Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 1666 ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΙΕΡΕΩΝ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος  το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου, κατά την διάρκεια της οποίας ετελέσθησαν το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως, π. Γρηγορίου Μεντζελόπουλου, το τρίμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μαρμαρινού και το εννιάμερο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Νεκτάριου Νικολού., Κληρικών ης Ι. Μητροπόλεως μας.
Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας  αναφέρθηκε αρχικά στο Αποστολικό ανάγνωσμα, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο των Ιερέων. Οι Ιερείς προσφέρουν στον Κύριό μας  ολόκληρη την ύπαρξή τους με σκοπό την οικοδομή των ψύχων και την ένωση των ανθρώπων με τον Θεό. Προέτρεψε δε τους πιστούς να προσευχηθούν, ώστε ο Κύριος να αντιδοξάσει τους κεκοιμημένους κληρικούς για το έργο, που προσέφεραν, αλλά και για την συνέχιση του έργου της Εκκλησίας μας, το οποίο δεν σταματά με την εκδημία των Ιερέων αλλά συνεχίζεται, αφού δεν είναι έργο προσωποπαγές αλλά έργο που ενεργείται από τον ίδιο τον Χριστό. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί και υπέρ αναπαύσεως της προσφάτως κεκοιμημένης Ηγουμένης της Ι. Μονής Παντοκράτορος Ταώ Πεντέλης Γερόντισσας Στυλιανής, η οποία διακόνησε στην Αποστολική Ι. Μητρόπολή μας και συγκεκριμένα στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη τους! 
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ 
ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΚΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2019, ημέρα μνήμης της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, ημέρα κατά την οποία εόρταζε τα ονομαστήριά του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο και Κληρικούς εκ των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως μας ετέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου πνευματικού του πατρός, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου του Παρασκευαΐδου, εις το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής. Είθε ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του μακαριστού μεγάλου Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου «εν τη χώρα των ζώντων και εν τη γη των πραέων».
Ας είναι η μνήμη του αιώνια!
                ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ 
ΤΟΥ ΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στο πανηγυρίζον Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γερασίμου Λουτρακίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να τελέσει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή  της μνήμης του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά, του εκ Τρικάλων Κορινθίας καταγόμενου.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γερασίμου αλλά και σε όλους τους σταθμούς της ζωής του δίδοντας έτσι στους πιστούς, που κατέκλυσαν το Ι. Ησυχαστήριο, ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ο Άγιος εγκατέλειψε κάθε τι εφήμερο και επίγειο προκειμένου να κατακτήσει τα επουράνια και σήμερα να πρεσβεύει για ολόκληρο τον κόσμο. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ευχήθηκε στους πιστούς και στην Ι. Αδελφότητα ο Άγιος Γεράσιμος να εμπνέει την ζωή και τις καρδιές τους.
Την επομένη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Αιδεσ. π. Ελευθέριο Χαβάτζα, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία, όπου και ομίλησε στο εκκλησίασμα αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, τονίζοντας την διαφορά του ευγνώμονος και του αγνώμονος ανθρώπου. Ο Θεός προ γνωρίζει την ψυχή του ευγνώμονος ανθρώπου και σπεύδει να τείνει χείρα βοηθείας, ώστε να τον καλέσει σε σωτηρία και δόξα όχι μόνο στην παρούσα ζωή αλλά και στην μέλλουσα, χωρίς να αποκλείει τους άλλους ανθρώπους, αφού η θέλησή Του είναι «ἵνα πάντες σωθῶσι», γι᾿ αυτό δίδει χείρα βοηθείας σε όλους τους ανθρώπους, αρκεί αυτοί να έχουν την προθυμία και την θέληση να σωθούν.  Ο Θεός προέγνωσε τον Πρόδρομο εκ κοιλίας μητρός αυτού και εκάλεσε αυτόν εις σωτηρία και δόξα αιώνιο. Εκάλεσε τα πλήθη των μαρτύρων, των ασκητών και Οσίων μεταξύ των οποίον και τον Όσιο Γεράσιμο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, απαρνήθηκε τον κόσμο για ν᾿ ακολουθήσει το θέλημα του Θεού.
Ξεκίνησε από την Κορινθία για να καταλήξει στην Κεφαλλονιά, όπου έρριψε άγκυρα βεβαίας ελπίδος και έδεσε τα πρυμνήσια σχοινιά του βιωτικού του πλοίου, ως έμπειρος πλοίαρχος, διαπλέων την τρικυμιώδη θάλασσα του βίου, παραδίδων αυτήν εις αιώνιο προσκύνημα των πιστών.
Έζησε ο Όσιος ως μόνος υπάρχων με μόνον τον Θεόν συζητών. Εις την γη κατοικούσε πλην ο νους ήταν προσηλωμένος στον ουρανό, άνθρωπος προς την φύση, αλλ᾿ άγγελος προς την σωφροσύνη. Έτσι έζησε και έτυχε του βραβείου της νίκης εν ουρανό και ιδιαίτερης χάριτος και δυνάμεως να απελαύνει τα πονηρά πνεύματα, όπως ο Ιησούς Χριστός εξεδίωξε αυτά, σύμφονα με την διήγηση του αναγνωσθέντος Ευαγγελικού αναγνώσματος.
Ο Θεοφιλέστατος, ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος όπως ο Κύριος να μας αξιώνει να είμαστε ευγνώμονες για τις πλούσιες δωρεές Του. Ακολούθησε λιτάνευση της Ι. Εικόνος στον περίβολο της Ι. Μονής και το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.
 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ 
ΤΟΥ ΑΓIOY ΑΡΤΕΜΙΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ.


Την ίδια ημέρα και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομικής Διευθύνσεως Κορίνθου και των λοιπών Αρχών της πόλεως μας, την επίσημη Δοξολογία επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας.   
          ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια