Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ (Φ. 1892)

 

Χρ. Δήμας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αποκαθίστανται μετά από 13 χρόνια οι μουσικοί και εργαζόμενοι της Ορχήστρας των Χρωμάτων

 

 

Το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας της περίφημης Ορχήστρας των Χρωμάτων (ΟτΧ) του Μάνου Χατζιδάκι ρυθμίστηκε οριστικά, με τον νόμο του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που ιδρύθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1989, αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 2008 η Ορχήστρα των Χρωμάτων άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ από το έτος 2011 διεκόπη η χρηματοδότησή της από το ΥΠΠΟ και τελούσε υπό καθεστώς έλλειψης διοίκησης, που οδήγησε τελικά και στη διακοπή της λειτουργίας της. Η ΟτΧ δεν λάμβανε δηλαδή καμία επιχορήγηση, ενώ οι μουσικοί και οι εργαζόμενοί της έμεναν απλήρωτοι και δεν εκτελούσαν παραστάσεις από το 2011.

Ουσιαστικά, οι ρυθμίσεις του ΥΠΠΟ αφορούν στα εργασιακά ζητήματα των μουσικών και των εργαζομένων της Ορχήστρας των Χρωμάτων, οι οποίοι μεταφέρονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Με αυτό τον τρόπο επιλύεται και η μισθολογική εκκρεμότητα του προσωπικού της ΟτΧ.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Λίγες εβδομάδες αφού ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργός Πολιτισμού, είχαν συγκεντρωθεί έξω απ’ το γραφείο μου με πανό οι μουσικοί της ΟτΧ, τους οποίους προσκάλεσα στο γραφείο μου, συζητήσαμε, και μου εξήγησαν ότι για 13 ολόκληρα χρόνια, η Πολιτεία δεν είχε βρει λύση για τα προβλήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2011, διεκόπη η χρηματοδότηση της ΟτΧ από το ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς διοίκηση και χωρίς έσοδα, και 14 μουσικοί και 4 διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονταν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να μείνουν χωρίς δουλειά. Πλέον, όχι μόνο διασφαλίζουμε τους μουσικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους μετά από 13 χρόνια απουσίας του κράτους, μεταφέροντάς τους σε έναν νέο φορέα, την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά φροντίζουμε και για την ενδυνάμωση της Ορχήστρας της ΕΛΣ, που ήταν και δικό της πάγιο αίτημα».

Σημειώνεται ότι η προϋπηρεσία του προσωπικού στην ΟτΧ αναγνωρίζεται πλέον από τον φορέα υποδοχής, δηλαδή την ΕΛΣ, και ότι η ρύθμιση αφορά κατά μέγιστο αριθμό σε 14 εργαζομένους της ΟτΧ που έχουν την ειδικότητα του μουσικού εκτελεστή και 4 διοικητικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, με αυτό τον τρόπο, οι μουσικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΟτΧ αποκαθίστανται τόσο εργασιακά, όσο και μισθολογικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς θα πληρώνονται με το καθεστώς που πληρώνονται οι μουσικοί στις κρατικές ορχήστρες. Πρόκειται για έναν νόμο υπέρ των μουσικών και γενικότερα του πολιτισμού, που επιλύει χρόνια ζητήματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί από άλλες κυβερνήσεις τα περασμένα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο νόμος υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Ν.Μπ.

 

 

Ο Χρίστος Δήμας στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει το Financial Women’s Association στην Αθήνα, μίλησε για τη σύνδεση και τη σχέση του Πολιτισμού με τις νέες τεχνολογίες

Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, τη τεχνητή νοημοσύνη, την επαυξημένη πραγματικότητα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό ώστε να κάνουμε ακόμα πιο συναρπαστική την εμπειρία για τον επισκέπτη/θεατή, αλλά και πολύ πιο ανταγωνιστικό το πολιτιστικό μας απόθεμα συνολικά.

Ήδη στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα συνεργείων με κορυφαίες εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας στην Ακρόπολη ή στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μέσω εφαρμογών ο επισκέπτης ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και βλέπει πώς ήταν τα αρχαία μνημεία μας στην πλήρη ακμή τους. Αυτό είναι κάτι που θελουμε να το επεκτείνουμε σε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις.

Η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Οι νέες τεχνολογίες είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πετύχουμε αυτό το στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο το Financial Women’s Association διοργανώνει το ετήσιο Συνέδριό της σε κάποια χώρα, η οποία αποτελεί παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης. Το φετινό Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο πραγματοποιείται στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών επιδόσεων και της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Το Financial Women’s Association απλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα μέλη του αποτελούνται κατά βάση από κορυφαία στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών, μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων. Στόχος του οργανισμού είναι να αναδεικνύει τις γυναίκες – επιχειρηματικά στελέχη και να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια