Header Ads

Η Ένωση Κρητών Κορινθίας – «Ο Ψηλορείτης» και ο Μάνος Χατζηδάκις ένωσαν τις Εστίες Πολιτισμού στην Κόρινθο!


Γράφει-Επιμελείται η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου


Την Κυριακή, 7 Απριλίου 2019, στις 7μ.μ., στο Αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου Κορίνθου, η Ένωση Κρητών Κορινθίας-Ο Ψηλορείτης, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, εόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της στην Κόρινθο.
Ο Σύλλογος συστάθηκε το 1949 από Κρητικούς, που κατοικούσαν στην Κόρινθο, αλλά είχαν γεννηθεί στην Κρήτη. Καταστατικός Σκοπός της Ένωσης είναι η ανάπτυξη, διατήρηση και σύσφιξη των σχέσεων των Κρητών του νομού, καθώς και η διάδοση της κρητικής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνον στους Κρητικούς, αλλά και στους φίλους της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια η Ένωση επιτελεί σπουδαίο πολιτιστικό έργο, προβάλλοντας τα ήθη και έθιμα της ιστορίας της Κρήτης σε τοπικό και όχι μόνον επίπεδο, και διδάσκοντας πολλά παιδιά και μέλη της κρητικούς παραδοσιακούς χορούς, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πληθώρα εκδηλώσεων.

Η Ένωση άνοιξε την «τριλογία» εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μοναδικό Μάνο Χατζηδάκι (1925-1994), που γεννήθηκε μεν στην Ξάνθη, αλλά ήταν γόνος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι από τον Μύρθιο Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Το εγχείρημα μεγάλο, αλλά οι διοργανωτές πέτυχαν με τη συνεργασία και άλλων φορέων της πόλης μας να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία της προσωπικότητας του μεγάλου δημιουργού και εμβληματικά έργα του γνωρίζοντας τον συνθέτη ακόμη και στους λιλιπούτειους θεατές.

Για τον Μάνο Χατζηδάκι, τη μουσική του παιδεία, τη γνωριμία του μετά το 1945 με τους Νίκο Γκάτσο, Κάρολο Κουν, Ν. Βαλαωρίτη, Οδ. Ελύτη, κ.α., τα όνειρά του για την κατεστραμμένη τότε από τον πόλεμο Ελλάδα, τη μουσική πορεία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, τη μελέτη και ανάδειξη του ρεμπέτικου τραγουδιού ως θεμέλιου λίθου της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής («Θέατρο Κουν», 1949), τα δύο ΄Οσκαρ (Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» / Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή»), τη διεύθυνση της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής», το «Τρίτο Πρόγραμμα», την ίδρυση της «Ορχήστρας των χρωμάτων» και εν γένει για το σπουδαίο έργο του μίλησε εκτενώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Καλογεροπούλειου Ωδείου και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Παναγιώτης Θεοδοσίου. Ακολούθησε ρεσιτάλ κιθάρας και φωνής από τους σολίστ, Δημήτρη Μαύρο (κιθάρα) και Κων/νο Ρίσκα (κιθάρα και φωνή).

Η γυναικεία χορωδία του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων «OPUS FEMINA» μάγεψε για μία ακόμη φορά το κορινθιακό κοινό στο κατάμεστο αμφιθέατρο με αποσπάσματα από τους «Όρνιθες», τον «Κύκλο με την κιμωλία», το «Άσμα Ασμάτων», τη «Μαγική πόλη», την εποχή της Μελισσάνθης, υπό τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου, η οποία, όμως, δεν αρκέστηκε στον ρόλο του μαέστρου. Με τον ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο της, μας παρουσίασε με γλαφυρότητα κάθε έργο ξεχωριστά δίνοντας «πιπεράτες» λεπτομέρειες για το ίδιο το έργο και τον συνθέτη. Η χορωδία επιβεβαίωσε και πάλι ότι η δεξιότητα, η σκληρή δουλειά, η προσήλωση στον στόχο και στη λεπτομέρεια οδηγεί σε εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη ήταν και η συμμετοχή δύο μουσικών – καθηγητών της ΜΑΔΡΙΓΑΛΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ στην Κόρινθο, της Σοφίας Ρήγα (πιάνο) και του Νίκου Κωνσταντέλου (τρομπέτα), που συνόδευσαν τη χορωδία «OPUS FEMINA» στο πρόγραμμά της. Εντυπωσιακή η είσοδος της τρομπέτας από το βάθος της αίθουσας, ενώ έπαιζε το πιάνο, και η ένωση εντέλει με τις φωνές της χορωδίας σε έναν αρμονικό μουσικό διάλογο!
Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε σε όλους η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Γιαννακοπούλου, η οποία τραγουδώντας «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», τον «Κεμάλ» και «Τα παιδιά του Πειραιά» καταχειροκροτήθηκε. Είναι εντυπωσιακό να ακούς μικρά παιδιά από πέντε ετών –ίσως και μικρότερα- να ερμηνεύουν Χατζηδάκι. Και μόνο το γεγονός ότι ήρθαν σε επαφή με το έργο του μεγάλου αυτού συνθέτη είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον της δημιουργίας στην Ελλάδα. Μπράβο παιδιά, μπράβο μαέστρο! Το Ωδείο παρουσίασε επίσης δείγματα της σοβαρής δουλειάς του με το Σύνολο βιολιών και τη συμμετοχή της Ντιάνας Πέππα στο πιάνο, ενώ η Γεωργία Γιαννακοπούλου (πιάνο) και η Γεωργία Παϊβανά (βιολί) ερμήνεψαν δύο έργα του συνθέτη (Μια Παναγιά και τα Λιανοτράγουδα).

Ακολούθησε η Φιλαρμονική του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων υπό τη διεύθυνση της Γλυκερίας Μωραϊτάκη, η οποία με το πάθος της νιότης, αλλά κυρίως με τη γνώση και τη μουσική παιδεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδείξει σημαντικά μουσικά ταλέντα στην πόλη μας και να δημιουργήσει μία «δεμένη» ορχήστρα. Μάλιστα στο τέλος του προγράμματος εμπλούτισε τις δεξιότητες των μουσικών και με κίνηση. Παίζοντας «Τα παιδιά του Πειραιά» οι μουσικοί χόρεψαν στα βήματα της γνωστής χορογραφίας.
Την εκδήλωση έκλεισε ομάδα νεαρών Κρητών - χορευτών της Ένωσης, που εντυπωσίασαν χορεύοντας πεντοζάλη και ανωγειανό.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Στυλιανός Γλυνιαδάκης, ευχαρίστησε τους θεατές για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε με συνέπεια η Γραμματέας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Φοίβη Τουτουδάκη, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους παρευρισκόμενους πολιτικούς του τόπου μας, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του Νομού μας, κ.κ. Μαρία Θελερίτη και Γιώργος Ψυχογιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Γκίκας, ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο αντιδήμαρχος Κ. Παρτσινέβελος, ο Επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Κορινθίων και υποψήφιος Δήμαρχος, Βασίλης Νανόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαριλένα Σούκουλη, οι πρώην Βουλευτές του Νομού μας, κ.κ. Αθηνά Κόρκα και Κώστας Κόλλιας, καθώς και άλλοι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Ένωση Κρητών Κορινθίας, όχι μόνον για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά κυρίως για τη σύλληψη και πραγματοποίηση της ιδέας να ζητήσουν τη συνδρομή και εντέλει να συμπράξουν και με άλλους φορείς δημιουργίας πολιτισμού της πόλης μας για την επίτευξη μίας εξαίρετης πολιτισμικής βραδιάς.


* Η Εύη Κοκκίνου είναι Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO, Σύμβουλος επιχειρήσεων για θέματα GDPR

Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 - Κόρινθος

(2741084568- 6944964225)

Δεν υπάρχουν σχόλια