Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 1667


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ 
ΤΗΣ «28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940».


Με την ευκαιρία την Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019, στην κατάμεστη «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» Αίθουσα, στην Κόρινθο,Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας και τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ».
Η Εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από την ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μερόπη Σπυροπούλου, η οποία με τον «γλυκύ» της λόγο και την εξαιρετική καλλιέπεια, που την διακρίνει, συνεπήρε το ακροατήριο, αναπτύσσοντας την εισήγησή της με θέμα: «Πως οι ελεύθεροι δεν γίνονται σκλάβοι». Οι αναφορές της «ποιητικώ τω τρόπω» στου  «Χριστού την πίστη την αγία», στην ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, στην ομοψυχία και το πνεύμα ενότητος του «έπους του ᾿40» γοήτευσαν αφ’ ενός και επεβεβαίωσαν αφ’ ετέρου την αλήθεια ότι η εποποιΐα του᾿40 ήταν νίκη του πνεύματος κατά της ύλης, προτρέποντας τους Νεοέλληνες δια της Παιδείας να εμφυσήσουν στα παιδιά μας ανάλογο φρόνημα προς αντιμετώπιση τυχόν παρομοίων κινδύνων.
Στην συνέχεια η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», παρουσίασε εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια επίκαιρακαι προβολή διαφανειών,δίδοντας ιδιαίτερο τόνο στο κλίμα του γενικότερου ενθουσιασμού από μέρους του κοινού, που επικρατούσε. Ακολούθησε η επίδοση «ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ» υψηλής επιδόσεως σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» και την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος,συνεχάρη την κ. Μερόπη Σπυροπούλου αποκαλώντας την  «μητέρα», για τον παραμυθητικό της τρόπο ομιλίας, αλλά και για τις αλήθειες, τις οποίες κατέθεσε στο ακροατήριο, με αναφορά στην Παιδεία. Αναφέρθηκε δε και την προσφορά του Κλήρου στον πόλεμο του 1940 και στα χρόνια της Κατοχής, που ακολούθησαν, με πρώτους τον από Κορινθίας Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Δαμασκηνό Παπανδρέου και τον Λουτρακιώτη Μητροπολίτη από Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό Χατζόπουλο, ο οποίος έζησε το δράμα του Νταχάου. Ευχαρίστησε, επίσης, τους διδάσκοντας και διδασκομένους στα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» τόσο για την συγκεκριμένη συνεργασία στην Εκδήλωση αυτή όσο και για την ποιότητα εργασίας και προσφοράς στους μαθητές και ευχήθηκε αναλόγως στους παρευρισκομένους.
Την Εκδήλωση παρουσίασε ο καθηγητής των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κ. Ανδρέας Κουτσόπουλος, Φιλόλογος – Ιστορικός, και την ετίμησαν με την υψηλή παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεώνκ. Αγάπιος, ο τ. Υπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Ταξίαρχος της Σχολής Μηχανικού κ. Αριστείδης Καμπανός, ο σύζυγος της κ. Σπυροπούλου, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.  


ΑΞΙΑ ΜΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κορινθίων κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου προέβη σε μια αξιοθαύμαστη πράξη, που τιμά τόσο τον ίδιο όσο και την Τοπική μας Εκκλησία. Ασφάλισε όλα τα παιδιά, έως 18 ετών, των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας για τις μετακινήσεις τους από το σπίτι προς το Σχολείο και αντίστροφα, για όλο το Σχολικό Έτος 2019-2020. Η πράξη του αυτή συγκίνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, ο οποίος αποφάσισε να τον ευχαριστήσει δημόσια και να τον τιμήσει στην ετήσια προγραμματισμένη Εκδήλωση, που πραγματοποιεί ο ίδιος μετά την Πρωτοχρονιά, για τα παιδιά των Ιερέων μας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου. Επίσης, προσευχήθηκε στον προστάτη και «πατέρα» των Κορινθίων Απόστολο Παύλο τέτοιες φιλανθρωπικές πράξεις να βρουν μιμητές εφαρμόζοντες την διδασκαλία Του προς δόξα Θεού και έπαινο της Τοπικής μας Εκκλησίας!
                ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 
ΤΟΥ ΑΓ. ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Στο Βοχαϊκό και στον εκεί πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου βρέθηκε την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς προκειμένου να τελέσει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό.
Στους παρευρισκόμενους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την ζωή του Αγίου Δημητρίου τονίζοντας ότι ο Άγιος καταφρόνησε την ανθρώπινη δόξα και τα πλούτη για την δόξα του Θεού, γνωρίζοντας ότι όποιος έχει τον Θεό μέσα του κατέχει τα πάντα. Ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος ο Άγιος Δημήτριος να πρεσβεύει στον Κύριο μας και η χάρις του να σκεπάζει άπαντες!
Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου του χωρίου Άγιος Βασίλειος, όπου και ομίλησε επίκαιρα στους εκεί παρευρισκομένους πιστούς. 
Την επόμενη ημέρα Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Εξαμιλίων όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Στον λόγο του αναφέρθηκε στον εορτάζοντα ομοεθνή μας Άγιο Δημήτριο και στις αρετές, με τις οποίες ο Θεός τον είχε προικίσει και ιδιαιτέρως στην μεγίστη αρετή της πίστης του στον ένα και μοναδικό Θεό, την οποία μεταλαμπάδευσε στους νέους με την κατήχηση και τις διδαχές του. Τόνισε δε ότι οι πανέλληνες εορτάζουν και πανηγυρίζουν ιδιαιτέρως την μνήμη του Αγίου Δημητρίου και του μαθητού του Αγίου Νέστωρος, διότι αισθάνονται ότι λείπουν από την σύγχρονη Κοινωνία τέτοια πρότυπα που να έχουν δύναμη, αυθορμητισμό και αγάπη προς τους συνανθρώπους τους. 
Ο άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μελίσσι όπου και ομίλησε στους πιστούς αναλύοντας το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, αλλά και για τον εορτάζοντα Άγιο Δημήτριο και τα πολλά θαύματα που επιτελούσε και επιτελεί, τα έχοντα σχέση με την Πατρίδα μας. Τέλος και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου ευχήθηκε ο Άγιος να φρουρεί και να φιλάει την Ελλάδα μας!
                ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ 
κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ & ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ.

Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019, μια ημέρα μετά την εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος επισκέφθηκαν χωρία που τιμούν τον Άγιο Δημήτριο.
Συγκεκριμένα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στο Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Καμαρίου. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς πιστούς ανέλυσε το Αποστολικό Ανάγνωσμα της Κυριακής τονίζοντας ότι ο Θεός με την Θεία Χάρι Του ενδυναμώνει τους πιστούς, όπως ακριβώς έπραξε με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Οι άνθρωποι πολλές φορές επιθυμούν να έχουν εξουσία και να είναι ισχυροί, όμως χωρίς την Χάρι του Θεού η ισχύς τους είναι εικονική. Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα αυτής της αντιλήψεως, καθώς ενώ κατείχε μεγάλη κοσμική εξουσία και ήταν ο ισχυρότερος άνθρωπος της εποχής του, παρ’ όλα αυτά κατανόησε απόλυτα ότι χωρίς τον Θεό δεν νοείται ατομική ολοκλήρωση, πολλώ δε μάλλον εξουσία, γι’ αυτό και προτίμησε να κηρύττει τον Ιησού Χριστό, ως τον μόνο Σωτήρα και Λυτρωτή. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε σε όλους η Χάρις του Θεού και οι πρεσβείες του Αγίου Δημητρίου να τους φωτίζουν και να τους οδηγούν στην όντως Ζωή!
Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος και Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Αγάπιος, τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου στο χωριό Λιόντι της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νεμέας. Στο κήρυγμα του ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή όπου τόνισε ότι ο άνθρωπος ζει πραγματικά όταν μέσα του ζει ο Χριστός και μόνο τότε οι αισθήσεις του ανθρώπου χαριτώνονται και αποκτά νόημα η ζωή του. Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε στον προσωρινό Εφημέριο του χωριού Αιδεσ. Οικονόμο, Σταυροφόρο π. Δημήτριο Ζούζια για την ονομαστική του εορτή και συνεχάρη τους πιστούς, που κατέκλισαν τον Ι. Ναό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.                       
                ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ»
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.


Με κάθε Εκκλησιαστική ευπρέπεια και με τον σεβασμό που αρμόζει στους Ήρωες του Έπους του 40’, εορτάστηκε η  Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου εχθές Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου 2019.
Συγκεκριμένα,  στον  Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου από τους Ιερείς του Ι. Ναού.  Ακολούθως, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της επίσημης Δοξολογίας, στην οποία παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του Τόπου, καθώς και πλήθος πιστών.
Εν συνεχεία και μετά το επιμνημόσυνο Τρισάγιο στο Ηρώον, στον περίβολο του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου και μετά τις καταθέσεις Στεφάνων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στον προκαθορισμένο τόπο όπου και παρακολούθησε την Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση.
Στο Λουτράκι και στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου, της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τους Ιερείς του Ι. Ναού. Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία όπου και εκεί παρέστησαν οι τοπικές Αρχές και ο πιστός Λαός. Στην συνέχεια Κλήρος και Λαός, υπό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, μετέβησαν στο παραλιακό Πάρκο της πόλεως και ετέλεσαν επιμνημόσυνο Τρισάγιο στο Ηρώον και ακολούθως παρακολούθησαν την Μαθητική Παρέλαση.
Τόσο ο Σεβασμιώτατος στην Κόρινθο όσο και ο Θεοφιλέστατος στο Λουτράκι ευχήθηκαν η Κυρία Θεοτόκος να σκεπάζει και να φρουρεί πάντοτε την Πατρίδα μας και κυρίως τα νιάτα του Τόπου μας, τα οποία είναι και τα μόνα, που στηριζόμενα στα Ιερά και τα Όσια της φυλής μας μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα υγιές μέλλον!
     
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια