Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ. 1671





Γράφει - Επιμελείται  
Η Εύη Κοκκίνου  *

«Κρήτη & Πόντος σμίξανε και οι λύρες τραγουδάνε»!

Ο Σύλλογος Άσσου «Η ΡΕΑ»
Συνεχίζει το σπουδαίο έργο του!..



Για μία ακόμη φορά ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Άσσου «Η ΡΕΑ» εντυπωσίασε το Κορινθιακό και όχι μόνον κοινό με την εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης», στην Κόρινθο, παρασύροντας όλους τους παρευρισκομένους με τις μουσικές και τους χορούς της Κρήτης και του Πόντου.

 Η υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης ήταν ένα προσωπικό «όνειρο» της Προέδρου του Συλλόγου, Άννας Μαρίας Σακελλαρίου, και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. «Η Ρέα» κατάφερε να ενώσει στη σκηνή, για πρώτη φορά, στην Κόρινθο, ως επάξιους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων της Ελλάδος, Κρητών και Ποντίων, την γνωστή σε μας τους Κορινθίους για την πλούσια δράση της Ένωση Κρητών Κορινθίας «ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» και τον ιστορικό Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί», που ιδρύθηκε το 1930 από Πόντιους πρόσφυγες της Τραπεζούντας και Κερασούντας, εγκαταστημένους στην Καλλιθέα Αττικής μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.
    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τιμήθηκε η επίτιμος πια Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», Ναυσικά Ιασωνίδου – Γκάγκα, για τη συνεχή προσφορά της στη διάσωση των στοιχείων της πολιτιστικής κληρ ονομιάς του Πόντου.
       Συγκλονιστική υπήρξε η παρουσίαση της εκδήλωσης από τον νυν Πρόεδρο του Συλλόγου των Ποντίων, Θεόφιλο Καστανίδη, ο οποίος με τον χειμαρρώδη, γεμάτο πάθος λόγο του αφενός επέρριψε ευθύνη στην ελληνική πολιτεία, διότι δεν μεριμνά για να μεταλαμπαδεύσει στις επερχόμενες γενιές ζητήματα της Ιστορίας μας, όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και επιτρέπει σε κάθε Τούρκο πολιτικό «να μπορεί να οραματίζεται τη «μεγάλη γαλάζια πατρίδα της καρδιάς του», αφετέρου έστειλε μήνυμα εθνικής ενότητας. «Η σημερινή εκδήλωση αυτογνωσίας, επιχειρεί να αναδείξει την ανθρωπολογία δύο δυναμικών κομματιών του ελληνισμού. Σήμερα, ενώνουμε την γεωγραφία της Ελλάδας,  με δύο ισχυρές και υπερήφανες κοινότητες. Πέραν κάθε τοπικιστικής αντίληψης, θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε από την Κρήτη ως τον Πόντο, με όπλο τον πολιτισμό… γιατί, θέλουμε να ενώσουμε, αδελφέ μου, τον κόσμο!» όπως χαρακτηριστικά είπε.
     Συνεχίζοντας, ο Θεόφιλος Καστανίδης αναφέρθηκε στα κοινά ιστορικά σημεία των Κρητών και Ποντίων ξεκινώντας από την εγκατάσταση πενήντα χιλιάδων Ποντίων στρατιωτών από την Τραπεζούντα στην Κρήτη το 961μΧ από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου  Νικηφόρο Φωκά και καταλήγοντας στα κοινά γλωσσικά στοιχεία των δύο κοινοτήτων από τα βάθη των αιώνων. Ειδική μνεία έκανε στο ποίημα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, στο οποίο υπάρχει πλήθος λέξεων και εκφράσεων, που είναι ή μοιάζουν με τις Ποντιακές, άγνωστες σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ενδεικτικά ανέφερε λέξεις, όπως: κομπώνω, καματερόν, ενέγκασα, γενεά, κοχλίδ(ιν), οξύδ(ιν), γούλα, αφουγκρούμαι, χάλκωμαν, λιγώνω,  κινθέα, σύντεκνος, κούτσα, αρμεγάδιν, πρωτόγαλαν,  φουμίζω, ερεχκούμαι, τεληκανής και πάρα πολλές άλλες.
     Τα τμήματα Κρητικών και παραδοσιακών χορών του Συλλόγου «Η ΡΕΑ» παρουσίασαν χορούς της Κρήτης και του Πόντου, ενώ «ο Ψηλορείτης» έδωσε δυνατό παρών χορεύοντας Ανωγειανό Πηδηχτό και Πεντοζάλι. Η ΄Αννα Μαρία Σακελλαρίου σε πολλαπλό ρόλο, οργανώτριας, χορεύτριας και συμπαρουσιάστριας, παρουσίασε τους χορούς της Ένωσης Κρητών με κείμενα μάλιστα που είχε γράψει η ίδια ειδικά για την περίσταση.
      Ο  Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο  με τον θάνατο του Διγενή Ακρίτα στην ποντιακή διάλεκτο, «μεσαιωνικό ακριτικό επικό ποίημα του Βασίλειου Διγενή Ακρίτα για την ιστορική προέλευση  των ακριτών», όπως είπε ο Θ.Καστανίδης, ενώ έκλεισαν την εκδήλωση χορεύοντας ποντιακούς χορούς σε άρτια εκτέλεση, με ακρίβεια και απόλυτο συγχρονισμό κινήσεων, εκδηλώνοντας το πάθος τους για την παράδοση, τη φλόγα στην καρδιά τους, την ικανότητα των πολλών να γίνονται ένα στον αγώνα και στη ζωή και τη θύμηση του πόνου που δεν οδηγεί σε ηττοπάθεια και υποτέλεια, αλλά σε γενναία και υπερήφανη στάση ζωής. Το κοινό ενθουσιασμένο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ πολλοί ήμασταν έτοιμοι να σηκωθούμε να χορέψουμε μαζί με τους χορευτές.
     Θα ήταν παράλειψη φυσικά η μη αναφορά στους εξαίρετους μουσικούς, Κρήτες και Ποντίους, που πλαισίωσαν την εκδήλωση και ξεσήκωσαν το κατάμεστο θέατρο υπό τον ήχο της κρητικής και ποντιακής λύρας και του άσκαυλου (ασκός+αυλός), γνωστού σήμερα ως αγγείον (στον Πόντο το έλεγαν και τουλούμ’, τούλουμπαν και τουλούμ-ζουρνά, ενώ στα νησιά είναι η τσαμπούνα, και στη Μακεδονία και τη Θράκη η γκάιντα).
     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του Ν.Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου. Παρών και ο πρωτεργάτης, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου Άσσου «Η ΡΕΑ», Φάνης Γιαννακόπουλος, ο οποίος φανερά συγκινημένος και υπερήφανος για τη συνέχιση του έργου του από την επάξια διάδοχό του, Άννα Μαρία Σακελλαρίου, παρακολούθησε με ενθουσιασμό την εκδήλωση.
     Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως στον διοργανωτή Σύλλογο «Η ΡΕΑ», στη δραστήρια Πρόεδρό του, Άννα Μαρία Σακελλαρίου, στους Συλλόγους «ο Ψηλορείτης» και «Αργοναύται Κομνηνοί» και στους Προέδρους τους Στέλιο Γλυνιαδάκη και Θεόφιλο Καστανίδη, στους δασκάλους όλων των χορευτικών ομάδων και της θεατρικής σκηνής, στα μέλη τους επί σκηνής και στο παρασκήνιο, και φυσικά στον Δήμο Κορινθίων και στον Δήμαρχο που αγκαλιάζουν εκδηλώσεις αυτής της αισθητικής και ποιότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια