Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1880)

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 



Τσαρλς Νταλάρα για το PSI του 2011: Λυπούμαι που η Μέρκελ δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να πάρει ισχυρότερη θέση απέναντι στον Σόιμπλε


 
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» o Τσαρλς Νταλάρα, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που διαπραγματεύτηκε το PSΙ, αναφέρθηκε σε μία κομβική στιγμή των διαπραγματεύσεων. Κατά τον ίδιο:

«Η πιο κομβική στιγμή ήταν η γεμάτη ένταση συνάντηση με Σαρκοζί και Μέρκελ τον Οκτώβριο 2011, όταν συμφωνήσαμε να μειώσουμε το ελληνικό χρέος κατά 50% αλλά και να διασφαλίσουμε τη στήριξη της Ευρώπης με 30 δισ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος του υπόλοιπου χρέους (15%). Μέρκελ και Σαρκοζί, και ο «συνωμότης» μου Ζαν Λεμιέρ, όπως τον αποκαλώ φιλικά, έπαιξαν κομβικό ρόλο. Αν δεν είχαμε συμφωνήσει, οι αγορές θα μας επετίθεντο με μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι έκαναν την επόμενη ημέρα. Ο Σαρκοζί μάς απείλησε ότι θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις τράπεζες αν δεν συνάπταμε συμφωνία. Αντίθετα η Μέρκελ ήταν ήρεμη, σκεφτική, μας άκουγε. Με εντυπωσίασε. Λυπούμαι που δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να πάρει ισχυρότερη θέση ως προς τον Σόιμπλε, ο οποίος δεν σκεφτόταν καθαρά όταν πρότεινε ότι θα ήταν επιθυμητό για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη. Ηταν επικίνδυνη ιδέα, θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, τη Γερμανία, την ευρωζώνη. Ξεπέρασε τα όρια και δεν νομίζω ότι είχε ποτέ τη στήριξη της Μέρκελ σε αυτό».
 
 
Tρεις κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες «βλέπει» η S&P

Αν και η S&P αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, «βλέπει» τρεις κύριους κινδύνους για τον κλάδο το τρέχον έτος:

Πρώτον, ορισμένα χαρτοφυλάκια θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο από ό,τι αναμένεται, λόγω της μεγαλύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας ή των πιο ριψοκίνδυνων επιχειρηματικών μοντέλων μεμονωμένων τραπεζών. Ο ακόμη υψηλός πληθωρισμός, που οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και η περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων από την προβλεπόμενη. Ομοίως, η υψηλότερη συγκέντρωση ορισμένων τραπεζών σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους, ειδικά για μικρότερες τράπεζες με ανεπαρκή αποθέματα ασφαλείας για την απορρόφηση πιθανής αύξησης του πιστωτικού κόστους. Δεύτερον, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνει πρόκληση για τις τράπεζες στην Ευρώπη, ιδίως εκείνων που εξαρτώνται περισσότερο από καταθέσεις επιχειρήσεων ή λιανικής, που είναι πιο ευαίσθητες στα επιτόκια. Οι τράπεζες με σημαντικές εκδόσεις χρέους, που αντιμετωπίζουν μια ισχυρότερη μετάβαση σε προθεσμιακές καταθέσεις, θα δουν ισχυρές πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης και, συνεπώς, στα οικονομικά τους μεγέθη. Τέλος, η S&P «βλέπει» σημαντικό κίνδυνο για τις τράπεζες από την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει στην αγορά η αλλαγή στάσης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να εξομαλύνει την πλεονάζουσα ρευστότητα στον κλάδο. 
 
 
 
Επίκειται αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας

Στην επικείμενη αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας, πρόταση που υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στη Ναυτεμπορική TV. Όπως είπε, «ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίας είναι, για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που το λαμβάνει. Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις εισφορές, οι οποίες έχουν καταβληθεί, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό σε όλη τη χρονική διάρκεια, στην οποία καταβάλλεται. Αυτό το οποίο εξετάζεται, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα: αρχικά, το επίδομα ανεργίας να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, αλλά, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, κάποια δουλειά». 
 
 
Αυξήσεις μισθών, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Το θέμα της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη για αύξηση των μισθών, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Κώστας Κουλούρης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας έχει θέσει στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεών του για το επόμενο διάστημα τις αυξήσεις των μισθών, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 
 
 
Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

Κατά 41% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προήλθε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη χρονιά ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έφθασε περίπου στο 43%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr



*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια