Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ φ.1704


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Μια λογική εκτίμηση καταστάσεως για την κρίσηΓια τη χθεσινή επικοινωνία μας λέγει ο Δήμος Λιακόπουλος, Πούτιν-Μητσοτάκη: Η Αθήνα συνεχίζει την προσπάθεια να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, με απώτερο σκοπό να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. Πέρα από την ενημέρωση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσο η Ελλάδα δεν λέει «ναι» σε διαπραγματεύσεις, όπως τις φαντάζεται η Άγκυρα, τόσο η Τουρκία θα επιμένει και μάλιστα το θρίλερ με την απειλή των παράνομων γεωτρήσεων συνοδεία πολεμικών πλοίων θα συνεχιστεί και μετά τις 2. Αυγούστου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συνήθως παρεμβαίνουν λίγο μετά την έναρξη «θερμού επεισοδίου» ή αφού έχουν δημιουργηθεί κάποια αποτελέσματα, τα οποία τις συμφέρουν. Το πεδίο της διπλωματίας είναι ένα πεδίο αλληλεπιδράσεων. Όταν οι μεγάλοι βλέπουν αποφασισμένη την Ελλάδα, τότε επαναπροσδιορίζουν την θέση τους. Η Ρωσία, αυτή την στιγμή διατηρεί ένα είδος λυκοφιλίας με την Τουρκία. Η Αθήνα θα πρέπει να πείσει την Μόσχα, η οποία επηρεάζει την Άγκυρα, πως θα βγει κερδισμένη αν «συμμαζέψει» την γείτονα από το Αιγαίο «Τσάμπα» δεν βοηθάει κανένας ούτε επειδή η Ελλάδα έχει «μεγάλη ιστορία». Δεν πρέπει να περιμένουμε μόνο από τους μεγάλους, πρέπει να πράξουμε και εμείς. Κάποια πράγματα σας φαίνονται αυτονόητα, αλλά πρέπει να υπογραμμίζονται ειδικά αυτές τις μέρες, οι οποίες δεν αποκλείεται να μας οδηγήσουν σε καταστάσεις που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η Ευρώπη δεν θέλει πόλεμο. Αυτό φάνηκε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ. Οι ΗΠΑ περιμένουν τις εκλογές τον Νοέμβριο για να αποφασίσουν. Οι Ρώσοι… εξαρτάται. Αν συμφωνήσουν με την Δύση σε πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης-συγκυβέρνησης ως προς τα προβλήματα του πλανήτη θα συμβάλλουν στην ειρήνευση. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία και η Μόσχα απειληθεί, τότε ένα επεισόδιο στο Αιγαίο θα ήταν μια καλή αφορμή για να βγουν τα όπλα. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι προωθούν παντού τον διάλογο και γι’ αυτό ο Κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πούτιν για να τον ενημερώσει.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις τουρκικής κινήσεις. Σήμερα ανοίγει κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, ενώ η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Λευκωσία, προχωρώντας σε συντονισμό της δράσης τους. Χθες Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην παράνομη NAVTEX της Άγκυρας για σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την έκδοση κοινής NAVTEX για την ίδια περιοχή ερευνών.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια