Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ : Ένα νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο


Ένα νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο

Διάβασα την προηγούμενη Κυριακή σε ένα περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού μία ενδιαφέρουσα είδηση, η οποία με προβλημάτισε πολύ. Το Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών αποτελεί κόσμημα των Αθηνών και ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων της Υφηλίου σε λαμπρότητα, Αρχαιολογικό περιεχόμενο και ασφαλώς σε επισκεψιμότητα, που αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως.
Αυτό μας περιποιεί μεγάλη υπερηφάνεια και παράλληλα συνειρμικά μας φέρνει κάποιες παράλληλες σκέψεις, που έχουν να κάνουν με την περιοχή μας. Ο Νομός Κορινθίας είναι προικισμένος από τη φύση και την Ιστορική του διαδρομή, έχοντας περίοπτες φυσικές καλονές να επιδείξει, αλλά και ο τόπος μας είναι ευλογημένος από κατάλοιπα της Ελληνικής Αρχαιότητας δια μέσου των αιώνων.
Όλοι οι ειδήμονες μιλάνε για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός. Χιλιάδες οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας με πρωταρχικό σκοπό να επισκεφτούν τους Αρχαιολογικούς Θησαυρούς, να θαυμάσουν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι Αρχαιολογικές περιοχές της Αρχαίας Κορίνθου, της Αρχαίας Νεμέας, της Αρχαίας Σικυώνας, της Ισθμίας, της Τιτάνης, του Ηραίου και άλλες όπως προσφάτως της Τενέας αποτελούν τόπους προορισμού.
Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί πλεονέκτημα για την Κορινθία, που δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Υπάρχει, όμως, και το βασικό ερώτημα, αν όλοι αυτοί οι Αρχαιολογικοί χώροι έχουν οργανωθεί έτσι, ώστε να προσελκύουν το ευρύ τουριστικό κοινό ή έχουν αφεθεί να υπάρχουν στην τύχη τους χωρίς την αναγκαία εκμετάλλευση, με την καλή έννοια της φράσεως, για το καλό του τόπου;
Προσωπικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το γενικότερο κλίμα. Γι΄αυτό επισημαίνουμε προς τις κατά περίπτωση τοπικές Αρχές να μελετήσουν το θέμα και να δώσουν λύση. Για την Κόρινθο π.χ. Θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Μουσείο επί της Εθνικής Οδού Κορίνθου– Πατρών, μεταξύ Κορίνθου και Αρχαίας Κορίνθου, στο οποίο να συγκεντρωνόταν όλο το Αρχαιολογικό υλικό του Δήμου, με εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών. Το θέμα δεν το έχουν πιάσει από την καλή Νομαρχία και Δήμος Κορινθίων. Ας το μελετήσουν το θέμα οι Αρμόδιοι...

Ανύπαρκτες οι Τοπικές Επιτροπές Τουρισμού…

Όλοι οι Αυτοδιοικητικοί ή σχεδόν όλοι, και των τριών βαθμών Αυτοδιοίκησης μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους επέδειξαν ένα ενδιαφέρον για την περίπτωση ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή Κορινθίας. Κάποιοι συγκρότησαν και σχετικές Επιτροπές. Στην αρχή κάτι πήγαν να κάνουν, αλλά δεν είδαμε στη συνέχεια το ενδιαφέρον τους να αναζωπυρώνεται. Αντίθετα, όλα μα όλα, δείχνουν να έχουν πάθει καθίζηση σε τοπκό επόιπεδο και σ΄αυτό το θέμα την κύρια ευθύνη την έχουν οι κατέχοντες την πρώτη θέση, οι Δήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Περιφερειάρχης.
Το θέμα ανάπτυξης τουριστικού πνεύματος, δεν γίνεται με το να υπάρχουν συγκροτημένες Επιτροπές Τουρισμού στα χαρτιά, οι οποίες κινούνται σε ρυθμό χελώνας. Απαιτεί εξειδίκευση, γόνιμες ιδέες, πολλές συζητήσεις και συγκεντρώσεις ενδιαφερομένων φορέων, ομαδική εργασία επιμερισμένη με στόχους και ενέργειες προγραμματισμένες στο χρόνο, στο εξάμηνο, στο μήνα, στην εβδομάδα. Απαιτείται πολύ δουλειά για να βγάλουμε αποτέλεσμα χειροπιαστό σε όλους τους τομείς τουριστικής δράσης, που δόξα τω Θεώ, έχουμε πληθώρα διαφόρων τομέων στο Νομό μας.
Επισημαίνουμε την ανάγκη να αρχίσει η όλη προσπάθεια από το κεφάλι. Να συγκαλέσει ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού μελετήσει το θέμα και να συζητήσει με τους έξι Δημάρχους και τους καθ΄ ύλη τυχόν Προέδρους Επιτροπών Τουρισμού. Αφού καταλήξουν σε ένα πλάνο τουριστικής δράσης, να συναποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα. Το θέμα δεν σηκώνει αναβολή, αλλά θα πρέπει να γίνει “ΧΘΕΣ”, αν θέλουμε να λέμε πως μας ενδιαφέρει ο κατ΄ εξοχήν τουριστικός κλάδος, που θα φέρει επισκέπτες και χρήμα στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε σε όλους τους τόνους πως και οι προκάτοχοι των σημερινών επικεφαλής Αυτοδιοικητικών θέσεων είχαν καλές προθέσεις επί του υπόψη θέματος, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Η Κόρινθος, οι άλλοι Δήμοι και η Κορινθία ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν ένα Ναύπλιο ή μία Χαλκίδα, μία Αργολίδα ή μία Εύβοια. Και όμως, αντί να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο στη γειτονική μας Πρωτεύουσα του κράτους, της γυρίσαμε την πλάτη. Ώφειλε ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Κορινθίων να πάρουν το θέμα επάνω τους, γιατί επείγει...

Δεν υπάρχουν σχόλια