Header Ads

UNICS - Εσπερινός θα διεξαχθεί στις κατακόμβες της Ρωσικής Εκκλησίας (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος) το Σάββατο, 24 Μαϊου 2025, στις 18.00' (Φ. 1939)

 

    

 


Από Unics (Δημοσιεύσεις Facebook)

 Κυριάκος Κόκκινος *


 

Η Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ συνεχίζοντας το εγκόσμιο έργο της αναζητώντας και συνεισφέροντας στα μέλη και φίλους μας γνήσια πνευματικά βιώματα, ικανά να πυροδοτήσουν και ενισχύσουν την ανοδική πορεία καθενός από εμάς και όλων μας ως μελών του ενιαίου Οργανισμού της Ανθρωπότητας, καλεί σε κοινή εσπερινή προσευχή το Σάββατο, 24 Μαϊου 2025, στις 18.00', στη Ρωσική Εκκλησία (Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος) της οδού Φιλελλήνων.

 

Ο Εσπερινός θα διεξαχθεί στις κατακόμβες, όπου οι λίγοι "τυχεροί" θα έχουν την χαρά να αναπέμψουν ύμνους προς το Δημιουργό μας , σε έναν καθαγιασμένο από την αρχαιότητα χώρο, που διαπερνά τα χωροχρονικά στεγανά και όπου ο π. Συνέσιος εργάζεται με ζέση για να μεταδίδει το Λόγο του Κυρίου!

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, γνωστός και ως Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται στη σημερινή οδό Φιλελλήνων. Θεμελιώθηκε πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Στην αρχαιότητα εκεί υπήρχε διδασκαλείο, αφιερωμένο στο Λύκειο Απόλλωνα. Στη ρωμαϊκή εποχή, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού, είχε κατασκευαστεί εκεί βαλανείο, δηλαδή ρωμαϊκό λουτρό. Εντυπωσιακή είναι η συνέχεια του ονόματος στο πέρασμα του χρόνου, από το Λύκειο Απόλλωνα στην οικογένεια Λύκου στον 11ο αι. και στην ονομασία Σωτείρα Λυκοδήμου. Μετά το 1855 ονομάζεται πλέον Αγία Τριάδα.

Θεμελιώθηκε στα χρόνια της Αγίας Ειρήνης της Αθηναίας (797-802 μ.Χ.), ενώ στα μέσα του 11ου αι. ιδρύθηκε η γυναικεία μονή "Παναγίας Σωτήρας του Λυκοδήμου" και η νέα εκκλησία ήταν το καθολικό της μονής.

Το 1204 κατελήφθη από ρωμαιοκαθολικούς Βενεδικτίνους μοναχούς, το 1669 έγινε και πάλι ορθόδοξο αντρικό μοναστήρι, το 1701 κατέπεσαν από σεισμό κελλιά τα οποία ξαναχτίστηκαν, το 1778 κατεδαφίστηκαν τμήματα του μοναστηριού και αργότερα το μοναστήρι έγινε Μετόχι της Μονής Καισαριανής, μέχρι το 1778 έμεινε χωρίς ενορίτες και είχε αρχίσει να καταρρέει, ενώ από το 1847 παραχωρήθηκε στη ρωσική παροικία των Αθηνών και αναστηλώθηκε. Το 1855 έγιναν τα εγκαίνια του ναού μετά την αναστήλωση και το νέο του όνομα είναι «Αγία Τριάδα».

Ο ναός ανήκει στον οκταγωνικό τύπο, αλλά είναι κτισμένος σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με άλλους ναούς της Αθήνας,

ο τρούλος είναι ευρύς, χαμηλός, δωδεκάπλευρος με τοξωτά παράθυρα και τόσο μεγάλος που καλύπτει όλο το κέντρο του ναού. Εσωτερικά στηρίζεται σε οκτώ πεσσούς που σχεδόν χωρίζουν το ναό σε μικρά διαμερίσματα.

Παρεκκλήσια:

Αγίου Νικοδήμου

Αγίου Νικολάου

Εικονογράφηση:

Από την παλαιά εικονογράφηση διατηρήθηκαν μόνο δύο τοιχογραφίες. Την εσωτερική διακόσμηση του ναού πραγματοποίησε από το 1852 ως το 1855 ο Γερμανός καλλιτέχνης Λουδοβίκος Θήρσιος, με βοηθούς δύο Έλληνες, τον Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλο και τον Νκηφόρο Λύτρα.

Καμπαναριό:

Το καμπαναριό που ακολουθεί τα βυζαντινά πρότυπα έχει χτιστεί τον 19ο αι. κατά την αναστήλωση του ναού. Σε αυτό βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων, δωρεά του τσάρου Αλέξανδρου του Β΄.

Κρύπτη - Κατακόμβη

Στο υπόγειο της ρωσικής εκκλησίας μπορεί να δει κανείς υπολείμματα από τις κολώνες του ρωμαϊκού βαλανείου και αρχαίες κολώνες. Λέγεται ότι η κρύπτη που βρίσκεται εδώ επικοινωνούσε με τα ανάκτορα του Όθωνα και λειτουργούσε ως οδός διαφυγής για τον βασιλιά σε περίπτωση πολιορκίας.

Στο χώρο λοιπόν της Ρωσικής Εκκλησίας συναντώνται 4 μεγάλες ιστορικές εποχές:

α. η κλασική εποχή (ψηφιδωτό δάπεδο αρχαίου ναού Λυκείου Απόλλωνος, σπασμένα αγάλματα και σπαράγματα κιόνων)

β. ρωμαϊκή εποχή (υπολείμματα ρωμαϊκών λουτρών στην κρύπτη)

γ. η βυζαντινή εποχή

δ. η νεότερη εποχή μετά την ανακαίνιση του ναού.

Για όσους θέλετε, θα επακολουθήσει συζήτηση σε κάποιο από τα ταβερνάκια της Πλάκας.

 

*Κυριάκος Κόκκινος,

Δικηγόρος, Πρόεδρος της

Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, 

Αλεξιπτωτιστής - Ο.Υ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια