρίστου Δήμα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Η υπογραφή της συμφωνίας, καθώς και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την ενέργεια, με τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) του κ.Πομπέο, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μπιτίκι, πραγματοποιήθηκε στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.


  

Τι ζήτησε ο Τσίπρας στον Ευαγγελισμό


Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς που είχαν αποσωληνωθεί διασωληνώθηκαν και πάλι αφού υποτροπίασαν in.gr 7 Σεπτεμβρίου 2020, 17:12 Στον Ευαγγελισμό, τον οποίο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, γίνονται αποσηλωνήσεις σχεδόν καθημερινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς που είχαν αποσωληνωθεί διασωληνώθηκαν και πάλι αφού υποτροπίασαν.

Πάντως, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να επισκεφθεί τη ΜΕΘ Ευαγγελισμού, αλλά πήγε στο αμφιθέατρο και ρώτησε για το ποσοστό των κρεβατιών που είναι ελεύθερα στις ΜΕΘ, το ποσοστό θνησιμότητας, πόσοι είναι οι αλλοδαποί που νοσηλεύονται και πολλά άλλα. Είπε ότι κρίσιμη είναι η κατάσταση λόγω της έξαρσης του κοροναϊού. Εκανε έκκληση στον πρωθυπουργό για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


  
Υπερψηφίζει τα μέτρα για τους πληγέντες από τον «Ιανό»

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των πληγών που άνοιξαν οι θεομηνίες, ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». Υπογράμμισε όμως, ότι απαιτείται αυτόματη εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, σε όσες περιοχές είτε έχουν υποστεί είτε θα υποστούν στο μέλλον ανάλογα καιρικά φαινόμενα. «Και στην Ηλεία είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να είναι ανάλογη η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης και στους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν υποστεί ολική καταστροφή», είπε ο κ. Κατρίνης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών. «Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει 12 μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Μέχρι σήμερα, μόνο τρία από αυτά έχουν έρθει στη Βουλή. Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε για να εφαρμόσετε αυτά που εξαγγέλλετε και να στείλετε το σωστό μήνυμα και στους επενδυτές και στην αγορά;» είπε ο βουλευτής.

Και συνέχισε: «Λέτε για τον ΕΝΦΙΑ ότι τον καταργείτε σε 26 ακριτικά νησιά, αλλά δεν λέτε ότι στην 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεσμευτήκατε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα εναρμονίσετε τις αντικειμενικές και εμπορικές αξίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις λαϊκές συνοικίες, και θα βάλετε 3.000 ζώνες που είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών. Να το πείτε αυτό στον ελληνικό λαό και όχι να λέτε ότι θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ σε αυξημένες αντικειμενικές αξίες και εμπορικές οι οποίες θα γίνουν στο τέλος του εξαμήνου». Newsroom Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 19:38


  

Δικαίωση για μας η εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπορίας στο οποίο εμπλέκονται ΜΚΟ


«Η εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος δουλεμπορίας στη Λέσβο στο οποίο εμπλέκονται συνολικά τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), συνιστά δικαίωση για την Ελληνική Λύση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ενώ κάνει λόγο για «αντεθνική αλλά και απάνθρωπη δράση των ΜΚΟ». «ΗΕλληνική Λύση αποφάσισε να συγκρουστεί μετωπικά με το πανίσχυρο δίκτυο των χρυσοφόρων (με βρώμικο χρήμα) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αντί να σιωπήσει όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου και σήμερα δικαιώνεται. Αποδεικνύοντας ότι αγωνίζεται όχι για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να κλείσει και η τελευταία ΜΚΟ» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 18:32 28/9



 

Ιανός Αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

ο κόσμος αυτός που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες πρέπει να αποζημιωθεί στο 100% των ζημιών, «όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας. Τι είπε για τις καταλήψεις των μαθητών και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Τροπολογία του ΚΚΕ για αναδρομικό έλεγχο 10ετίας της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ

in.gr 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:38

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επέρριψε στην κυβέρνηση ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάτοικοι και περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» σημειώνοντας ότι «δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός σήμερα δεν ενισχύεται, δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται, με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων μιας ζωής».

Επιδοματάκια 

Ανέφερε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο την κλιματική αλλαγή για να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ τονίζει ότι ο κόσμος αυτός που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες πρέπει να αποζημιωθεί στο 100% των ζημιών, «όπως απαιτούν οι πληγέντες. Ούτε ευρώ λιγότερο. Με επιδοματάκια δεν θα ανασάνει αυτός ο κόσμος».

Πρόσθεσε ότι βάσει όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι πράξεις (της) θα είναι «κάποια ημίμετρα και αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο». Είπε ότι δεν υπήρχε καν συντήρηση των υπαρχόντων αντιπλημμυρικών υποδομών, ενώ ούτε νέα έργα ενταγμένα σε ενιαίο σχέδιο υλοποιούνται και τόνισε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης νέων έργων, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.




  


Εξοργιστική η νέα λίστα Πέτσα


Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ασκεί το ΜέΡΑ25 για την νέα επικοινωνιακή καμπάνια για την πανδημία. Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ενώ «δίνει λευκή επιταγή στους «καναλάρχες», επιφυλάσσει μηδενική επιταγή για το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία, τα μέσα μεταφοράς, την εργασία κ.ο.κ». Η νέα «λίστα Πέτσα» προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης «που νομοθετείται σήμερα στο σχέδιο νόμου για την αποζημίωση των πληγέντων από τον «Ιανό», είναι εξοργιστική από τη στιγμή κιόλας που δίνει μόλις κάποια ψίχουλα στους πληγέντες της καταστροφής και θέτει τέτοιες προϋποθέσεις που εξαιρούν πολλούς από αυτούς». «Επιμένει στην γ ε ν ν α ι ο δ ω ρ ί α προς την ολιγαρχία»

Το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «αντί η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που της δίνει την δυνατότητα να προβάλουν τα μέσα δωρεάν τα μηνύματα αυτά για την υγεία, επιμένει στην γενναιοδωρία προς την ολιγαρχία». Όπως ακριβώς κάνει και με τις ΜΕΘ, επισημαίνει ο κ.Κριθαρίδης, «όπου αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές – κάτι που μπορεί να κάνει με βάση το Σύνταγμα στη περίπτωση αυτή – επιλέγει να χρυσοπληρώσει τους «κλινικάρχες», όταν για την δημόσια υγεία, την παιδεία, αλλά και τις αποζημιώσεις των πληγέντων του Ιανού «δεν έχει»» in.gr 28 Σεπτεμβρίου 2020, 23:19


Δεν υπάρχουν σχόλια