Header Ads

Φόρος Τιμής για την 109η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων (Φ. 1891)

 

Μια εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών που τονίζει τη «διαχρονική επικαιρότητα του μηνύματος «δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά» και για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα της τουρκικής βαρβαρότητας»

 


 

Του Βαγγέλη Δ. Κόκκινου, του νεότερου

 

Στις 26 Απριλίου στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στην 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην οποία παρευρέθηκε ο γράφων για τη «ΦτΚ», με πρωτοβουλία και οργάνωση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Την εκδήλωση προήδρευσε ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σταθόπουλος, ο οποίος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε τη σημασία της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας και της διεθνούς αναγνώρισης, τονίζοντας το γεγονός της αναγνώρισής της από την Ελληνική Δημοκρατία. Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ελλάδας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθ. Προκόπιος Παυλόπουλος και ο μελετητής της Γενοκτονίας Ara Ketibyan, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση «Γενοκτονία των Αρμενίων βάση των δημοσιεύσεων στον αμερικανικό Τύπο».

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Ελλάδας κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε τις κοινές αξίες των δύο λαών, τους μακροχρόνιους δεσμούς τους και την κοινή μοίρα στη διάρκεια της ιστορίας. Ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Tigran Mkrtchyan, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ευχαρίστησε για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών, η οποία τιμήθηκε ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του προσκεκλημένου από την Αρμενία, καθηγητή Ara Ketibyan.

 

 

Ο Πρέσβης Mkrtchyan τόνισε: «Ένα περιβάλλον γενοκτονίας διαμορφώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ακόμη και πριν από το 1915. Αυτό το περιβάλλον υπήρχε στη δεκαετία του 1890 ή ακόμα νωρίτερα. Ένα τέτοιο περιβάλλον υπήρχε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη δεκαετία του 1990 ή, για παράδειγμα, το 2023, πριν από την τελική εθνοκάθαρση των Αρμενίων του Αρτσάχ, όταν υπήρξε πολιορκία του αρμενικού λαού για εννέα μήνες, πείνα και τελικά βομβαρδισμοί». Επιπροσθέτως, ο Πρέσβης τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής του πέμπτου Παγκόσμιου Φόρουμ που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2024 στο Ερεβάν, στο πλαίσιο του διεθνούς αγώνα της Αρμενίας για τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε τον ρόλο της Ακαδημίας Αθηνών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως αγωνιστή για τη αναγνώριση της Γενοκτονίας και υπερασπιστή της δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε στα γεγονότα του Αρτσάχ, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε δύο διαφορετικές περιόδους. Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1996 και όρισε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τόνισε επίσης τη σημασία της ψήφισης του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησής της Γενοκτονίας το 2014, που ήταν ένας από τους λίγους νόμους που εισηγήθηκε όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την ίδια τη βουλή, που εξέφραζε τη βούληση του ελληνικού λαού.

Ο πρώην πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:  «Σε ό,τι αφορά το «ποτέ ξανά», ως ιστορικός «δείκτης πορείας» μας αφήνει, υπό όρους διάρκειας και συνέπειας, κυρίως το δίδαγμα ότι η μνήμη για την Γενοκτονία των Αρμενίων -όπως, μεταξύ άλλων, και για τις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας- πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή, δίχως εκπτώσεις και δίχως υπολογισμούς σκοπιμοτήτων, οιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή τους και η «έξαρσή» τους κατά την εκάστοτε συγκυρία. Κατά συνέπεια και ο αγώνας, σε διεθνή κλίμακα, για την πλήρη και ειλικρινή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -αλλά και όλων των λοιπών Γενοκτονιών- συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως την τελική του δικαίωση. Όμως, το δίδαγμα του «ποτέ ξανά» δεν αποκτά το πλήρες νόημά του δίχως την οιονεί «κύρωση» του κεντρικού του «προτάγματος», το οποίο συνίσταται στην επιταγή: «Μηδενική ανοχή». Και είναι προφανές ότι η επιταγή αυτή έχει, και σήμερα, αποδέκτη προδήλως και την Τουρκία, πολλώ μάλλον όταν πριν απ’ όλα οφείλει, ως θύτης των Γενοκτονιών που διέπραξε, τουλάχιστον μια αναδρομική και ανυπόκριτη συγγνώμη, την οποία ουδέποτε έως σήμερα εξέφρασε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά αδιστάκτως και προκλητικώς φθάνει μέχρι το σημείο να «επαίρεται» για το βάρβαρο παρελθόν της. Η δε Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν ν’ αναλογισθούν ότι το θράσος αυτό της Τουρκίας «τρέφεται» από την ολιγωρία τους να της δείξουν τον δρόμο της μη ανοχής, επιβάλλοντάς της τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο όταν και σήμερα το παραβιάζει, εξοφθάλμως, και μάλιστα κατά συρροή».

Ο καθηγητής Ara Ketibyan στην ομιλία του παρουσίασε τους λόγους για την επιλογή των θεμάτων των συλλογών που δημοσιεύτηκαν με τη επιμέλειά του, την οποία έχει πραγματοποιήσει με τους συναδέλφους του εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Παρουσίασε αναλυτικά τα άρθρα στον αμερικανικό τύπο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον 20ο αιώνα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τις σφαγές στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, γεωοικονομικός αναλυτής, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου και στη Φωνή της Κορινθίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια