Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1883)

 

TalentBoostMechanism | Δημήτρης Πτωχός: «Δημιουργούμε ένα πυκνό πλέγμα δράσεων για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα»

 


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ισχυρή σύμμαχο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά σε δράσεις και συνέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα.

H πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση των ταλέντων μέσω του «Μηχανισμού Ενίσχυσης Ταλέντων» (TalentBoostMechanism), επέλεξε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για υποστήριξη ώστε να δοθούν προοπτικές ανάπτυξης με τη δραστηριοποίηση των νέων ανθρώπων εντός της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων που βασίζονται σε συνολικά οκτώ πυλώνες και μπορούν να διαθέσουν στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες κονδύλια που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου, στην Τρίπολη, η εναρκτήρια διμερής τεχνική συνάντηση μεταξύ των φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ομάδας υποστήριξης, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και σκοπό έχει να εντοπίσει ταλέντα, να τα αναπτύξει και να τα πείσει να μείνουν και να εργαστούν στην περιοχή μας. Είναι η πρώτη φάση από ένα πυκνό πλέγμα δράσεων που σκοπεύουμε να κάνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το εργασιακό μας δυναμικό», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, και κάλεσε όλους τους παραγωγικούς φορείς να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ώστε το τελικό συμπέρασμα να είναι πληρέστερο και ουσιαστικότερο για τα επόμενα βήματα.

 

 

Απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού για την ένταξη έργων που αφορούν τον Δήμους Νεμέας

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014-2020», στο πλαίσιο της πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της ΟΤΔ ΑΝΒΟΠΕ Α.Ε, τα έργα «Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Νεμέας» και «Βελτίωση Πρόσβασης σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις Δήμου Γορτυνίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.199.635,46 ευρώ.

«Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Νεμέας»

Ειδικότερα, το έργο «Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Νεμέας», προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ αφορά σε ένα σύνολο παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, με σκοπό τη προσθήκη νέων ανοικτών γηπέδων για χρήση από τους δημότες, την βελτίωση της ασφάλειας και της αισθητικής του χώρου και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατασκευή δύο νέων ανοικτών γηπέδων (ενός καλαθοσφαίρισης και ενός αντισφαίρισης) για ελεύθερη χρήση μαζικού αθλητισμού. Ακόμη η κατασκευή περίφραξης στο σύνολο της περιμέτρου των εγκαταστάσεων καθώς και μιας διακριτής και αναβαθμισμένης κεντρικής εισόδου.

Επίσης, η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην είσοδο και γύρω από τα νέα γήπεδα και η δημιουργία διακριτής διαδρομής πεζών από την κεντρική είσοδο μέχρι την εξέδρα του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Τέλος, η τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στον ανοικτό χώρο με τα όργανα γυμναστικής.

 

 

Δημήτρης Πτωχός: «Δημιουργούμε συνέργειες όπου πλεονεκτούμε συγκριτικά, παράγοντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας»

 

 «Να κρατήσουμε εδώ τους δικούς μας επιστήμονες, τους δικούς μας ανθρώπους. Να κάνουμε την Πελοπόννησο τον τόπο όπου όλοι θα μπορούν να επενδύσουν τα όνειρα και τους στόχους τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην παρουσίαση «Έκθεση Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες».

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών παρουσίασαν, την Δευτέρα 11 Μαρτίου, στην Αθήνα, την πρώτη Έκθεση Κοινωνικών και Οικονομικών Τάσεων στις Ελληνικές Περιφέρειες.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συμμετείχε, έπειτα από σχετική πρόσκληση, στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε της παρουσίασης και στάθηκε στην ανάγκη για ένα συνολικό σχέδιο, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας θα λειτουργούν αυτόνομα μεν, αλλά σωρευτικά δε ως προς το αποτέλεσμά τους.

Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέφερε ως βασική αρχή τις συνέργειες ανάμεσα στους τομείς που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας, παράγοντας προστιθέμενη αξία, ώστε να έρθουν νέες θέσεις εργασίας.

Όσο για τη συνεργασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό Κράτος, την χαρακτήρισε ως κάτι περισσότερο από ευχή ή φραστικό προεκλογικό πυροτέχνημα. «Πιστεύω πως αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, όχι μόνο να προσπαθήσουμε, αλλά να το κάνουμε με τον τρόπο που επιβάλλει η εποχή: με σοβαρότητα, οργάνωση, επιστημονική τεκμηρίωση και διαφάνεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, καλούμενος να σχολιάσει τα ευρήματα της Έκθεσης, ξεχώρισε ως κυριότερο πρόβλημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δημογραφικό και μίλησε για «ξεκάθαρα ζητήματα ανάπτυξης, ή καλύτερα ανισόρροπης ανάπτυξης».

«Οι προκλήσεις μπροστά μας μεγάλες. Η ευκαιρία, όμως, μοναδική. Ήδη, η χώρα κινείται σε αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική τροχιά αφήνοντας πίσω τον ανορθολογισμό. Στην αναπτυξιακή αυτή συνθήκη, σαφώς η Πελοπόννησος έχει όλα τα στοιχεία για να πρωταγωνιστήσει. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, στο κλείσιμο της συζήτησης.

Αντικείμενο της έκθεσης που παρουσίασε ο επικεφαλής Μακροοικονομικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών, ΙΟΒΕ, Γιώργος Γατόπουλος, ήταν η συγκέντρωση και ανάλυση των βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική κάθε Περιφέρειας της Ελλάδας, δημιουργώντας μία αφετηρία για εμβάθυνση στο «προφίλ» καθεμιάς και για τον προσδιορισμό του δικού της προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΙΟΒΕ, Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο Πρόεδρος ΠΠΠ, εκδότης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Θόδωρος Λουλούδης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, η Ομότιμη Καθηγήτρια, πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός και ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Στον συντονισμό ήταν η Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, Παυλίνα Σπανδώνη.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas Διονύσιο Κοδέλλα

 

 

Τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas και πρέσβη ε.τ., Διονύσιο Κοδέλλα και την Εθνική Διευθύντρια των Special Olympics, Άρτεμις Βασιλικοπούλου υποδέχτηκε το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Ο Περιφερειάρχης, αφού ανέφερε πως τα Special Olympics Hellas έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα για άτομα με νοητική αναπηρία, ζήτησε να ενημερωθεί για τις δράσεις που προγραμματίζονται στην Περιφέρειά μας.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, κυριάρχησε η πιθανή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Special Olympics Hellas για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Αγώνων «SPECIAL OLYMPICS» που θα πραγματοποιηθούν 24-29 Μαΐου, στο Λουτράκι.

 

H Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Διεθνή Έκθεση PROWEIN 2024 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας

 


 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση οινοπαραγωγών του αμπελώνα της Πελοποννήσου, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση PROWEIN 2024 που έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το χρονικό διάστημα 10 έως 12 Μαρτίου.

Η Διεθνής Έκθεση PROWEIN – International Trade Fair Wines and Spirits αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για τον κλάδο του οίνου και των αλκοολούχων ποτών.

Συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον επαγγελματιών του χώρου και του ειδικού τύπου από την Κεντρική Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο με 49.000 επισκέπτες από 141 χώρες και 6.000 εκθέτες από 61 χώρες, οι οποίοι την χρησιμοποιούν ως εργαλείο αναζήτησης συνεργατών από τη διεθνή αγορά οίνου και αλκοολούχων ποτών.

Η Πελοπόννησος βρίσκεται στην 1η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την παραγωγή κρασιού. Καταλαμβάνει, το 30% της έκτασης των αμπελιών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ενώ η δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα αποτυπώνεται εύγλωττα, εκτός από την στρεμματική του υπεροχή και στην ποικιλιακή του σύνθεση, καθώς, περίπου, το 25% όλων των Οίνων ΠΟΠ της χώρας παράγεται στην Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί πως τα οινοποιεία της Πελοποννήσου ξεπερνούν τα 50 σχηματίζοντας έτσι ένα σπουδαίο εξαγωγικό προϊόν, το οποίο έχει εντάξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον σχεδιασμό της, για την ουσιαστική και διακριτή στήριξη των οινοποιών όλης της περιοχής.

 

Κέρδισε τις εντυπώσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έκθεση FOOD EXPO 2024

 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, η μοναδικότητα των προϊόντων της και ο επαγγελματισμός των επιχειρηματιών κέρδισαν τις εντυπώσεις στην έκθεση FOOD EXPO 2024 που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δυναμική παρουσία αποτέλεσε πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έλαβε χώρα στο Athens Metropolitan Expo, το χρονικό διάστημα 9 έως 11 Μαρτίου.

Σημειώθηκαν, σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής και των εξαγωγών για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με εταιρείες εντός και εκτός συνόρων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε και στο Food Stage meze_project στο οποίο παρασκευάστηκαν νέες γαστρονομικές συνταγές με υλικά και προϊόντα της περιοχής μας που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια