Header Ads

Αντιδράσεις για τα νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Σοφικό (Φ. 1894)

 



Βλάσης Οικονόμου – Institute for European Energy and Climate Policy 
 

 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι απόλυτα αναγκαίες, μαζί και πρωτίστως με την εξοικονόμηση ενέργειας για να ξεφύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα. Όποιοι εναντιώνονται γενικά στις ΑΠΕ, σίγουρα τελικά εξυπηρετούν τη ρητορική των ορυκτών καυσίμων. Σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι συνέπλεαν παλαιότερα και με τις άλλες αντιπεριβαλλοντικές φωνές που επιθυμούσαν τον "φτηνό" λιγνίτη...

 

 

Το θέμα φυσικά είναι η χωροθέτηση των ΑΠΕ και το πώς μπορούν να δημιουργήσουν την μικρότερη όχληση από τη μια, αλλά και πως θα πετύχουν την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών από την άλλη.

Σε μια χώρα που έχει 13 GW από ΑΠΕ με όρους συνδεσης 15 GW όταν η ζήτηση δε ξεπερνά τα 9 GW, το να μιλάμε για νέα φαραωνικά έργα (και χωρίς να έχουμε πιάσει καν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας) δεν εχει ιδιαίτερο νόημα. Τον Απρίλιο η παραγωγή ξεπέρασε τη ζήτηση στο σύστημα 17 ημέρες με αποτέλεσμα να περικοπούν περίπου 245 GWh πράσινης ενέργειας, που αντιστοιχεί στις περικοπές που έγιναν όλο το 2023.

Αντίθετα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στη θέρμανση και ψύξη των νοικοκυριών παραμένει αρκετά χαμηλή (όταν προωθείται και το αέριο) και φυσικά η παραγωγή ΑΠΕ κατά κεφαλήν στις στέγες (που φαίνετια άμεσα στο κόστος των νοικοκυριών) δεν είναι εκει που πρέπει για τον ήλιο της Ελλάδας. Επομένως, οι κάτοικοι έχουν δίκιο που εναντιώνονται σε νέα σχέδια, φυσικά τα επιχειρήματά τους πρέπει να εξεταστούν επιστημονικά και με τεκμηρίωση, και ο Δήμος πρέπει να σταθεί δίπλα τους. Μετά την ομόφωνη απόφαση της τοπικής κοινότητας Στεφανίου που εναντιώνεται τόσο στην επέκταση υφιστάμενων, όσο και στην εγκατάσταση νέων έργων Α.Π.Ε. στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Στεφανίου του Δήμου Κορινθίων, το δημοτικό συμβούλιο έκανε δεκτή την απόφαση των κατοίκων. Για να μη δημιουργούνται και εντυπώσεις, ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει μόνο γνωμοδοτικά και να πιέσει την κεντρική διοίκηση.

Ο Δήμος επίσης πρέπει να ενισχύσει το διάλογο μεταξύ των μερών πριν εμφανίζονται σχέδια τέτοιων επενδύσεων και να πάρει τον πρώτο λόγο να ιδρύσει και να ενισχύσει ενεργειακές κοινότητες με παραγωγή ΑΠΕ προς όφελος των πολιτών και των αναγκών του Δήμου (εκεί δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν αντιδράσεις κατοίκων καθώς θα είναι συμμέτοχοι στα σχήματα αυτά). Η Δημοτική Παράταξη Πράσινη Πόλη πρότεινε πολύ ορθά στη δημοτική αρχή να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή με δύο τουλάχιστον ειδικούς επιστήμονες, που να ενημερώνει απευθείας το δημοτικό συμβούλιο, και να ανατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε πιστοποιημένο φορέα. Οι κάτοικοι επίσης, μετά την απόφαση του ΔΣ, θα πρέπει να κινηθούν θεσμικά πια και θα μπορούν όλοι να τους βοηθήσουν, για να μη γίνει ένα ακόμα πυροτέχνημα αντίδρασης.

Ο Δήμος Κορινθίων δυστυχώς είναι ενεργειακά πολύ πίσω καθώς ενώ την τελευταία 4ετία ενώ αυξήθηκε παντου η παραγωγή από φωτοβολταϊκά σε στέγες κλπ, δεν μπόρεσε να παράγει ούτε μια kWh δωρεάν από ήλιο στα δημοτικά κτίρια αλλά αντίθετα έφερε το ρυπογόνο και ακριβό φυσικό αέριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια