Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ : Από τα «κουρεμένα» εφαπαξ βγαίνει πλεόνασμα στα Ταμεία


Τι προκύπτει από την ανάλυση των προϋπολογισμών. Δεν προβλέπεται καταβολή αναδρομικών το 2019.

Από τα «συρρικνωμένα» εφάπαξ προέρχεται το 61ο/ο του πλεονάσματος των ασφαλιοτικών ταμείων, αφού η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν προϋπολογίζει την καταβολή αναδρομικών μέσα στο 2019 από τις παράνομες περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι συντάξεις και τα δώρα με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους.
Από την ανάλυση-των στοιχείων που εμπεριέτονται στους προϋπολογισμούς των Ταμείων προκύπτει οτι το πλεόνασμα της δημόσιας ασφάλισης στηρίζεται στα «κουρεμένα» ποσά που αποδίδονται πλέον για τα εφάπαξ. Στην πλειονότητα τους, τα εν λόγω βοηθήματα κυμαίνονται στα 20.000 ευρώ, ενώ πριν από τα Μνημόνια υπερέβαιναν (στο Δημόσιο, για παράδειγμα) τα 40.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με τα έτη ασφάλισης.
Συνολικά, το πλεόνασμα των υφιστάμενων Ταμείων (οίκος του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ)θα κυμαί θεί στα 901.000.000 ευρώ για το 2019.
Από το πλεόνασμα αυτό, τα 553.000.000 ευρώ προκύπτουν από τον κλάδο εφάπαξ του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τα έσοδα από εισφορές για χο νέο επικουρικό Ταμείο θα φτάσουν στα 796.000.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα θα ανέλθουν μόλις σε 242.000.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι από τα μειωμένα εφάπαξ που αποδίδει χο ΕΤΕΑΕΠ προκύπτει χο 61°/ο χου συνολικού πλεονάσματος που αναμένεται να έχει το 2019 το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επίσης, τουλάχιστον 132.000.000 ευρώ πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει φέτος ο ΕΦΚΑ (το νέο υπερταμεΐο κύριας ασφάλισης). Τα έσοδα του υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 37,850 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα του στα 37,718. νομικών στοιχείων του Ί9 για τα ασφαλιστικά ταμεία διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην καταβολή αναδρομικών από τις παράνομες περικοπή; τις οποίες υπέστησαν οι συντάξεις και τα δώρα από το 2013 και
μετά, με βάση τους νόμους που ήδη τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν ως αντισυνταγματικούς. Την «καυτή πατάτα» των αναδρομικών θα κληθεί, ως; φαίνεται, να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές παρατάσεις στο παρά πέντε.
ΜΕ ΜΙΑ πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε τελικά σε ΦΕΚ 2,5 ώρες προτού εκπνεύσει χο 2018, η κυβέρνηση φέρνει τρεις αλλαγές που ισχύουν από 1/1/2019. - Παράχαση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έως την 28η Φεβρουαρίου του 2019. Η πρόταση για το νέο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να συζητηθεί εκ τους σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος Ιανουαρίου.

• Παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Η παράταση του ταμηλού ΦΠΑ στα νησιά θα γί-νεται ανά εξάμηνο και εφόσον οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής υπερβαίνουν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να δεχτούν. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτή θα γίνε ται και έλεγχος από την Κομι- σιόν, προκειμένου να ισχύσει η παράταση του ΦΠΑ.

• Επέκταση του μεταφομι κού ισοδύναμου και για τον Αη Στράτη που δεν είχε ξεχα στείοτον νόμο για την πίλοι ι κή εφαρμογή της επιδότησης καυσίμων στα νησιά της άγο νης; γραμμής του Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια