Header Ads

Η Μάνα, ως Manager και συνεργατικός καταλύτης στην Αυτοδιοίκηση…



Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 22:14; 


facebook


Της Σίσσυς Κατσούδα

Πώς εμπλουτίζεται το κοινό της «Πόλης» με την συμμετοχή, εμπειρία, βιώματα και έμπρακτες γνώσεις της κάθε <<Μάνας>> , που αποτελεί πολύτιμο αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικότητάς της; Πώς η συμμετοχή γυναικών, που έχουν εμπειρία της μοναδικής αυτής ιδιότητας, στα κοινά, αλλά και σε κάθε θέση ηγεσίας, στη διαχείρισή τους, εμπλουτίζει με μία ιδιαίτερη θέαση και οργάνωση το δημόσιο χώρο; Πώς η κάθε γυναίκα ως Μάνα και συμμετέχουσα στα όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, συμβάλλει με το δικό της μοναδικό βίωμα, σε μία σχέση αμοιβαία ωφέλιμης αλληλεπίδρασης;
Η έλλειψη ικανού αριθμού γυναικών στα όργανα της αυτοδιοίκησης είναι συνέπεια των μεγάλων και πολλαπλών βαρών και ευθυνών των γυναικών, που ως Μάνες μεν έχουν επιφορτιστεί από τη φύση τους με την οργάνωση της οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών, ως άνθρωποι δε με ανάγκη αυτονομίας επιφορτίστηκαν επίσης και με επαγγελματικά βάρη και εργασιακές ευθύνες. Υπό την πίεση των ευθυνών αυτών, ορθά ιεραρχημένων , η συμμετοχή στη διοίκηση του κοινού δημόσιου χώρου , έρχεται σε τρίτη μοίρα, με αποτέλεσμα αυτός να λειτουργεί χωρίς τη δέουσα ισορροπία και αρμονία , που παρέχει η σύμμετρη συμμετοχή όλων των πολιτών του στα δημόσια λειτουργήματα.
Η μόνη περίπτωση συμμετοχής περισσότερων γυναικών, που είναι και μητέρες , που θα ήθελαν και μπορούσαν, να το πράξουν, είναι να έχει αναληφθεί μέρος των υπολοίπων βαρών, από την ίδια την κοινωνία, με αξιόπιστους θεσμούς και λειτουργίες δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών, αλλά και εξασφάλισης θέσεως αξιοπρεπούς εργασίας των μητέρων, ώστε έτσι να καλύπτονται από τη συλλογικότητα οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες των μητέρων και να τους διασφαλίζεται δημιουργικός χρόνος ενασχόλησης με τα κοινά. Ο φαύλος κύκλος «αφάνειας» των γυναικών κι ιδίως των μητέρων , από το δημόσιο χώρο, θα σπάσει με την ενεργοποίηση και της Αυτοδιοίκησης με ευαισθησία και συνείδηση της ευθύνης όλης της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας μέρος της διαπαιδαγώγησης και φροντίδας παιδιών, σε χώρους και με ευθύνη της κοινότητας, αλλά και εξασφάλισης εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες για όλες τις μάνες. Αυτά δεν γίνονται χωρίς την αυτονόητη κοινωνική εκπαίδευση και συναίνεση.
Αν αυτό δεν κατανοηθεί ως κοινή, εθνική ανάγκη, ο λαός απλά φθίνει και το Έθνος αργοπεθαίνει, ως συμβαίνει δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα, με την βραδυφλεγή βόμβα της δημογραφικής συρρίκνωσης.
Αν σπάσει ο φαύλος κύκλος, η Αυτοδιοίκηση θα εμπλουτιστεί με το ενεργό δυναμικό που της λείπει.. Ένα γυναικείο δυναμικό, που λόγω της ενασχόλησης με όλα τα αντικείμενα της συλλογικότητας που ονομάζεται οικογένεια (γέννηση, ανατροφή, εκπαίδευση, διατήρηση συντροφικότητας, οικιακή οικονομία) έχει εκπαιδευτεί εν τοις πράγμασι σε όλα τα αντικείμενα του σύγχρονου management, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στη διαχείριση κρίσεων, στην επικοινωνία, στην ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ.
Αυτήν την Οικο-νομία η Γυναίκα- μάνα , είναι πολύ κατάλληλη να την μεταφέρει βιωματικά σε επίπεδο Αυτοδιοικητικής συλλογικότητας.
Όταν αυτό δεν γίνεται λόγω της συνέχισης του φαύλου κύκλου, το « κύκλωμα» της ενέργειας, μένει ανοιχτό και ανενεργό, δηλαδή ημιτελές και ανεκπλήρωτο. Το έργο και η συμβολή μου, ευελπιστώ να υλοποιηθεί και σ’ αυτό το πολύ σημαντικό και αναγκαίο επίπεδο. με τη συνεργασία όλων, όσων κατανοούν την ανάγκη της συστημικής πληρότητας!

Εφημερίδα ΄΄Πρωτοσέλιδο’’ 04/03/2019

* Η Σίσσυ Κατσούδα – Κοκκίνου, είναι Συμβολαιογράφος των Αθηνών, Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, μητέρα 4 παιδιών,και πρόεδρος των ‘’Ιωνίδων ‘’Πικερμίου – Ραφήνας..

Δεν υπάρχουν σχόλια