Header Ads

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΟΜΟΡΦΟΣ ΦΕΝΕΟΣ!!!
                                                (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019)


Ο όμορφος Φενεός με τα βουνά που τον περικλείουν ολόγυρα. Αφήνω την φαντασία μου να περιπλανηθεί…. Την πανέμορφη Ντουρντουβάνα, την επιβλητική Ζήρεια με τους μύθους και τους θρύλους της.
Ο Φενεός με την καταπράσινη φύση του, τα δυό ποτάμια του, τη λίμνη με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ζωσμένο από νερό και πράσινο. Αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες.
Όλες οι εκκλησίες και τα εκκλησάκια. Ο Αγ. Φανούριος, η Αγ. Βαρβάρα, οι Αγ. Απόστολοι, η Παναγιά στον κάμπο, Η Ανάληψη, ο Αγ. Νεκτάριος κ.α
Και φυσικά το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου εκεί ψηλά μέσα σε απέραντο πράσινο να κοιτάζει τη λίμνη αφ’ υψηλού. Το κρυφό σχολειό, οι εικόνες ,τα ανάγλυφά του, η ιστορία της Ελλάδας και της Χριστιανοσύνης. Σε αυτό το μοναστήρι φτάνει στα 1821 ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας και στα 1827 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Και μετά οι ανασκαφές που εμφάνισαν την αρχαία ιστορία του τόπου. Τα ευρήματα που μεταφέρθηκαν στο μικρό μουσείο. Ο Φενεός που αναφέρεται στις περιηγήσεις του Παυσανία κι έχει ζωή από την προϊστορία, που έχει γεννήσει έφηβο Ολυμπιονίκη στην αρχαιότητα !
Πιο κει το σχολείο που στην κατοχή το’κάψαν οι Γερμανοί και που στον περίβολο είχαν στήσει μνημείο πεσόντων κατά τους πολέμους και τους αγώνες του Έθνους.
Ο κεντρικός δρόμος, η πλατεία με το παλαιό πλατάνι και την κρεμασμένη πάνω του καμπάνα της Αγιά Τριάδας. Το νεκροταφείο με τον Άγιο Αθανάσιο. Η επιγραφή στη βορεινή πόρτα μας πληροφορεί ότι χτίστηκε το 1806. Και το μεγάλο υδραγωγείο που κατασκευάζεται με προσωπική εργασία των κατοίκων κι όλα τα σπίτια έχουν άφθονο νερό.
Γεννήθηκα στο Φενεό και δεν ξεχνώ ποτέ τις ωραίες μέρες με τους τσομπάνηδες με τα πρόβατα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Τα όμορφα σπίτια, που φυσικά υπάρχουν και σήμερα, με τα λουλούδια και τις αυλές. Τον όμορφο κάμπο που κλείνει μέσα του τον μόχθο της αγροτικής εργασίας. Που τα παλιά όρια της λίμνης φαίνονται ακόμα στα ριζά του Σαϊτά.
Όμορφος ο Φενεός, όμορφοι κι οι άνθρωποί του. Χαρά της φύσης, ευλογία του Θεού. Μια μικρή όαση ομορφιάς μέσα στη βιομηχανοποιημένη σύγχρονη ζωή.
Μακάρι να μείνει για πάντα έτσι.

Ευγενία Γ. Μαρσέλη
Αρχαία Φενεός Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια