Header Ads

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ Ν.ΣΤΑΥΡΕΛΗ ΚΑΙ Β. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Φ. 1879)

 


Στον Δήμο Κορινθίων συνεχίζουν με πρωταγωνιστές τον σημερινό και τον χθεσινό Δήμαρχο

Ο κάθε Συνδυασμός έχει τη δική του θεώρηση σε καίρια θέματα που απασχολούν τους Δημότες και το μέλλον του τόπου

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ…

 

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 12/02/2024

 


 Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου για την αναπαλαίωση, εκσυγχρονισμό, ανάπλαση, ανάδειξη του υπάρχοντος ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς.

Το αρχιτεκτονικό του σχεδίου είναι του 1932. Σύντομα αποδίδεται η στατική μελέτη για να διαπιστωθεί ή μη η δυνατότητα επέκτασης του ορόφου για την φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων (τζαζ, χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί κ.ά.).

Προβλέπεται η κατασκευή θολωτού τζαμιού στο αίθριο της αγοράς για εκδηλώσεις και λειτουργία δύο ή τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια θα ανατεθεί η εκπόνηση πλήρους οικονομοτεχνικής μελέτης (στατικής, Η/Μ, κλπ). Εγκρίνεται η χρηματοδότηση και η δημοπράτηση του έργου. Στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Η απόφαση αυτή έτυχε της θετικής στάσης του κ. Αλέξανδρου Γκουργιώτη, την καταψήφισαν οι παρατάξεις των κ. Νανόπουλου και Πρωτοπαπά, ενώ απείχε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντ. Κυριαζής.

 

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις εξαγγελίες της εισηγήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε δεκτή η πρόταση για εκκίνηση των διαδικασιών ανέγερσης του πολυπόθητου Μουσείου.

Η απόφαση αυτή προβλέπει κατασκευή διώροφου κτιρίου μεθ’  υπογείου εμβαδού 200 τ.μ. κάθε όροφος. Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι η εγκεκριμένη από το 2013 του αρχιτέκτονα μηχανικού Χρυσόστομου Γαλλίκα.

Στην εξωτερική όψη του κτιρίου θα υπάρχουν οι συμβολισμοί του Μικρασιάτικου στοιχείου, όπως είναι οι τρεις κίονες ιωνικού ρυθμού στην κεντρική είσοδο, η κυματοειδής τοποθέτηση των τζαμωτών της κύριας όψης, ως παραπομπή στη θάλασσα του Αιγαίου, οι χρωματισμοί κλπ. Θα ακολουθήσει η ανάθεση εκπόνησης πλήρους μελέτης (στατική, Η/Μ, ακουστική, γεωτεχνική κλπ).

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τα εκθέματα της Μικρασιατικής Στέγης ενώ ο ένας όροφος είναι για εκδηλώσεις του Δήμου, της Μικρασιατικής Στέγης και της Ένωσης Ποντίων.

Στη συνέχεια θα γίνει έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου. Το έργο αναμένεται να αρχίσει τέλος 2024 με αρχές του 2025.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής έτυχε της θετικής ψήφου του κ. Αλέξανδρου Γκουργιώτη, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Βασίλη Νανόπουλου και Δημήτρη Πρωτοπαπά.

 

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ 6ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ότι είπαμε προεκλογικά το κάνουμε πράξη.

Εγκρίθηκε η πρόταση της  Δημοτικής Αρχής από το Δημοτικό Συμβούλιο για συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να  διεκδικήσει τη δωρεάν παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου «Καλογερογιάννη» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πέραν της Δημοτικής Αρχής η πρόταση υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις των κ. Πρωτοπαπά και Γκουργιώτη ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Νανόπουλου. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους:

·       Γεώργιο Παπαβενετίου-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου ως Πρόεδρο

·       Νικόλαο Σταυρέλη Δήμαρχο

·       Δημήτρη Πρωτοπαπά Δημοτικό Σύμβουλο

·       Αλέξανδρο Γκουργιώτη Δημοτικό Σύμβουλο

 

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» 

 

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 12/2/2024

Δυσάρεστα  μάς εξέπληξε η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τρία πολύ σημαντικά θέματα του Δήμου μας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων.  Αναλυτικότερα::

1.      Η συγκρότηση επιτροπής για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου του 6ου Συντάγματος Πεζικού/Στρατόπεδο «Καλογερογιάννη»

Αποφασίσαμε να μην μετέχουμε στην Επιτροπή διότι θεωρούμε ότι το θέμα οφείλει να χειρίζεται θεσμικά ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθώς και ο Δ/ντής της Τεχνικής Υπηρεσίας. Σε σχετικές συζητήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας καταλήξαμε στο ότι το κύρος και φυσική παρουσία του Δημάρχου είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί το αίτημα.

Ως δημοτική αρχή είχαμε έτσι χειριστεί το ζήτημα και είχαμε την σημειωμένη ως σήμερα πρόοδο με την πολεοδόμηση, την παραχώρηση του 50% του χώρου που θα ακολουθήσει και, έπειτα από την έκδοση του ΦΕΚ, τη διεκδίκηση και του υπόλοιπου 50%, κάτι για το οποίο έχουν ήδη γίνει εκ μέρους μας οι απαραίτητες ενέργειες.

Δεν ξεκινά τώρα η διεκδίκηση όλης της έκτασης του στρατοπέδου , επισυνάπτεται η φωτογραφία της 7.2.2020 από την επί τόπου συζήτηση του θέματος με τον στρατηγό, τον ταξίαρχο του ΤΕΘΑ , τον σύμβουλο μελετητή , την αντιδήμαρχο πολεοδομίας και την διευθύντρια  τότε της τεχνικής υπηρεσίας .

Επιβάλλεται η νέα δημοτική αρχή να αξιοποιήσει ότι θεσμικά έχει καταφέρει η δική μας δημοτική αρχή και να μη θεωρεί ότι όλα ξεκινούν τώρα. Το ράβε ξήλωνε δεν ωφελεί τον Δήμο και τους δημότες .

2.     Δημοτική Αγορά

Μείζον θέμα για οποίο μας ζητήθηκε, χωρίς εισήγηση, να ψηφίσουμε όχι πρόταση αλλά πρόθεση έναρξης ενεργειών και όλα αυτά

Χωρίς στατική μελέτη του κτηρίου, το οποίο έχει πρόβλημα.

Χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη.

Χωρίς καμία πρόταση για χρήση ή χρήσεις του χώρου.

Χωρίς καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης.

Χωρίς ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Σε αυτήν την προσπάθεια την οποία εμείς, ως Συμμαχία Πολιτών, αντιλαμβανόμαστε ως επικοινωνιακό τέχνασμα και προϊόν λαϊκισμού, αρνηθήκαμε να παρέχουμε την οποιαδήποτε στήριξη. Αντιπροτείναμε να επαναληφθεί η συζήτηση για το θέμα με διαθέσιμα όλα τα ανωτέρω στοιχεία και με εναλλακτικές προτάσεις.

3.       Μικρασιατική Στέγη

Ομολογουμένως η χθεσινή ήταν μια κακή  ημέρα για τους Μικρασιάτες της Κορίνθου.

Ζητήθηκε να μειωθεί κατά το ήμισυ το Κτήριο Μικρασιατικής Μνήμης – κάτι που, εάν πραγματοποιηθεί, το καθιστά ανεπαρκές για να στεγάσει τα πλούσια εκθέματα που υπάρχουν καθώς και για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου. Προτείναμε με σοβαρότητα και ευθύνη και ψηφίσαμε την παρέμβαση του Δήμου για να μην μειωθεί ο συντελεστής κάλυψης όπως τον είχαμε σχεδιάσει εμείς ως δημοτική αρχή και τον είχε εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο.

Περισσότερα στο βίντεο :  https://youtu.be/GY20BZcTvl0

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια