Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1893)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

Ενδιαφέρον αμερικανικού fund για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ



Το αμερικανικό κρατικό fund DFC εκδήλωσε ενδιαφέρον για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), το DFC μετέφερε και επίσημα στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πως προσανατολίζεται σε μία πιθανή συνεργασία για τη σύνδεση “Great Sea Interconnector”. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το DFC πήρε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συνδρομή του θα έχει μορφή, είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

Προ ολίγων ημερών, στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του DFC συζήτησαν για τις προοπτικές σε τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί σκιαγραφήθηκαν και οι πιθανές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο έργο. Βασική προϋπόθεση για την οριστική απόφαση του DFC, αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όταν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε μήκος και βάθος υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος στον κόσμο. Η σύνδεση θα έχει μεταφορική ισχύ 1.000 MW, τάση 500 kV. Το μήκος της διασύνδεσης θα αγγίζει τα 1.208 χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της θα φτάνει στα 3.000 μέτρα.

 

Mε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου βγαίνει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

Στις αγορές βγήκε την Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκοντας να αντλήσει 250 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο πλαίσιο της προγραμματισμένης δημοπρασίας προχώρησε στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου. Η δημοπρασία αφορά στην επανέκδοση του ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή, (ISIN GR0124040743.).

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό είναι έως 250 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 (Τ+5).

 

ΤτΕ: Επιδείνωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α' 3μηνο του 2024, στα 4,2 δισ.

Το Μάρτιο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 296,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών κατέγραψε οριακή αύξηση, καθώς η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μείωση των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% ( 14,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,4% (-5,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 16,4% ( 18,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,0% (-1,2% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή μείωση, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και δευτερευόντως τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Μάρτιο του 2023, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

 

Αποχώρηση βόμβα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum

Ο Klaus Schwab θα βγει πλουσιότερος, αποχωρώντας από τον οργανισμό που ίδρυσε πριν από 50 χρόνια και αποφέρει έσοδα σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς φέρεται να εγκαταλείπει το ρόλο του εκτελεστικού προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θέση που κατέχει από το 1971.

Ειδικότερα, το Semafor μεταδίδει αποκλειστικά ότι ο Schwab ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από εκτελεστικός πρόεδρος του Forum σε ένα email προς το προσωπικό την Τρίτη, το οποίο κοινοποιήθηκε εμπιστευτικά στη Semafor από άτομο που συνδέεται με τον οργανισμό.

Βέβαια, η αλλαγή ηγεσίας στο WEF απαιτεί το «πράσινο φως» της ελβετικής κυβέρνησης και θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την ετήσια συνεδρίαση του WEF το 2025. Ο 86χροος Schwab θα μεταβεί πλέον σε ρόλο μη εκτελεστικού προέδρου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, bankingnews.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια