Βασίλης Κοζανίδης, ο Κορίνθιος ζωγράφος (Φ. 1894)
Την Δευτέρα το βράδυ, στις 13 Μαΐου, παρακολουθήσαμε μία υπέροχη Εκδήλωση Πολιτισμού στην πόλη μας, εκεί, στην αρχή της οδού Κροκιδά στον εξαιρετικό Εκθεσιακό Χώρο της ποιήτριας, συγγραφέως και ζωγράφου Παυλίνας Μπεχράκη.
Διοργανώθηκε άριστα από τον Πολιτιστικό Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» Σωματείο Λόγου και Τέχνης. Ήταν αφιερωμένη στον καταξιωμένο, διακριτό και μια ζωή ζωγράφο και φωτογράφο Βασίλη Πέτρου Κοζανίδη. Έργα του κοσμούν Ιδρύματα, Συλλόγους, Ιδιωτικές Συλλογές, Οικίες και Γραφεία.
Μίλησαν γι’ αυτόν το γνωστό καλλιτέχνη, τον αεικίνητο και σεμνό συμπολίτη μας η Πρόεδρος των «Αλκυονίδων» κυρία Όλγα Κονομόδη, ο καλός του φίλος και συνεργάτης του σε ραδιοφωνικά προγράμματα -από πολύ παλιά- ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός Θεοδόσης Κοντόζογλου καθώς και ο αγαπητός Λάκης Παπαφωτίου, Πολιτικός Μηχανικός και συγγραφέας. Ακόμη, αναφέρθηκε με θερμά λόγια η κυρία Παναγιώτα Μελέτη Εκπαιδευτικός και Ζωγράφος και χαιρέτησε δι’ ολίγων ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης. Η ωραία βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Γιάννη Παπαχριστοδούλου στο πιάνο και τις κυρίες Σοφία Σπηλιοπούλου Σοπράνο και Ιατρό και την Τζίνα Μπολέτη, με υπέροχες φωνές, σε άριες και κατόπιν τραγούδια που τη συνόδευε όλο το κοινό.
Κι έπειτα ο Βασίλης Κοζανίδης ξεδίπλωσε το κουβάρι της ζωής του από την παιδική του ηλικία με λόγο και φωτογραφίες που κατέδειξαν την επιρροή του Άγιου και Έντιμου πατέρα του τού εκ Νίγδης Καππαδοκίας Πέτρου Κοζανίδη καταξιωμένου Ζωγράφου, Αγιογράφου και Επιγραφοποιού. Ακούσαμε όσα μετέδωσε στο Βασίλη που «εξ απαλών ονύχων» -πεντάχρονος ακόμη- εκεί δίπλα του, μαθήτευσε και διδάχτηκε βοηθώντας τον ταυτόχρονα σημαντικά.
Μετά την Γ΄ Γυμνασίου ακολούθησε εξειδικευμένες σπουδές στις «ΣΧΟΛΕΣ ΚΟΝΤΟΡΑΒΔΗ» αλλά και φοίτηση πολύχρονη στο Εργαστήρι Ζωγραφικής της πόλη μας της Παυλίνας Μπεχράκη και με επαγγελματική κατάρτιση σε μηχανήματα, εργάστηκε ως Μηχανικός σε βαπόρια αλλά πάνω απ’ όλα μαθήτευσε επί έτη δίπλα στο διάσημο ζωγράφο Θεόδωρο Μάρκελλο.
Ως ζωγράφος πια εξειδικεύθηκε στα τοπία, αφού περπάτησε και γνώρισε βουνά και κάμπους, νησιά, χώρους και χώρες εντός κι εκτός Ελλάδος σαν περιηγητής, ορειβάτης και φυσιολάτρης.
Ζωγράφισε κυκλαδίτικες γωνιές, κορινθιακά βουνά, λιμάνια, χωριά, εξωκλήσια, γειτονιές και μνημεία αλλά και αντίγραφα Γάλλων ζωγράφων. Όλα αυτά ήταν για το Βασίλη Κοζανίδη η καθημερινή απόδοση με χρώματα και σχήματα του κόσμου που γνώρισε και σπούδασε.
Εντυπωσιακή τόσο η επίδοση και η πολύχρονη καριέρα του όσο και η καλλιέργεια και η δια βίου μαθητεία του. Σαν τη μέλισσα πήρε τον νέκταρ της υψηλής τέχνης της ζωγραφικής και με ρεαλισμό, αμεσότητα και προσωπικό στιλ το απέδωσε και εργάζεται ακόμη άοκνα νυχθημερόν.
Συγχαρητήρια Βασίλη!
Μας κάνεις υπερήφανους με τα έργα και το χαρακτήρα σου. Χαιρόμαστε που είσαι γείτονας, συμπολίτης και με μικρασιάτικες ρίζες εκ της μοναδικής, ιστορικής και αγιοτόκου Καππαδοκίας!
Άξιος!
Σ’ ευχαριστούμε!
Καλή συνέχεια και πάντα δημιουργίες!
Από τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου
Βασιλική Ευστρατιάδου
Τα έργα του Βασίλη Κοζανίδη θα εκτίθενται στη Γκαλερί Μπεχράκη έως τις 31/5.
Αφήστε ένα σχόλιο