Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ...


ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ
Ι. ΜΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αναστάσεως του Χριστού, στο Λουτράκι, όπου φυλάσσονται αποτμήματα εκ των Ιερών Λειψάνων Του, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018.
Του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συνιερουργούντων του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Ιερομονάχου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ιεράς Μονής, και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Γεωργίου Μαρινάκη.
Το Ιεροψαλτικό αναλόγιο διακόνησαν ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Καρμόγιαννης, Συμβολαιογράφος Ξυλοκάστρου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Σεβασμίας αυτής Μονής και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αγάπιος Δρίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε, με αφορμή τις θαυματουργίες του Αγ. Ελευθερίου, στο φρόνιμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς, της μεταδοτικότητας, της αγάπης, η οποία «οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς» (Α΄Κορ. ιγ΄, 5), που πρέπει να διέπει τους Χριστιανούς, ιδιαίτερα κατ᾿ αυτές τις άγιες ημέρες, ώστε να επικρατήσει τέτοια αγάπη μεταξύ των μελών της κοινωνίας ως ύψιστος συντελεστής ενότητος, ειρήνης και αρμονίας, ώστε να αποδειχθεί ότι είμαστε άξιοι να δεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε «πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθεν καταβαῖνον ἐκ τοῦ Πατρὸς τῶν φώτων».
Μετά την ευλόγηση των Κολλύβων προς τιμή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, προχείρισε εις Σύγκελλον και Οικονόμον τον Ιερομόναχον της Ιεράς Μονής π. Πρόδρομον Αντωνίου, απευθύνοντας εις αυτόν λόγους πνευματικής οικοδομής, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει ακαμάτως, πιστώς και φρονίμως την διακονία του στην Ιερά Μονή για να αξιωθεί της χαράς αυτών που πολλαπλασίασαν τα τάλαντα, που τους έδωσε ο Θεός.
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας και κατά την διανομή του αντιδώρου υπο του νεοπροχειρισθέντος Συγκέλλου - Οικονόμου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε Νεκρώσιμον Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου κυρού Σπυρίδωνος (Μηλιώτου) με αφορμή την παρελθούσα εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ακολούθησε το «κέρασμα» των προσκυνητών ως και η Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα Μοναχικά ειωθότα.


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΖΑ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα η καθιερωμένη εσπερινή Κατηχητική Σύναξη Πνευματικής οικοδομής με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.Προσκεκλημένη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου η Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας κ. Μαρία Μουρζά, η οποία μίλησε με θέμα: «Μεθ’ημών ο Θεός».
Η κ. Μαρία Μουρζά με τον γλυκύ και παρήγορο λόγο της μαλάκωσε τις καρδιές μας,σταλάζοντας θεία παρηγορίακαι κατάφερε με εύληπτο τρόπο να μας περάσει το μήνυμα της μεγάλης εορτής της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού,ερμηνεύοντας το προφητικό λόγιο «Μεθ’ ημών ο Θεός». Πιο συγκεκριμένα η κ. Μουρζά τόνισε ότι για μας σαρκούται και για μας κατέρχεται ο Χριστός.Για να μας πει ότι «πιστεύει» σε μας. Για να μας δείξει όχι πόσο σημαντικός είναι Εκείνος, αλλά πόσο σημαντικοί είμαστε όλοι εμείς. Για μας κατέρχεται ο Χριστός! Για χάρη μας γίνεται άνθρωπος. Για να μας δείξει όχι τι μπορεί να κάνει Εκείνος, αλλά τιμπορούμε να κάνουμε εμείς, όταν ενωθούμε μαζί Του, όπως έγινε μετις χιλιάδες των Αγίων της Εκκλησίας μας. Για χάρη μας γίνεται άνθρωπος, γιατί Του είμαστε πολύτιμοι και αγωνιά να μας λυτρώσει από τον πόνο της αμαρτίας και τις οδύνες της.Εκείνος είναι το αληθινό φως μέσα στα σκοτάδια μας.
Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.Διονύσιος συνεχάρη εγκάρδια την κ Μαρία Μουρζά για την περισπούδαστη ομιλία της επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία μας δεν παύει για δυο χιλιάδες χρόνιανα χτυπά τις καμπάνες και να μας λέει ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι ακόμη μία ευκαιρία να συναντηθούμε με το Θείο Βρέφος. Προέτρεψε δε τους πιστούς να συμμετάσχουν στοΜυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κατά την νύκτα των Χριστού – Γεννών, ευχόμενος προς όλους τα δέοντα για τις επερχόμενες Άγιες ημέρες!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΒΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΜΕ 1700 Kg ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Γίνεται γνωστό ότι εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννωνο Δήμος Κορινθίων, μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων)και ΕΠΕΒΥΣ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής), ενίσχυσε την σημαντική φιλανθρωπική προσπάθεια,που καταβάλλει η Ι. Μητρόπολή μας,με την παροχή 1700Kgνωπού κρέατος, για την άμεση κάλυψη των 1.200 τροφίμων της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων«ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ»,των τροφίμων του «ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ» του Ι. Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου,αλλά και των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας. Ο υπεύθυνος της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, παραλαμβάνοντας από τον Αντιδήμαρχο Κορινθίων κ. Παρτσινέβελο Κωνσταντίνοτα τρόφιμα, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου για «Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα» και ευχαρίστησε τον Δήμο Κορινθίων για την άξια μίμησης προσφορά του.

ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια