Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ. 1677




ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΦΙΛΗ

«Στα χνάρια της αύρας»

Γνωρίζοντας την τελευταία δουλειά 

της Κορίνθιας Εικαστικού!



    Γράφει η Εύη Κοκκίνου *

Αποτέλεσμα εικόνας για Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου *Ξεφύλλιζα τον κατάλογο έργων από την τελευταία δουλειά της γνωστής Κορίνθιας Εικαστικού, Μαρίας Παπαφίλη, υπό τον γενικό τίτλο «Στα χνάρια της αύρας», όταν άκουσα τα επιφωνήματα ενθουσιασμού και θαυμασμού της μικρής μου κόρης, που «άρπαξε» τον κατάλογο από τα χέρια μου και άρχισε να σχολιάζει έναν έναν τους πίνακες και τα «ΜΑΤΙΑ» των γυναικών και των παιδιών που απεικονίζονται αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα και την σκέψη μας! Αμέσως σκέφτηκα τη διοργάνωση στην Πινακοθήκη Κορίνθου μίας ατομικής έκθεσης με έργα της ζωγράφου, για να την γνωρίσει το φιλότεχνο Κορινθιακό κοινό κι εκείνη να επιστρέψει –έστω για λίγο- στη γενέτειρά της.
Η Μαρία Παπαφίλη, παρουσίασε τα τελευταία έργα της στην Αίθουσα Τέχνης «Αργώ», στην Αθήνα, την άνοιξη του 2019, και στην ετήσια έκθεση "Art Athina 2019" στο Ζάππειο, το Σεπτέμβριο. Στον κατάλογο που δημιουργήθηκε για την έκθεση στην «Αργώ» η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, γράφει: «Σαγηνευτικά είναι, όντως, τα πορτραίτα που έχει με έμπνευση, πάθος και μεγάλη μαεστρία ζωγραφίσει, η χαρισματική καλλιτέχνιδα Μαρία Παπαφίλη. Πορτραίτα – “δημιουργίες”, καθώς υπαγορευμένα από αυτόν καθαυτόν τον ψυχισμό της -και γι’ αυτό αδιάβροχα σε κάθε τυποποίηση- ακτινοβολούν το έρμα της προσωπικότητάς της. Και αυτό, με χαρισματικό έναυσμα την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε μοντέλου και όχι, απλά, τη μορφολογία του...», ενώ η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά, συμπληρώνει: «…Στα αισθαντικά αυτά ζωγραφικά έργα, που αφοπλίζουν τον θεατή με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά τους, υποβλητικά εμφανίζεται ένας υφέρπων λυρισμός, διαποτισμένος από έναν λανθάνοντα ερωτισμό…».
Έργο της Μαρίας Παπαφίλη

Λίγα Λόγια για το Βιογραφικό της:
Η Μαρία Παπαφίλη γεννήθηκε στην Κόρινθο, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Ι. Μόραλη και Μ. Λαμπράκη-Πλάκα στην Ιστορία της Τέχνης, τον Γ. Ξυνόπουλο στην Νωπογραφία και Τέχνη Φορητής Εικόνας, τον Ι. Κολέφα στο Ψηφιδωτό (1979-1987). Πήρε πτυχίο με «άριστα» και υποτροφίες από το ΙΚΥ κατά την διάρκεια των σπουδών στην ΑΣΚΤ, υποτροφία του Κληροδοτήματος Σπύρου Βικάτου για σπουδές στο Παρίσι (1985-1991). Μεταξύ 1985 -1989 παρακολουθεί το Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris με δάσκαλο τον Vladimir Velickovik, ενώ (1985-1989) σπουδάζει στην École Nationale Supérieure des  Arts Décoratifs de Paris, όπου παρακολουθεί: Τέχνη -χώρος με δάσκαλο τον S. Viquee, Ζωγραφική με δάσκαλο τον D. Rival, Χαρακτική και Μεταξοτυπία με δασκάλους τους Sert, Clerte, Michas, Πρόπλασμα και Μάσκα Θεάτρου με τον J. Maury, Κριτική Τέχνης με τον J.H. Ferrier, Ιστορία Τέχνης, Επικαιρότητα Τέχνης με τον Ρ. Cabanne. Λαμβάνει Πτυχίο με «πολύ καλά». 1988 -1993 : Μεταπτυχιακό ”Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών” ”D.E.A” στην Φιλοσοφία και Ιστορία Τέχνης στη Σορβόννη (Paris 1 Ρantheon Sorbonne) (Πτυχίο με «άριστα»). 1995: Υποτροφία της Bosch Gallery (Αθήνα) για σπουδές στην Γερμανία. Συνεργάσθηκε για πάνω από δέκα χρόνια ως επιμελήτρια τέχνης – χώρου σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδος, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την διοργάνωση εκθέσεων των συλλογών του μουσείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με την ανακαίνιση των παραρτημάτων του μουσείου σε άλλες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, ασχολούμενη παράλληλα με την ζωγραφική και ως σύμβουλος τέχνης διεθνών επιχειρήσεων.
Έχει στο ενεργητικό της 18 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Λονδίνο Θεσσαλονίκη Στοκχόλμη, Μύκονο και Σύρο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Παρίσι, Ρέιμς, Αθήνα, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Αρσάκειο Αθηνών, στο Βελλείδιο Ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μαρία Παπαφίλη, θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να παρουσιάσεις τα έργα σου στην πόλη μας!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη,
είναι Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια,
Υπεύθυνη Προσωπικών Δεδομένων DPO

Διεύθυνση Γραφείου
Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος
Τηλ. 27410 84568  Κιν. 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια