Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ (Φ. 1884)


«Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821»

Επετειακή μουσική έκθεση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
 


        *Γράφει - Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας παρουσιάζουν την περιοδική μουσική έκθεση «Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821», στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 

Η έκθεση, η οποία αναδεικνύει στοιχεία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, κοινό στόχο των δύο φορέων, δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της Επανάστασης και της προετοιμασίας της, μια εποχή γεμάτη ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια, και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλαιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας. Αυτές οι δημιουργίες ακούγονται σε νέες ηχογραφήσεις από εκλεκτούς μουσικούς προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μια εμπειρία παρατήρησης και ακουστικής απόλαυσης.

 

Η περιοδική έκθεση αναπτύσσεται σε επτά ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες περίοπτες μουσειακές κατασκευές που παραπέμπουν σε μουσικά όργανα. O επισκέπτης καλείται να σαρώσει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR που θα βρει πάνω στις κατασκευές προκειμένου να λάβει μέρος στο «παιχνίδι» των ακροάσεων, να στοχαστεί και να βιώσει συναισθήματα όπως χαρά, θλίψη, συγκίνηση και ενθουσιασμό.

 

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

20016 Στυμφαλία Κορινθίας

Τ: 27470 22296 | www.piop.gr


   * Εύη Κοκκίνου

Δικηγόρος
Διαμεσολαβήτρια
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων
Απ. Παύλου 40, Κόρινθος
τηλ. 27410 84568
6944964225
email: ekokklaw@otenet.gr , https:/evikokkinoulaw.gr  
 
 
 



 





Δεν υπάρχουν σχόλια