Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1884)

 

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 


Η Aegean επεκτείνει το πρόγραμμα Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF) σε συνεργασία με Shell-Motor Oil

 

 


 Η AEGEAN πραγματοποιεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές και επεκτείνει το πρόγραμμα χρήσης Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF) που χρησιμοποιεί στις πτήσεις της και σε αεροδρόμια της Ευρώπης. Η AEGEAN ενώνει τις δυνάμεις της με έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων στον κόσμο, την Shell, μέσω της ελληνικής κοινοπραξίας με τις εταιρείες Motor Oil, Shell και MOH Aviation και εξασφαλίζει την προμήθεια σημαντικής ποσότητας μείγματος SAF στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης Arlanda και του Λονδίνου Heathrow για τη διευκόλυνση των λειτουργιών του δικτύου της, αναφέρει το capital.gr.

Οι ενέργειες αυτές αποτυπώνουν την έμπρακτη δέσμευση της εταιρείας για περισσότερο βιώσιμες μεταφορές και σηματοδοτούν την έναρξη της σταδιακής επέκτασης του προγράμματος χρήσης βιώσιμων καυσίμων της εταιρείας στο σύνολο του δικτύου της, δημιουργώντας, παράλληλα, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έγκαιρη προσαρμογή της εταιρείας, αλλά και της χώρας μας στους στόχους της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση στις αερομεταφορές.

Η Shell & MOH Aviation κατέχει ηγετική θέση στην αγορά αεροπορικών καυσίμων και φιλοδοξεί να υποστηρίξει τους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας της αεροπορικής βιομηχανίας μέσω της παροχής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.

 

Οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, ίσως αλλάζουν και...βιβλίο, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει. Οι τράπεζες περνούν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απομένει αφενός η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, αφετέρου ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία περίοδο με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας και με υπόσχεση μερίσματος μετά από μία και πλέον δεκαετία. Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν οδηγήσει στην αύξηση της επενδυτικής διάθεσης, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

 

ΑΑΔΕ: Ιδρύονται Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης

Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η μεγάλη οργανωτική αναδιάρθρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η μετάβασή της στο νέο μοντέλο λειτουργίας της, που παρουσίασε στις αρχές του έτους ο Διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής. Βασικά στοιχεία του νέου μοντέλου αποτελούν:

1. Η σύσταση κεντρικοποιημένων υπηρεσιών στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης, Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου, Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης), στις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των λειτουργιών που σήμερα εκτελούν οι ΔΟΥ.

2. Η μετεξέλιξη των σημερινών ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης σε υπηρεσίες νέου τύπου, χωρίς ειδική τοπική αρμοδιότητα, που θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης. Στελεχωμένες με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, σε χώρους με σύγχρονο και εργονομικό σχεδιασμό, που θα προσφέρουν λειτουργική επάρκεια και χωρική ευελιξία, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι νέες υπηρεσίες θα εστιάζουν στην υποδοχή, ενημέρωση και άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, τους οποίους θα καθοδηγούν στη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών και θα διευκολύνουν στην ορθή εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

 

ΤτΕ: Μειώθηκε η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση κόκκινων δανείων

Στα 69,46 δισ. ευρώ μειώθηκε στο τέλος του 2023 η ονομαστική αξία των «κόκκινων δανείων» που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης. Βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού μειώθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 69,466 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2023, από 71,186 δισ . ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, capital.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια