Header Ads

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ φ.1703

Πέτσας: Επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον Νίκο Χαρδαλιά



Την επιστροφή της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για διαχειρισιακά θέματα που αφορούν στα επιχειρησιακά ζητήματα του κορωνοϊού. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην εβδομαδιαία ενημέρωση θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση, θα το εξετάσουμε». 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Ιουλίου, και όχι από τις 22 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ξεκινούν οι πτήσεις από τη Σουηδία, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη σκανδιναβική χώρα. Σχετικά με τα πανηγύρια, τόνισε ότι θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί παράταση στα μέτρα και μετά το τέλος Ιουλίου. 

Στο 0,4 ο επιδημιολογικός δείκτης Rt αυτή την εβδομάδα 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας τονίζοντας ότι «παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». 

Υπενθύμισε ότι «μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας» και δήλωσε ότι «σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα». 

«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών» συνέχισε τόνισε ωστόσο ότι «η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων» και για αυτό «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση». 

Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, εξήγησε και ανέφερε συγκεκριμένα ότι «από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τέστ (PCR)». 

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πέτσας. 

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια