Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


 «Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ»
ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!


Γράφει η: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου *

Βρέθηκα προ ημερών σε παρέα φίλων, που συζητούσε για το έργο που αναμένει από τον νέο Δήμαρχο Κορινθίων, τον κ. Βασίλη Νανόπουλο. Ειπώθηκαν πολλά και μεγαλεπήβολα. Δεν θα αντιταχθώ φυσικά στα μεγάλα και φιλόδοξα έργα, που μπορεί ένας δυναμικός Δήμαρχος, με όραμα και ικανούς συνεργάτες, να επιτελέσει. Όμως, για μένα πρωταρχικό, βασικό έργο, αλλά και ένδειξη μίας ορθής εκκίνησης για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι η εικόνα μιας καθαρής και περιβαλλοντικά ευαίσθητης πόλης.
Η σημασία της καθαριότητας είναι γνωστή από παλιά. Διαβάζουμε στο αναγνωστικό Γ΄ Δημοτικού 1955: «λα τ παιδι το Χωριο πηγανουν στ σχολεο καθαρ. Τ ροχ τους μπορε ν εναι σ μερικ παιδι παλι, στεν μπαλωμνα. μως ποτ δν εναι λερωμνα, σχισμνα ξηλωμνα. Φορον πντα τν ποδι το σχολεου. Κι ταν πηγανουν στ σπτι, τ βγάζουν κα φορον τν ποδι το σπιτιο. πρχει καρφωμνη στν τξι τους μι ταινα, πο λγει : « καθαριτητα εναι μισ ρχοντι». Τν χει τοποθετσει μδα τν παιδιν, πο χει ναλβει τν πβλεψι τς καθαριτητος το σχολεου. Καθαρ τ σμα, καθαρ τ ροχα, τ παποτσια. Πολλ παιδι μπορον κα τ φροντζουν μνα τους λα ατ. Συχν μπανουν στ σκφη κα σαπουνζονται. Καθαρζουν τ δντια τους, βουρτσζουν τ ροχα τους, κβουν τ νχια τους. Μπως εναι δσκολα λα ατ; Ββαια δν πλνουν ροχα, γιατ ατ εναι λγο δσκολο γι τν λικα τους. λλ τ μανδηλάκια τους, τς κλτσες κα τς ποδις τς πλνουν κα τς σιδερνουν μνα τους τ κορτσια.»
Γνωστό σε όλους μας από το δημοτικό σχολείο το γνωμικό "Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά"! Κι όταν φυσικά μιλάμε για καθαριότητα, δεν εννοούμε μόνον την προσωπική υγιεινή. Αν συνδυάσουμε την προσωπική υγιεινή με την καθαριότητα και την αισθητική στο σπίτι μας και στην πόλη μας, ακολουθώντας τη σύγχρονη άποψη περί "πρασίνων" πόλεων, θα έχουμε την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης που όλοι θα θέλουμε να την κάνουμε όλο και καλύτερη. Η καθαριότητα φανερώνει το πολιτισμικό επίπεδο των ανθρώπων, δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό μας προς τον συνάνθρωπο, αλλά και προς το περιβάλλον. Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες ομάδες εθελοντών, οι οποίες -προς τιμή τους- μεταβαίνουν στις παραλίες της περιοχής μας και καθαρίζουν αυτές από τα πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, γόπες και λοιπά σκουπίδια, που έχουν καταλήξει εκεί είτε από τα ρέματα, είτε από ασυνείδητους συμπολίτες μας που δεν ενστερνίζονται τα παραπάνω. Μάλιστα προχθές είδαμε και τον νέο Δήμαρχο της πόλης μας να συμμετέχει σε μία τέτοια δράση στην Ποσειδωνία.
Καλές φυσικά είναι οι δράσεις «καταστολής», οι δράσεις καθαρισμού της πόλης, των παραλιών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, είτε από τα συνεργεία του Δήμου, είτε από ομάδες που δρουν εθελοντικά, πλην όμως, πιστεύω ότι ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι η εκ-παίδευση των δημοτών στην τήρηση αυστηρών κανόνων καθαριότητας. Πρέπει επιτέλους οι Κορίνθιοι να μάθουν να συμμετέχουν στην καθαριότητα της πόλης μας, να σέβονται –πρώτα απ’όλα- τον εαυτόν τους και φυσικά τους συμπολίτες τους.
Προτείνω, λοιπόν, στον νέο Δήμαρχο να ξεκινήσει τη θητεία του με μία «εκστρατεία» εκ-παίδευσης των δημοτών σε θέματα καθαριότητας της πόλης. Θέλουμε μία πόλη να λάμπει, όπως της αρμόζει λόγω της θέσης της στην Ιστορία και στο σύγχρονο πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας! Μία σύγχρονη πόλη, που θα αναπτύσσεται συνεχώς! Εφαρμογή των νόμων από τις αστυνομικές και δημοτικές Αρχές, διανομή εντύπων με κανόνες καθαριότητας, μη ρίψης σκουπιδιών και ανακύκλωσης σε όλους τους δημότες, καθώς και στα σχολεία, δράσεις στα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά τη σημασία της συμβολής τους σε αυτήν την προσπάθεια, διοργάνωση “events” για την ευαισθητοποίηση των δημοτών –ενηλίκων και ανηλίκων- στα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, χρέωση των πολιτιστικών/αθλητικών κ.α. συλλόγων για τη χρήση και τον καθαρισμό των θεάτρων της πόλεως και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, ώστε να μην παρατηρούνται θλιβερά φαινόμενα, όπως ριγμένες «τσίχλες» στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου!!!
Η καθαριότητα δεν είναι μόνον η μισή αρχοντιά, αλλά και δείγμα Πολιτισμού! Συνδυασμένη δε με την ανακύκλωση και την ορθή παιδεία των δημοτών ως προς την τήρηση των κανόνων στην καθημερινότητά τους, μπορεί να δώσει αποτελέσματα που θα μας εκπλήξουν!

*Η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου
είναι
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων DPO Executive
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 - Κόρινθος
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια