15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου ΓΕΦΥΡΕΣ (Φ. 1917)
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου ΓΕΦΥΡΕΣ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Κορινθίων ολοκληρώθηκε στην Κόρινθο με μεγάλη επιτυχία!
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας Πελοποννήσου ΓΕΦΥΡΕΣ, που ξεκίνησε στην Κόρινθο με το προφεστιβαλικό Κινηματογραφικό Εργαστήρι “Πήγασος”(15/11-7/11), ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 23/11, με μεγάλη επιτυχία!
Μία εβδομάδα πλούσια σε προβολές, συναυλίες, εκδηλώσεις για την εικονική πραγματικότητα, ημερίδες και εργαστήρια σχετικά με την Έβδομη Τέχνη και το Χρώμα με Ολιστική προσέγγιση, έκθεση ζωγραφικής, μουσική συναυλία και χορό και αποδέκτες τα σχολεία και το κοινό της Κορινθίας!
Η υπεύθυνη διοργάνωσης και ψυχή του φεστιβάλ Πέτρα Τερζή, Σκηνοθέτης-Συγγραφέας-Παραγωγός μας έδωσε την προσωπική της άποψη για το φεστιβάλ:
Ποια η ανταπόκριση των Κορινθίων στο κάλεσμά σας να παρακολουθήσουν τις κινηματογραφικές προβολές και τις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ;
«Η ανταπόκριση ήταν ενθαρρυντική, με το κοινό να δείχνει ενδιαφέρον για τις ταινίες που προβλήθηκαν, ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονταν με τοπικά θέματα ή είχαν διεθνή απήχηση.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η μουσική συναυλία, η έκθεση ζωγραφικής και οι διαλέξεις για το χρώμα σε όλες τις μορφές τέχνης, προσέλκυσαν κοινό διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων. Ξεχώρισε το κινηματογραφικό εργαστήρι Πήγασος, όπου δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους που θα ταξιδέψει σε άλλα φεστιβάλ και ο Θόδωρος Μαραγκός που ενθουσίασε τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.».
Ποια τα οφέλη για την τοπική κοινωνία της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής από τη διοργάνωση του φεστιβάλ;
«Το φεστιβάλ προώθησε τον πολιτιστικό τουρισμό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με τον κινηματογράφο και την τέχνη. Δημιουργήθηκε επίσης ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών και επαγγελματιών.».
Ποιες οι προσδοκίες σας για το μέλλον της Διοργάνωσης του φεστιβάλ;
«Επιθυμούμε το φεστιβάλ να εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας, με μεγαλύτερη συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών και κοινότητας. Στόχος είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμά του και να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική του διάσταση.».
Τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν για να συνειδητοποιήσουν οι Κορίνθιοι την αξία μίας τέτοιας μεγάλης Διοργάνωσης:
«Συνοπτικά θα αναφερθώ:
- στη διεκδίκηση από τον Δήμο Κορινθίων και αξιοποίηση του κρατικού κονδυλίου για τη δημιουργία του Film Office στην Πελοπόννησο.
- στην περισσότερη ενημέρωση και προβολή μέσω των τοπικών μέσων επικοινωνίας και του Δήμου Κορινθίων.
- στις συνεργασίες με σχολεία και τοπικούς συλλόγους για εκπαιδευτικές δράσεις.
- στην οργάνωση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον.
- στην εμπλοκή περισσότερων εθελοντών και τοπικών φορέων στη διοργάνωση.».
Η ΦτΚ ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι στο φεστιβάλ προβλήθηκαν Ελληνικές και διεθνείς ταινίες και βίντεο, δύο ιδιαίτερες ταινίες ομογενών σκηνοθετών, όπως το «A SPARTAN DREAM» του Ελληνοαμερικανού Michael A. Nickles με την καταπληκτική Κατερίνα Διδασκάλου στον ρόλο της Μελίνας Μερκούρη και η κωμωδία «Sgt. Fruit Fly» του Ελληνοκαναδού Tommy King με τον Μάκη Παπαδημητρίου.
Εξαιρετική στιγμή για τους μαθητές της Κορίνθου υπήρξε το σεμινάριο για τον Κινηματογράφο με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Μαραγκό και το Εργαστήριο Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με τη Σχολή Global Arts.
Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες με θέμα “Το Χρώμα στην Έβδομη Τέχνη και στον Αστικό Ιστό με Ολιστική προσέγγιση” από τους: Δρ Αλέξη Χαβιάρα – Σκηνοθέτη – “Η αισθητική στον κινηματογράφο με χρώμα και σχήμα”, Δρ. Αγγελική Κομποχόλη – Φιλόλογο & Διδάκτορα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Μέλος ΔΣ Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία, Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, Ελληνική Εθνολογική Εταιρεία, SIEF – “Το χρώμα και οι συμβολικές του προεκτάσεις στην αρχαία σκέψη”, Τεύκρο Σακελλαρόπουλο – Σκηνοθέτη, Πολιτικό Μηχανικό : “Το χρώμα στα διατηρητέα και στο αστικό περιβάλλον και ολίγον κινηματογράφος”, Δρ. Eugenia Arsenis – Σκηνοθέτρια και Δραματουργό, Δάφνη Γλυκοφρύδη– Εικαστικό-Παιδαγωγό “Το Χρώμα στην Trash Art”, Άννα Στερεοπούλου – Συνθέτη, Πιανίστα, Ερευνήτρια “Τεχνικές Συναισθήματος: η μουσική στην «εικόνα»· ο Ήχος, το Φως, το Χρώμα”, Tony Stephens – Βοηθό Αντιπροέδρου, Επικοινωνιών, Αμερικανικό Ίδρυμα για τους Τυφλούς (AFB).
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προβολές ταινιών εικονικής πραγματικότητας και σχετική ημερίδα που περιέλαβε AI CINEMA και προβολή ταινιών για την ασφαλή χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στον οπτικοακουστικό τομέα, με τον σκηνοθέτη Νίκο Σταματόπουλο, τον Δρ. Γιώργο Αλεξανδρίδη, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και τον Κώστα Κουκούδη, Ερευνητή Επαυξημένης Πραγματικότητας.
Καθ’όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του Φεστιβάλ στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου «Θωμάς Θωμαϊδης» λειτούργησε Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα: “Το Χρώμα στο Αστικό Τοπίο”, με έργα ντόπιων καλλιτεχνών-μελών του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» και του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Θεοδώρων στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Θωμάς Θωμαϊδης», την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου.
Σημαντική και η Τελετή απονομής βραβείων “Χρυσός Πήγασος”: Απονεμήθηκε βραβείο σε ταινίες υψηλής κινηματογραφικής αξίας, επιλεγμένες από διεθνή κριτική επιτροπή και ειδικά βραβεία όπως το “Νόστιμον Ήμαρ” για ταινία διασποράς, το Τεχνικό Βραβείο “Φαίδων Παπαμιχαήλ” για τη φωτογραφία ή το σχεδιασμό παραγωγής, το Βραβείο Υποκριτικής “Κατερίνα Χέλμη” σε γυναικείο ρόλο ταινίας μεγάλου μήκους, το Βραβείο “Εμείς Μπορούμε” για ταινία που αναδεικνύει τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το Βραβείο “ΓΕΦΥΡΕΣ Νεανική Ματιά” για ταινία νέου δημιουργού.
Η Τελετή Χρυσός Πήγασος άνοιξε με χορό από τις μαθήτριες του Global Arts μπροστά από τους τεράστιους Πήγασους, απομίμηση σε μεγένθυση του βραβείου του Φεστιβάλ, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Σωκράτης Λαμπρόπουλος.
Η Πέτρα Τερζή και η ηθοποιός Ελένη Πετροπούλου παρουσίασαν τα βραβεία. Δόθηκαν διακρίσεις από διεθνώς καταξιωμένη κριτική επιτροπή στις κατηγορίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης μικρού και μεγάλου μήκους. Η ρουμανική ταινία Stampila του David Arnaud Larson κατέκτησε τον Χρυσό Πήγασο. Η Κατερίνα Διδασκάλου βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ "Κατερίνα Χέλμη" για την ερμηνεία της ως Μελίνα Μερκούρη στη ταινία μεγάλου μήκους του Ελληνοαμερικανού Μ. Achilles Nickles "Το Όνειρο του Σπαρτιάτη" που απέσπασε επίσης το Βραβείο Κοινού. Το διεθνές βραβείο "Νόστιμον Ημαρ" (σε σκηνοθέτη της Ελληνικής διασποράς) απονεμήθηκε στον πρωτοεμφανιζόμενο Ελληνοκαναδό σκηνοθέτη Tommy King για την ταινία μεγάλου μήκους "Sgt. Fruit Fly".
Προβλήθηκε επίσης η ταινία μικρού μήκους "Wings" που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Πήγασος, ενώ προσφέρθηκαν εδέσματα από τους σπουδαστές του ΙΕΚ Ευρωπρόοδος και βιολογικό κρασί από το Κτήμα Μανωλάκη.
Η ΦτΚ συγχαίρει τους διοργανωτές και ιδιαιτέρως την κα Τερζή για την σπουδαία προσφορά τους στον τόπο, για το μεράκι, τη συνέπεια τόσα χρόνια, την επιμονή και την χρόνο με τον χρόνο εξέλιξη του Φεστιβάλ, καθώς και τον Δήμο Κορινθίων και το Υπ. Πολιτισμού που συνέβαλαν φέτος στην υλοποίησή του, με την ελπίδα ότι θα εισακουσθούν οι ως άνω παροτρύνσεις για την ενίσχυση και αξιοποίησή του στο έπακρον προς όφελος της τοπικής κορινθιακής κοινωνίας…
* Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη
Δικηγόρος - Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών
Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr,
https:/evikokkinoulaw.gr
Αφήστε ένα σχόλιο