Header Ads

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ; φ.1705

 

Ψηφίζουμε νόμους για να νομιμοποιήσουμε παρανομίες;

  


Πριν από λίγες μέρες το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το Νόμο με ΦΕΚ Ά 197/12.10.2020 διαβάζουμε το Άρθρο 67 με τίτλο «Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου” το οποίο αναφέρει 
 1. Άίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

Άπό περιέργεια μπορεί κάποιος να εξηγήσει σε τι βοηθάει ένα τέτοιο άρθρο τη διαφάνεια και την υγιή διακυβέρνηση στα διάφορα επίπεδα εξουσίας (και το χείριστο είναι το στήριξαν τα περισσότερα κόμματα)? 
Ειδικά στο τομέα τον δικό μας (ενέργειας και περιβάλλοντος) δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στην προστασία του περιβάλλοντος και έχει σωρεία παραβάσεων (κυρίως από ΟΤΆ), αυτή η απόφαση τι σηματοδοτεί άραγε και τι μήνυμα περνάει και στην επόμενη γενια?

Βλάσης Οικονόμου 
Institute for European Energy and Climate Policy

Δεν υπάρχουν σχόλια