Header Ads

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ


Η ΑΡΧΟΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…

 


Του Δασκάλου Κώστα Τσάτσαρη 

Η καλύτερη ίσως ευκαιρία, αν όχι η μοναδική, για να διαπιστώσει κανείς την έφεση των Ελλήνων στην Αρχομανία, είναι η εκάστοτε προεκλογική περίοδος των πολιτικών κομμάτων.

Η ευκαιρία αυτή, δεν αφορά μόνο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά όλους τους Έλληνες.

Κατά την περίοδο αυτή, τους δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα ελαττώματα του χαρακτήρος των, που κατά τον ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΝ, φιλόσοφο της αρχαιότητος κουβαλούν μαζί τους, με προεξάρχοντα το χαρακτήρα του ΑΡΧΟΜΑΝΗ.

Δώσε στον Έλληνα ΑΡΧΗ να διοικήσει και θα σου λύσει κατά την άποψη του, όλα τα προβλήματα. Η αρχομανία είναι στο «ΕΙΝΑΙ» του.

Σε καθημερινή βάση, βλέπουμε και ακούμε απλούς ανθρώπους να σχολιάζουν και να δίνουν λύσεις σε διάφορα θέματα, πολιτικά οικονομικά ή κοινωνικά. Υποστηρίζουν δε τις ιδέες τους με πάθος και αυτοπεποίθηση.

Κάθε λίγο δε, στη συνέχεια κάποιας συζήτησης οποιουδήποτε θέματος, πετάγεται κάποιος όρθιος, χτυπά το χέρι του με δύναμη στο τραπέζι και με ύφος παντογνώστη, ότι μπορεί να λύσει όλα τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών προστάζει: «Κάνε με εμένα Υπουργό, να σας λύσω όλα τα προβλήματα σέ μια βδομάδα»!

Μετά από λίγο, ακούγεται άλλος από διπλανό τραπέζι του καφενείου να φωνάζει: «Ρε κάνε με εμένα Δήμαρχο, να σου αλλάξω την όψη της πόλης στο πι και φι».

Εκεί ακούς την Αρχομανία του Έλληνα στο μεγαλείο της. Αρκεί να πάρει την Αρχή στα χέρια του κι αυτός θα δώσει γρήγορα λύσεις, που άλλοι δυσκολεύονται.

Άλλωστε στη διαδρομή της ελληνικής ιστορίας βλέπουμε να χάνουμε πολλές φορές ιστορικά γεγονότα, από την αρχομανία των εκάστοτε διοικούντων, που γινόταν εμπόδιο στη συναίνεση Αν παραμέριζαν την Αρχομανία τους οι Έλληνες και προχωρούσαν συναινετικά στη λύση διαφόρων ιστορικών γεγονότων, η χώρα μας θα ήταν σε εξέχουσα θέση σήμερα.

Αν υπήρχε συναίνεση και τακτική συνεννόηση στις αποφάσεις των αγωνιστών του 21, ο αγώνας της απελευθέρωσης θα είχε τελειώσει γρηγορότερα και με ευνοϊκότερα αποτελέσματα.

Η αρχομανία όμως είναι κληρονομικό ελάττωμα του λαού μας και αφήνει τη φιλοδοξία και τον εγωισμό να γιγαντώνονται, εμποδίζοντας κάθε συναίνεση, στη λύση μεγάλων και κρίσιμων αποφάσεων για την πατρίδα μας.

Σήμερα πολλά προβλήματα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, χρειάζονται συναίνεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη της χώρας. Σπάνια να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των διοικούντων, για να δοθεί μια ομαδική λύση και να είναι αποδεκτή, προς το συμφέρον όλων.

Η αρχομανία δεν αφήνει εύκολα κάποιον να προχωρήσει δυναμικά, στην κατασκευή ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Όχι εσείς. Εμείς, θα το φτιάξουμε καλύτερο, με μικρότερη δαπάνη. (Είναι ο συνήθης διάλογος αντιπαράθεσης από την απέναντι πλευρά...). Η αρχομανία στο μεγαλείο της. (Το σύνηθες εμπόδιο στην πρόοδο).

Το συμφέρον των πολλών, για τις μεγάλες ιστορικές αποφάσεις του Έθνους, είναι να υπάρχει πάντοτε συναίνεση των διοικούντων και όχι η προβολή του ΕΓΩ της Αρχομανίας.

  • Κ. Κώστας Τσάτσαρης, είναι σ. Δάσκαλος από την Κόρινθο


Δεν υπάρχουν σχόλια