Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 1681

      «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ»      

ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
& ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
 «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020, στην κατάμεστη από κόσμο «Κροκίδειο» Αίθουσα η Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας και των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» με θέμα: «Καλλιτεχνικό Αφιέρωμα στην Μητέρα» με την ευκαιρία της Υπαπαντής του Χριστού.

 Η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» δις Μαριάννα Χαμάλη, θυγατέρα του Ιερέως της Ι. Μητροπόλεως μας π. Ιωάννου Χαμάλη, ερμήνευσε επιτυχώς, στο πρώτο και δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης, έργα των Μπαχ, Μότσαρτ, Μέντελσον, Πλάτωνος, Σοπέν, Μπετόβεν και Χάϋντν στο πιάνο σε συνδυασμό μάλιστα και με την πιανίστρια μητέρα της πρεσβυτέρα κ. Παυλίνα Χαμάλη, ενώ στο τρίτο μέρος της Εκδήλωσης μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» απήγγειλαν και τραγούδησαν, υπό την διεύθυνση του καθηγητού τους κ. Γρηγορίου Κόντη, μουσικού, σχετικά αποσπάσματα με θέμα: «Η μητέρα μέσα από τα μάτια των ποιητών».

Το κλείσιμο της Εκδήλωσης έκανε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε, μέσα από προσωπικές του εμπειρίες και με πολύ συγκινητικό τρόπο, στο πρόσωπο της «Μητέρας», αλλά κυρίως στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητέρας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή την πολύ όμορφη Εκδήλωση, ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε την διδα Μαριάνα Χαμάλη, που απέσπασε θερμές εκδηλώσεις ενθουσιασμού από το ακροατήριο, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων και ευχήθηκε όπως η Παναγία Μητέρα μας, σκεπάζει και προστατεύει αυτούς και τους οικείους τους!    





Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Πανηγυρικά εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στην Ι. μητρόπολη Κορίνθου αρχής γενομένης από το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2020, παραμονή της εορτής, του Αγίου Ιερομάρτυρος, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ενοριακό Ναό στην Καλλιθέα Ευρωστίνης. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Ευρωστίνης υπό τον Αρχιερατικό Επιτρόπο Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Γιαννακά, ο Αιδεσ. π. Αθανάσιος Κοντογιάννης και οι Διάκονοι του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ομιλών αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και στα φρικτά βασανιστήρια που υπεβλήθη ο Άγιος Χαράλαμπος, υπομένοντάς τα με μεγάλη καρτερικότητα και πίστη, αλλά και στα θαύματα που επιτελούσε και επιτελεί. Τέλος, αφού επικαλέστηκε τις πρεσβείες του εορταζομένου Αγίου, ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους πολλά και ευλογημένα έτη!

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στο Πανηγυρίζων Ι. Ησυχαστήριο «Άγιος Χαράλαμπος» Καλαμακίου. Στον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο Χαράλαμπο και στο χάρισμα της Ιεροσύνης τονίζοντας ότι οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι «αστέρες», που μεταδίδουν στους πιστούς το «Φως» του Σωτήρος Χριστού. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Άγιος Χαράλαμπος, ο οποίος εκινείτο στο «Φως» του Χριστού και το μετέδιδε στους πιστούς σκορπώντας τους χαρά και αγαλλίαση. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους παρισταμένους να έχουν την χάρη του Αγίου και τους προσκάλεσε στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου στο Ξυλόκαστρο, καθώς και στον πανηγυρικό εορτασμό των συνεργών του Αγ. Απ. Παύλου, Αγίων Ακύλλα και Πρισκίλλης, στο Γεροκομείο Ανδρών Κορίνθου, όπου θα λάβει χώρα και η ετήσια  Εκδήλωση Οικονομικής Ενισχύσεως φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Επίσης σήμερα το πρωί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ενοριακό Ναό στο Ρέθι, όπου και ομίλησε στους ευσεβείς πιστούς. Στον λόγο του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου, στα θαύματα που επιτέλεσε ανά τους αιώνες και κυρίως σε αυτά που έχουν σχέση με το Έθνος μας. Τόνισε δε, ότι ο Άγιος Χαράλαμπος αγωνίστηκε να τηρήσει τις εντολές του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να έχει πίστη στον Θεό και αγάπη για τους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο ο Θεός τον ενδυνάμωσε και τον ενίσχυσε με την χάρη Του, ώστε να αντέξει, παρά την προχωρημένη ηλικία του, τα μαρτύρια που υπέστη. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και προέτρεψε τους πιστούς να είναι και αυτοί πιστοί σαν τον Άγιο Χαράλαμπο και να τηρούν τις Εντολές του Θεού γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έλκουν την «χάρη» και την «δύναμη» Του!





ΠΡΟΣΦΟΡΑ 100.000€ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΕ 100 ΦΟΙΤΗΤΕΣ


ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡ ΙΟΥ 2020


ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Την  Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8:00 το πρωί σας προσκαλούμε στο Γηροκομείο Ανδρών Κορίνθου «ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» προκειμένου να συμμετάσχετε στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προς τιμήν των εορταζόντων Αγίων Αποστόλων και συνεργών του Απ. Παύλου, Ακύλα και Πρισκίλλης καθώς και στην Εκδήλωση Οικονομικής Ενισχύσεως των φοιτητών της Ι. Μητροπόλεώς μας. Για την φετινή χρονιά θα διανεμηθεί σε 100 νέους το συνολικό ποσόν των 100.000,00€ σε Βιβλιάρια των 1.000,00€ έκαστος.

Είναι πλέον καθιερωμένο να ενισχύονται άμεσα φοιτητές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, καθώς οι ανάγκες της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, επιβάλλουν την άμεση στήριξη τους, και μάλιστα των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Η επιλογή των παιδιών-φοιτητών έγινε από όλες τις Ενορίες και των 13 Αρχιερατικών Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεώς μας με κριτήριο την άμεση ανάγκη οικονομικής ενισχύσεως κατά το δυνατόν και αδιακρίτως φύλου.

Η θετική ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας και η παρουσία σας θα αποτελέσουν για μας συμπαράσταση στην Ποιμαντική μας μέριμνα, η οποία, χάριτι Χριστού, έχει αποδώσει αγλαούς καρπούς, αφού από το έτος 2006 και μόνον κατά την ετήσια αυτή Εκδήλωση έχουν δοθεί 1.430 Βιβλιάρια σε αντίστοιχα παιδιά και το προσφερθέν συνολικόν χρηματικόν ποσόν ανέρχεται σε 1.141.300,00€ συμπεριλαμβανομένης και της εφετινής προσφοράς.

Επίσης θα αποτελέσει ενίσχυση και παρηγορία για τις οικογένειες των φοιτητών μας αλλά και στήριξη για τους τροφίμους του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου μας, οι οποίοι έχουν βρει σ᾿ αυτό το Ίδρυμα της Εκκλησίας μας την αγάπη και την φροντίδα, που τους αξίζει, και αναμένουν και από εσάς την συντροφιά και την συμπαράστασή σας.

Της Εκδηλώσεως θα προηγηθεί Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προς τιμήν των εορταζόντων Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, προστατών της Χριστιανικής συζυγικής ζωής και οικογενείας, συνεργών του Αποστόλου Παύλου στον καταρτισμό της εν Κορίνθω Αγίας Εκκλησίας.

Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος θα τελέσει την εις Πρεσβύτερο Χειροτονία του Διακόνου κ. Βασιλείου Ευσταθιάδη, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, καταγόμενος εξ Αθηνών και διαμένων μόνιμα στο Δερβένι Κορινθίας.

Επίσης ανακοινώνεται ότι θα εκτεθεί προς προσκύνηση τμήμα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Ακύλα.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 16.2.2020  

Η ΠΕΙΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ή παραβολή τοΰ Ασώτου Υιού (Λουκ. 15,11-32) άποτελεΐ γιά τήν Εκκλησία μία άπό τίς πιό χαρακτηριστικές έκεϊνες διηγήσεις τών Ευαγγελίων, πού μαρτυροϋν τί είναι ό θεός, τί είναι ό άνθρωπος καί τί τελικά είναι ή ϊδια ή Εκκλησία. "Ενα άπό τά κλειδιά γιά νά ερμηνεύσουμε τήν παραβολή είναι ή πείνα.
Ψευδο-αυτονομία
Πείνα γιά ελευθερία, γιά ζωή χωρίς δεσμεύσεΐς, γιά ζωή χωρίς έλεγχο βιώνει ό νεώτερος υιός τής παραβολής. Ή πείνα αύτή είναι πού τόν κάνει νά ζητά, ϊσως καί με θρασύ τρόπο άπό τόν πατέρα του, «τό επιβάλλον μέρος τής ούσίας». Ή πείνα αύτή είναι πού τόν κάνει νά αποδημήσει «είς χώραν μακράν». Γιά νά χορτάσει αύτή τήν πείνα, διασκορπίζει τήν ουσία του «ζών άσώτως». Καί αύτή ή πείνα θά τόν κάνει νά μήν αφήσει τίποτε γιά τόν έαυτό του, γιά τό μέλλον. "Ολα θά τά ζήσει «έδώ καί χώρα».
Διαπιστώνει όμως ότι οι άπολαύσεις, οί έφήμερες σχέσεις, ή επίδειξη τόν έξαντλοϋν, χωρίς νά διαρκούν γιά πάντα. Τότε καταλαβαίνει ότι πεινά γιά κάτι άλλο: γιά τό αγαθό τοΰ νοήματος, τό «γιατί ζώ;». Στό πατρικό του σπίτι τό νόημα τής ζωής έμπερικλειόταν στήν αγάπη πρός τόν πατέρα καί στήν αγάπη τοΰ πατέρα πρός αύτόν, στή σχέση δηλαδή πατρότητας καί υιότητας. Ό νεώτερος υιός θέλει νά ζήσει ελεύθερα, χωρίς πατέρα. Τό μόνο πού βλέπει όμως μπροστά του τελικά είναι ό θάνατος. θά δοκιμάσει νά μήν έπιστρέψει, βόσκοντας χοίρους. θά οδηγηθεί στό νά χορτάσει τήν πείνα του μέ ό,τι χειρότερο υπήρχε άπό πλευράς καί ήθικής καί πνευματικής. Αλλά οΰτε κι έκεΐ θά βρει τροφή, καθώς κανείς δέν θά τοΰ δώσει οΰτε τά ξυλοκέρατα. Ή πείνα του γιά ελευθερία τόν οδήγησε στό έσχατο σημείο τής ύποδούλωσης. Ύποταγμένος στά υλικά, νά μήν έχει οΰτε κι αύτά.
Ή όδός τής μετανοίας
"Ετσι, «άφοΰ έρθει στά συγκαλά του», κατανοεί ότι δέν μπορεί νά ζήσει χωρίς τή σχέση μέ τόν πατέρα του. Βεβαίως, δέν ζητά τήν αποκατάσταση του στό «άρχαΐον κάλλος», άλλα λίγο από τό περίσσιο ψωμί πού τρώνε οι έργάτες τοΰ πατέρα του. Άπό τήν υποδούλωση στόν εαυτό του, στις απολαύσεις τής ζωής καί τήν ασωτία, θά προτιμήσει τήν εργασία στό σπίτι τοϋ πατέρα του. Άπό τήν πείνα, τήν ταπεινή σχέση, στην οποία όμως δέν θά ξοδεύει ό,τι τοϋ δόθηκε, άλλα θά αγωνίζεται γιά νά τό λάβει. Καί θά πάρει τήν όδό τής μετανοίας, τήν όδό τής έπιστροφής.
Ό πατέρας του όμως θά ξεπεράσει μέ τή στάση του κάθε προσδοκία. Χωρίς νά μιλήσει καν, μόνο άγκαλιάζοντας καί φιλώντας τόν υιό του, τοΰ τά προσφέρει καί πάλι όλα. Τόν αποκαθιστά δίδοντάς του τά καλύτερα ροϋχα. Τοΰ δίδει τήν ελευθερία μέ τό δαχτυλίδι. Τοϋ προσφέρει τήν αρχοντιά μέ τά υποδήματα. Καί τοϋ χορταίνει τήν πείνα, όχι μέ οποιοδήποτε φαγητό, άλλα μέ τό σιτευτό μοσχάρι, μέ τήν πιό εκλεκτή καί επίσημη τροφή πού θά μπορούσε νά τοϋ προσφέρει.
Ό οΐκος τοϋ θεού
Μόνο μέσα στην Εκκλησία, στό σπίτι τοϋ θεού πού είναι πατέρας μας, μπορούμε νά χορτάσουμε τήν πείνα μας γιά ελευθερία καί νόημα ζωής. Ό θεός μάς αγαπά καί μας προσφέρει τή ζωή, τά χαρίσματα, τήν αναγνώριση, τή χαρά. Δέν οργίζεται μαζί μας γιά τήν άγνωμοσύνη μας. Περιμένει. Καί όταν στην επιστροφή τοϋ κάθε άσωτου υίοϋ, εμφανίζεται ένας μεγαλύτερος σέ ηλικία, αύτός πού αισθάνεται τή σχέση μέ τόν Πατέρα ώς σχέση άνάγκης, ύποχρέωσης, άνταμοιβής καί διαμαρτύρεται διότι ό Πατέρας δέν επιστρατεύει τή δικαιοσύνη τής τιμωρίας, άλλα τήν αγάπη τής συγχώρεσης καί τής απο­κατάσταση, ό Πατέρας δείχνει ότι μόνο ή αγάπη στή σχέση μαζί του ελευθερώνει αληθινά.
"Ας δοϋμε λοιπόν ποια είναι ή πείνα μας στή ζωή, ακόμη καί άν ώς πρός τήν καρδιά μας είμαστε σάν τόν νεώτερο υιό, ακόμη κι άν ανήκουμε στην κατηγορία τοΰ πρεσβύτερου υιού.
π. θ. Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια