Header Ads

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ



ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφού η φράση "οι γυναίκες είναι άνθρωποι " ερμηνεύεται σωστά, τότε η λέξη «ισότητα» μας λέγει ότι χρειαζόμαστε ακόμα τον φεμινισμό στη Δύση…



Άρθρο της Ροδοθέας Κελλάρη *
Το γεγονός ότι με έχουν αποκαλέσει από υπερβολική μέχρι και <<φεμιναζί>> περισσότερες φορές από όσες μπορώ πλέον να απαριθμήσω με έχει κάνει να καταλήξω στα εξής δύο συμπεράσματα. Πρώτον, πάσχω από σοβαρότατη έλλειψη χιούμορ και θα πρέπει να μου χορηγηθούν λίαν συντόμως συμπληρώματα σεροτονίνης. Δεύτερον, έχω πολύ χαμηλή διανοητική νοημοσύνη, διότι αδυνατώ να καταλάβω το πόσο αστεία είναι τα ανέκδοτα για την έμφυλη βία.
Είχα την ατυχία να συναντήσω αρκετά πιθηκοειδή όντα στην σύντομη ζωή μου τα οποία μιλούν και συμπεριφέρονται σαν να γεννήθηκαν σε πλατό ελληνικού κινηματογράφου. Με άλλα λόγια , η φράση <<πρόσεχε τι λες μη φας καμιά σφαλιάρα >> και όλα τα παρεμφερή της είναι αναμφίβολα από τις αγαπημένες τους. Και το χειρότερο είναι πως με παρεξηγούν αν δεν γελάσω με τον εξευτελισμό του ίδιου μου του φύλου, λες και είναι τελείως φυσιολογικός. Όλως τυχαίως, αυτές τα ωραία <<αστεία>> ποτέ δεν τα λένε σε δίμετρους γεροδεμένους  άντρες με δεκάχρονη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες …επειδή κανένας τους δεν είναι ΤΟΣΟ ηλίθιος.
Η ύπαρξη των προαναφερθέντων με έχει πείσει πως το να ζω σε μια χώρα στην οποία υπάρχει -έστω ένας στοιχειώδης- σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τις γυναίκες, δεν σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί η ισότητα. Δεν είναι και μεγάλη απαίτηση η μόρφωση , η εργασία, το να μην μας λιθοβολούν αν απατήσουμε κάποιον ,το να μην θεωρείται εκτέλεση συζυγικού καθήκοντος ο βιασμός από το σύζυγο, το να μην κυκλοφορούμε ντυμένες σαν μαύρες σκουπιδοσακούλες στους σαράντα βαθμούς κελσίου και γενικώς αυτές οι πολύ μεγάλες απαιτήσεις που -λόγω χρόνιας πλύσης εγκεφάλου- δεν έχουν όλες οι γυναίκες σε διάφορες χώρες του κόσμου. Προφανώς η νοοτροπία <<Βούλωσέ το ,κάπου αλλού είναι χειρότερα>>  δεν αποτελεί μόνο αιτία αχρήστευσης όλων των εγκεφαλικών σου κυττάρων(διότι αφού τα προβλήματά σου είναι ανούσια μπροστά στων άλλων γιατί να ασχοληθείς με το να τα λύσεις;) αλλά πλήττει και ανθρώπους που έχουν ΟΝΤΩΣ πολύ μεγάλα προβλήματα. Εξάλλου αν πράγματι δεν χρειαζόταν φεμινισμός το παρακάτω γεγονός δεν θα ήταν ποτέ γεγονός.
Ενάμιση χρόνο πριν, συζήτησα με κάποιους συνομήλικούς μου για τον ξυλοδαρμό μίας κοπέλας από το αγόρι της. Τους φάνηκε αρκετά αστείο μπορώ να πω κρίνοντας από τις αντιδράσεις τους. Από ότι φαίνεται  είναι πολύ φυσιολογική αντίδραση ενός αγοριού να χτυπάει την κοπέλα του αν μάθει ότι τολμάει και μιλάει με άλλους στο διαδίκτυο. Όχι δείγμα ψυχικής αστάθειας… Ακούγοντας τους νευρίασα σε σημείο που τους αποκάλεσα ηλίθιους, κάτι που δεν θα μετανιώσω ποτέ.  Ένας από αυτούς μου απάντησε με ένα ψεύτικο χαμόγελο πως θα με σπάσει στο ξύλο γιατί <<τους έχω πρήξει >>( κάπως αλλιώς το είπε αλλά θέλω να δημοσιευτεί το άρθρο και αν είμαι τελείως ειλικρινής δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό).  Μερικά λεπτά αργότερα, ενώ σκεπτόμουν ότι θα περάσω στην στενή την καλύτερη εικοσαετία της ζωής μου, με διαβεβαίωσε ότι <<έκανε πλάκα και δεν είναι από αυτούς που χτυπούν γυναίκες>> ή κάτι παρόμοιο.
Αυτό όμως που με έκανε να εξοργιστώ πραγματικά είναι ότι γελούσαν και τα κορίτσια! Προφανώς ήμουν πάλι η υπερβολική… Όταν διατύπωσα μια πολύ φυσιολογική και αναμενόμενη ερώτηση τύπου:  <<Τον συνέλαβαν;>> όλοι με κοίταξαν σαν να ήμουν τρελή. Και αυτό γιατί κανείς δεν μίλησε. Η μητέρα της δεν μίλησε. Οι καθηγητές της όταν εκείνη πήγε στο σχολείο γεμάτη μελανιές δεν έκαναν τίποτα (από ότι έμαθα εγώ τουλάχιστον). Καλά για τρίτους ας το αφήσουμε καλύτερα. Το μόνο που αναρωτήθηκαν όλοι ήταν γιατί μια ανήλικη δεν εγκατέλειψε έναν βίαιο σύντροφο.
 Ο θύτης λοιπόν, ελεύθερος και ωραίος ,αφού έμαθε πως το να βαράει κόσμο δεν έχει καμία συνέπεια στο ένδοξο Ελλαδιστάν, ζει την ζωή του ,πολύ πιθανόν με την ίδια κοπέλα. Αυτή είναι η ισότητα που ζητήσαμε; Και όχι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Οι εκατομμύρια γυναίκες που κακοποιούνται κάθε χρόνο δεν αποτελούν<< μεμονωμένα περιστατικά>>.
Το να πιστεύει κανείς ότι μόνο στην Σαουδική Αραβία χρειάζεται ο φεμινισμός είναι άποψη που θα χαρακτήριζα αφελή. Ναι, πράγματι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βελτιώνουμε την ελληνική κοινωνία, η οποία από ότι έχω καταλάβει, δεν είναι και από  τις πιο απελευθερωμένες και εκσυγχρονισμένες που υπάρχουν.
Υ.Γ.  Το περιστατικό είναι πραγματικό και δεν ανέφερα ονόματα και τοποθεσίες για να μην εκθέσω κανέναν. Αν κάποιος γνωρίζει σε ποια κοπέλα αναφέρομαι θα παρακαλούσα να κάνει το ίδιο.

*Η Ροδοθέα Κελλάρη, θα είναι πρωτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής από τη νέα σχολική χρονιά, από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια