Header Ads

Σε σταυροδρόμι προκλήσεων η Ελλάδα (Φ. 1891)

 

Ο βέβηλος Ερντογάν και ο ανεπιθύμητος Ράμα…

 

 

Πηγή: Newsbomb

Μήνυμα δυσαρέσκειας στην Άγκυρα και «κάρτα» στα Τίρανα για φιέστα και Φρέντι Μπελέρη

Την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά ζήτησε ο Έντι Ράμα για να κάνει τη φιέστα του ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ο Χάρης Δούκας όμως απέρριψε το αίτημά του, όπως αναφέρει η Απογευματινή.

Στόχος της Ελλάδος ήταν ο Έντι Ράμα να κάνει τη φιέστα του μετά τις ευρωεκλογές όμως αυτό δεν επετεύχθη. Κι αυτό γιατί ο Ράμα θέλει να προκαλέσει παρά τους ισχυρισμούς ότι η συγκέντρωσή του δεν σχετίζεται με τον Φρέντι Μπελέρη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός για το βέτο που θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα.

Μιλώντας ειδικότερα για τη νέα τουρκική πρόκληση ο κ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε πως η Μονή της Χώρας είναι πολύ σημαντικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας με τα πιο όμορφα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από όλες τις βυζαντινές εκκλησίες, τόνισε:

«Δεν είναι αυτός ο τρόπος να αντιμετωπίζεται η πολιτιστική κληρονομιά μίας πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη, ούτε μπορεί να διαγραφεί από την Ιστορία το γεγονός ότι υπήρξε η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας για παραπάνω από 1.000 χρόνια. Άρα, νομίζω ότι στα ζητήματα αυτά πρέπει να μπορεί κανείς να βλέπει την Ιστορία με πολύ μεγαλύτερη γενναιοδωρία, για να μην εργαλειοποιεί τη θρησκεία. Εμείς προστατεύουμε τα μουσουλμανικά μνημεία όπως έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε. Δεν θα μπαίναμε ποτέ στον πειρασμό να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό, το οποίο έκανε η Τουρκία. Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει η Απογευματινή, αναφέρθηκε ακόμη στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, αλλά έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του. «Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι' αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές.

Αναφορικά με τη συγκέντρωση στην οποία ο Έντι Ράμα φιλοδοξεί να είναι ομιλητής, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της ελληνικής πλευράς λέγοντας: «Τη συνάθροιση ούτε θα την απαγορεύσουμε ούτε θα τη διευκολύνουμε».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, τονίζοντας πως αυτή η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, επαναλαμβάνοντας όμως πως το όλο ζήτημα δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό. «Είναι ευρωπαϊκό, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την ελληνική εθνική μειονότητα. Αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες, αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου…

Επιτέλους ακούσαμε και μια Ελληνική φωνή από Πρωθυπουργό!...   

 

 Β.Δ.Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια