Header Ads

ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ!...


Βραδιά Μπαλέτου
από τη σχολή της Έλενας Μιχαηλίδου



Γράφει η:      H Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου – Κελλάρη *


Πιστή και φέτος στο καθιερωμένο -εδώ και δεκαετίες- ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού της με το κοινό της Κορίνθου υπήρξε η Έλενα Μιχαηλίδου με τη Σχολή Μπαλέτου της, σε μία «ΒΡΑΔΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ» που τα είχε «ΌΛΑ»: κλασικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό, αλλά και πολλές «εκπλήξεις»! Στις 6 και 7 Ιουλίου 2019, στις 9μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης», η Κύπρια Δασκάλα Μπαλέτου και γνωστή σε όλους μας - δική μας πια- Έλενα, παρουσίασε το έργο όλων των τμημάτων χορού της Σχολής της με μαθήτριες και μαθητές από 3 ετών και άνω!
Την έναρξη της βραδιάς έκανε το τμήμα σύγχρονου χορού, που έχει δημιουργηθεί στη Σχολή τα τελευταία χρόνια, υπό τη διδασκαλία αξιόλογων κι εξειδικευμένων στο είδος δασκάλων -συνεργατών της Έλενας Μιχαηλίδου. Τα κορίτσια του σύγχρονου χορού χόρεψαν ακολουθώντας την τεχνική Graham, όπως τη διδάχθηκαν φέτος από την Πένυ Διαμαντοπούλου, καθηγήτρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Αμέσως μετά η Έλενα Μιχαηλίδου ευχαρίστησε το κοινό για την προσέλευσή του, τους γονείς που της εμπιστεύονται τα παιδιά τους κάθε χρόνο και τα ίδια τα παιδιά για την άοκνη προσπάθειά τους, τόνισε τα οφέλη του κλασικού μπαλέτου για το σώμα και το πνεύμα των μικρών χορευτών και χορευτριών και άφησε κατόπιν το κοινό να συναισθανθεί τη μαγεία της κλασικής μουσικής και του μπαλέτου.
Μικρές, λιλιπούτειες μπαλαρίνες, λίγο μετά τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, εμφανίσθηκαν στη σκηνή χορεύοντας ως νούφαρα ανθισμένα και παρά το «άγχος» την πρώτης έκθεσης μπροστά σε κοινό στο κατάμεστο θέατρο, κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη χορογραφία τους κατακτώντας και την πρώτη επιτυχία τους, που επισφραγίσθηκε με ένα θερμό, ενθουσιώδες χειροκρότημα από τους θεατές! Σε ρυθμούς polka, με την Feuerfest Polka του J.Strauss, συνεχίσθηκε η παρουσίαση της δεύτερης ομάδας χορού, ενώ σε μουσική Μ.Praetorius χόρεψαν και «ζωντάνεψαν» επί σκηνής οι «κουκλίτσες» της τρίτης ομάδας της Σχολής.
Από την παράσταση, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει «Η Λίμνη των Κύκνων» του P.I. Tschaikowsky, απόσπασμα της οποίας χόρεψε η αμέσως επόμενη ηλικιακά και σε ωριμότητα δεξιοτήτων ομάδα. Ακολούθησε το «Pizzicato duetμε το οποίο οι πιο προχωρημένες μαθήτριες της σχολής, Γιαμπουράνη Παυλίνα και Πετρουλάκη Αναστασία, συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού «Hellas Youth Ballet Competition» και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ensemble.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή στην επόμενη ομάδα, που χόρεψε αποσπάσματα από το μιούζικαλ «Seven Brides for Seven Brothers”, μπαμπάδων. Μάλιστα! «Μπαμπάδες» στη σκηνή! Πέντε μπαμπάδες που έκαναν την εισαγωγή στο μιούζικαλ, όχι μόνον συνοδεύοντας τις μικρές τους μπαλαρίνες στη σκηνή, αλλά χορεύοντας μαζί τους, αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια των παιδιών στον χορό δεν είναι «υπόθεση» μόνον των μαμάδων, όπως είθισται να λέγεται. Ήταν η πρωτότυπη, αυθόρμητη σκέψη της Έλενας Μιχαηλίδου, που βρήκε θετική ανταπόκριση από τους γονείς, αποδεικνύοντας ότι όταν «επιθυμείς» πραγματικά να είσαι μέρος της ζωής των παιδιών σου θυσιάζεις τον πολύτιμο χρόνο σου, ακόμη και σε «επίπονες» πρόβες. Μετά την εισαγωγή, η ομάδα πλαισιώθηκε από τις υπόλοιπες μπαλαρίνες ηλικίας 9-10 ετών, που με τις πολύχρωμες στολές τους, το δροσερό χαμόγελό τους και το κέφι τους ενθουσίασαν το κοινό!
Το πρώτο μέρος της παράστασης ολοκληρώθηκε από τα μεγαλύτερα κορίτσια, που εμφανίστηκαν στην σκηνή χορεύοντας την «Είσοδο των Σκιών» από την «La Bayadère», χορογραφία του Γάλλου χορογράφου Marius Petipa σε μουσική Ludwig Minkus. Χορογραφία που μαγεύει για τον συντονισμό και την αρμονία των κινήσεων. Οι χορεύτριες σε μία προσπάθεια να τελειοποιήσουν η καθεμία ξεχωριστά την arabesque τους, αλλά και όλες μαζί να λειτουργήσουν ως σύνολο πλήρους αρμονίας, να ενωθούν σε ένα, μία κίνηση, μία αναπνοή! Οι μικρές –κάποτε- μπαλαρίνες της κας Έλενας μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν μέσα από πολλές ώρες εξάσκησης, χορού, πειθαρχίας, υπομονής, ελέγχου του νου, του σώματος, των συναισθημάτων τους!
Φυσικά, όπως πάντα στο 2ο μέρος της παράστασης απολαύσαμε τα μεγαλύτερα παιδιά –κορίτσια και αγόρια – της Σχολής σε πιο απαιτητικό ρεπερτόριο. Φέτος, η δασκάλα επέλεξε –ίσως- την πιο δύσκολη δουλειά που έχω δει έως σήμερα από τη σχολή της. Η επιλογή της απευθυνόταν σε ένα εξοικειωμένο με το κλασικό μπαλέτο, αλλά και με την κλασική μουσική, κοινό. Η ίδια τόνισε ότι ο χορός δεν είναι μόνον ψυχαγωγία και μας παρότρυνε να αφεθούμε στο ρυθμό του πιάνου, της μουσικής του F. Chopin, και να νιώσουμε τη χορογραφία του σπουδαίου Jerome Robins στο «Dances at a gathering». «Οι Χοροί σε μια Συγκέντρωση» είναι ένα καθαρό χορευτικό έργο σε μία ανθολογία κομματιών πιάνου του Chopin, που έχει χαρακτηρισθεί ως «ένα πολυεπίπεδο αριστούργημα του θεάτρου». Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1969 από το μπαλέτο της Νέας Υόρκης.
Οι χορευτές και οι χορεύτριες σε ομάδες των έξι, δύο και τριών, εισέρχονταν στην σκηνή και έφευγαν, απεικονίζοντας την μεταβλητότητα των πραγμάτων. Σκηνές από την καθημερινότητα και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, οι «τρεις αδελφές» ως ηχώ των χαρακτήρων του Τσέχωφ, ντουέτα, ζευγάρια χορευτών, ο έρωτας, η απογοήτευση, η απόρριψη ήταν κάποια από τα στοιχεία που επέλεξε η Έλενα Μιχαηλίδου να αναδείξει με την επιλογή της και όντως τα κατάφερε με την εξαιρετική εκτέλεση από τους χορευτές/χορεύτριές της, που εξελίσσονται συνεχώς.
Συγχαρητήρια στη δασκάλα, στους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης, στις/στους «solists» και στο «corps de ballet» της Σχολής. Ανυπομονούμε για την επόμενη βραδιά μπαλέτου του χρόνου!
Η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου - Κελλάρη είναι
Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO Executive (ISO/IEC 17024)
Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα συμμόρφωσης GDPR
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 - Κόρινθος, τηλ. 27410 84568 & 6944964225

Φωτογραφικό υλικό Από τον Βασίλη Ψωμά και την Βαλερί




















Δεν υπάρχουν σχόλια