Header Ads

«Γυναίκα και πολιτική, μια διαφορετική ματιά!» φ. 1681

        Πολιτιστική και Σωματειακή Επιφυλλίδα        

Η βουλευτής Ν.Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, διοργανώνει την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου εκδήλωση για την γυναίκα με ομιλήτριες τις: Ντόρα Μπακογιάννη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχαράκη και Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη.



Γράφει - Επιµελείται
η Εύη Κοκκίνου *

Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, η βουλευτής της Ν.Δ. στο Νομό μας, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, διοργανώνει εκδήλωση για την γυναίκα, με τίτλο «Γυναίκα και πολιτική, μια διαφορετική ματιά!», στην οποία θα μιλήσει η ίδια, καθώς και οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχαράκη.

Η βουλευτής μας πέτυχε να έρθουν στην Κόρινθο πρόσωπα του πολιτικού βίου, τα οποία -ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης του καθενός και της καθεμίας από μας- έχουν επηρεάσει την πολιτική σκηνή της χώρας ή επηρεάζουν αυτήν την στιγμή τις κυβερνητικές αποφάσεις αποτελώντας μέλη της νυν Κυβέρνησης και ηγούμενες Υπουργείων. Η  Ντόρα Μπακογιάννη δραστηριοποιούμενη χρόνια στην πολιτική αρένα, είναι Νομικός, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, π.Υπουργός Πολιτισμού, π.Υπουργός Εξωτερικών, π.Δήμαρχος Αθηναίων, π.Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι Οικονομολόγος και εν ενεργεία Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ η Σοφία Ζαχαράκη είναι εκπαιδευτικός (απόφοιτη του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών) και εν ενεργεία Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη βουλευτή της Ν.Δ. στον Νομό μας, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού ζει στην Κόρινθο και την γνωρίζουμε όλοι, τόσο για την επιτυχημένη επαγγελματική της σταδιοδρομία ως πολιτικού μηχανικού και την οικογενειακή και προσωπική της καταξίωση, αλλά και για την δραστήρια πολιτική και κοινωνική δράση της.

Παρά ταύτα, διαβάζοντας την πρόσκληση για την εκδήλωση, αναρωτήθηκα για μία ακόμη φορά! Γιατί, άραγε, χρειάζεται ακόμη και σήμερα, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα του 2020, να μιλάμε για τη «ΓΥΝΑΙΚΑ» ως ένα ξεχωριστό ον, που διακρίνεται από τον ΆΝΔΡΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟ- εν τέλει «ΑΝΘΡΩΠΟ» και διεκδικεί ακόμη τη θέση της μέσα στην κοινωνία και στην πολιτική! Από την άλλη, αναλογίζομαι τους αγώνες δεκαετιών, που χρειάστηκαν για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου (ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11.2.1934 με περιορισμούς -μόνο όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν απολυτήριο Δημοτικού, ενώ σε βουλευτικές εκλογές ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19.2.1956. Προχωρώντας τον συλλογισμό μου, φθάνω στην ποσόστωση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική σκηνή και βεβαίως δηλώνω πολέμια της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην εμπλοκή της γυναίκας στον πολιτικό βίο, αφού θεωρώ το μέτρο αυτό ως τη μέγιστη προσβολή στο γυναικείο φύλλο!

Τα στατιστικά στοιχεία, βέβαια, βοηθούν να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα, αφού στη σημερινή Βουλή των Ελλήνων μόνο 62 είναι γυναίκες από τους 300 βουλευτές, ενώ στο Κουνοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρα βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο σε ποσοστό γυναικών.

Τι φταίει και η συμμετοχή γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι μικρή; Θεωρώ ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, για να απαντηθεί στο παρόν άρθρο.

Φταίει ο πολλαπλός ρόλος μας; Γυναίκα =νοικοκυρά = μαμά = ταξιτζής = εμψυχωτής παιδιών και συζύγου = σήμερα πια και εργαζόμενη εκτός οικίας! Φταίει η πολιτεία και η κοινωνία που δεν έχει εκσυγχρονιστεί, για να υποστηρίζει με δομές τη γυναίκα – εργαζόμενη – επιστήμονα , που θέλει να εξελιχθεί προσωπικά και να αναδειχθεί κοινωνικά, επιστημονικά, πολιτικά; Όλα αυτά μαζί;

Εν τέλει, όμως, πιστεύω πως η γυναίκα, όσες δυσκολίες και να έχει, δεν πρέπει να στοχεύει στην ενσωμάτωσή της στον «κόσμο των ανδρών» και κυρίως στον κόσμο των ανδρών της Πολιτικής μιμούμενη τους άνδρες και αλλοτριώνοντας την ίδια τη φύση της, ούτε να ανέρχεται χάριν στο φύλο της. Για να καταφέρει να δώσει το στίγμα της στην πολιτική ζωή θα πρέπει να είναι πέρα από το φύλο της ΆΞΙΑ αξιοποιώντας τα αγαθά της γυναικείας φύσης της και τα ταλέντα της, τις γνώσεις και την εκ φύσεως ενσυναίσθησή της προς όφελος της κοινωνίας!

Σε αναμονή επομένως μίας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης!



*Η Εύη  Κοκκίνου
είναι Δικηγόρος  Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη  Προστασίας Δεδομένων – DPO

 Δ/νση Γραφείου:
Απ. Παύλου 40 –  Κόρινθος
Τηλ. 2741084568  & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια