Header Ads

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ (Φ. 1882)

 

Στρατιωτική θητεία: Πότε θα ντυθούν στα χακί οι γυναίκες στην Ελλάδα



  5Apoatagma.grNewsroom5.3.2024

Μέσα στο 2024, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στον τρόπο αποπεράτωσης της στρατιωτικής θητείας. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, είναι και το ενδεχόμενο θέσπισης εθελοντικής στράτευσης και για τις γυναίκες. Προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Καϊκόνεν, ο Νίκος Δένδιας μετέβη την 27η Φεβρουαρίου στο Ελσίνκι.

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν κέντρο νεοσυλλέκτων αλλά και μονάδες εφεδρείας του φινλανδικού στρατού, ώστε η ελληνική πλευρά να αποκτήσει λεπτομερή εικόνα για τα χαρακτηριστικά φινλανδικού συστήματος θητείας.

Άλλωστε, για τη στρατιωτική θητεία, ο Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει την ανάγκη να αλλάξει: «Όχι να τη μειώσουμε. Να την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό “εργαλείο” μάχης για τον ελληνικό στρατό».

Στη Φινλανδία, άνδρες πολίτες μεταξύ 18 – 60 ετών καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.

Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων. Το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των Αμυντικών Δυνάμεων.

 

Κίτρινη κάρτα της Ελλάδας προς Ράμα λόγω Μπελέρη

Κατατέθηκε ρητή επιφύλαξη για είσοδο Αλβανίας στην ΕΕ



5Apostagma.grNewsroom 5.3.2024


Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρ

ΗΑθήνα κατέθεσε στην Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων  ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper είναι αρμόδια για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρι.

Ως πρώτο βήμα, η Ελλάδα αρνήθηκε να υπογράψει κοινή επιστολή των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την Αλβανία με αφορμή το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων.  Ουσιαστική κλιμάκωση της σκληρής στάσης έναντι των Τιράνων λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του φυλακισμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρι, αντιπροσωπεύει η απόφαση της Ελλάδος να προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Ο Έλληνας Δήμαρχος της Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρης, αναμένει καρτερικά να βγει από την φυλακή μετά τις αποκαλύψεις από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας του, ο οποίος ανέφερε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει κατά του ίδιου.  Παρά την ομολογία του βασικού μάρτυρα και την εξέτασης της από την Γενική Εισαγγελέα των Τιράνων, οι Αλβανοί του Έντι Ράμα κωλυσιεργούν, και έβαλαν για τις 5 Δεκεμβρίου την διεξαγωγή της δίκης του  Φρέντη Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, για δέκατη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, ασκεί αλβανική δικαιοσύνη με πολιτικές παρεμβάσεις. Η παρέμβαση του κυρίου Ράμα αποτελεί παραβίαση του τεκμήριου αθωότητας, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δώστε του να καταλάβει ότι μέχρι αποδείξεως του εναντίον ή όχι, θεωρούμαι αθώος.

Ας δείξει αυτοσυγκράτηση, όπως αρμόζει στη θέση που κατέχει. Τελικά είναι πρωθυπουργός! Αφήστε τον να ενεργήσει όπως είναι!», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας , Φρέντη Μπελέρης.

 


Έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα Ύδρα

5Apostagma.gr Newsroom

Το πλοίο θα ενταχθεί τώρα στην επιχείρηση «Ασπίδες» που οργανώνει η ΕΕ

Η φρεγάτα «Ύδρα» (F-452) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών τύπου MEKO 200HN, έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ στις 2/3.. Το πλοίο θα ενταχθεί τώρα στην επιχείρηση «Ασπίδες» που οργανώνει η ΕΕ.

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» αποτελεί μέρος μιας ναυτικής ομάδας της ΕΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία αποσκοπεί στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά πλοία, στην περιοχή όπου πολυάριθμες επιθέσεις των Χούθι έχουν ως στόχο διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023.

Η φρεγάτα απέπλευσε στις 26 Φεβρουαρίου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και, αφού κατέπλευσε στη Σούδα, ξεκίνησε το ταξίδι για την Ερυθρά Θάλασσα, για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», που θα διαρκέσει τρεις μήνες, συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι.  Η «Υδρα» είναι η πρώτη φρεγάτα από την σειρά των φρεγατών τύπου MEKO 200HN, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τεχνολογίες που της επιτρέπουν να εκτελεί μια πληθώρα αποστολών. Αποτελεί δε το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού…

 

 

Πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής:

Μετά την “Διακήρυξη των Αθηνών”, οδηγείται στο συμπέρασμα, πως η ελληνική ελίτ τελικά, βολεύεται με ότι της δώσουν στην μοιρασιά, πράγμα που αντιβαίνει στις «Κόκκινες Γραμμές»

 

Ο πρέσβης ε.τ Γιώργος Αϋφαντής αναλύοντας όλα τα δεδομένα από τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με Αίγυπτο, Λιβύη, Ελλάδα και την προκλητική της στάση στο Κυπριακό, αντιπαραβάλλοντας την με το αναίτιο κλίμα εφησυχασμού στην ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ, ιδίως μετά την “Διακήρυξη των Αθηνών”, οδηγείται στο συμπέρασμα, πως η ελληνική ελίτ τελικά, βολεύεται με ότι της δώσουν στην μοιρασιά, στη δορυφοροποίηση της, από τον παίκτη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, που φαίνεται να αναδύεται ως τέτοιος με τις ευλογίες, συμμάχων αλλά και παικτών, η Τουρκία. 

Αναλύει ταυτόχρονα, την παγκόσμια σκακιέρα, την στάση των ΗΠΑ αλλά και το κλίμα φοβίας που καλλιεργείται στην Ευρώπη για ευθεία αναμέτρηση με την Ρωσία και εκτιμά ότι επειδή οι δυνατότητες της τελευταίας σε έναν ευρύ με συμβατικά όπλα πόλεμο είναι περιορισμένες, το φάσμα μιας πυρηνικής απάντησης, λειτουργεί για την ώρα αποτρεπτικά για έναν γενικευμένο πόλεμο.

Αν υποκύψει και σ΄αυτό το θέμα η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη «Λεύκανση» του Ερντογάν, που του έστρωσε το τραπέζι αποδοχής και την ψήφιση του νόμου των ομόφυλων ζευγαριών, τότε να αναμένει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια