Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ. 1877)

 

 

 

 

Οι Αλκυονίδες έχουν τον κύκλο τους…

 

Ένας σεισμός στη θάλασσα της Ιαπωνίας μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξε τη χερσόνησο Νότο στον νομό Ισικάβα στην Ιαπωνία το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2024, και είναι ο ισχυρότερος σεισμός στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από τον σεισμό του 1983. Στον σεισμό καταγράφηκαν «μόνο» 64 θύματα - νεκροί. Αναφέρομαι στη λέξη «μόνο» σε αντιδιαστολή του πρόσφατου σεισμού μικρότερου σε ρίχτερ, αλλά με χιλιάδες θύματα στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό μου έφερε στη μνήμη τα αίτια που με οδήγησαν στην ίδρυση της ΦΩΝΗΣ της ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, που οφείλονται στον σεισμό του Φεβρουαρίου 1981.

Το  Βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου 1981, στην Αθήνα επικρατούσε κρύο, αλλά όλα κυλούσαν σε κανονικούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι έβλεπαν TV. Ώσπου λίγο πριν τις 11, ένας υπόκωφος θόρυβος τρομάζει την πόλη και συγκλονίζει τη γη μια ισχυρή σεισμική δόνηση για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Τα 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, έπληξαν σχεδόν ανεπανόρθωτα την Κορινθία και την Φωκίδα, ενώ η Αττική έζησε για περισσότερες από δέκα μέρες τον τρόμο του εγκέλαδου, με τους Αθηναίους να κοιμούνται στα πάρκα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στις 22:55 τη νύχτα, σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα κουνήθηκε. Ο σεισμός στον κόλπο των Αλκυονίδων με μέγεθος 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ, δεν ήταν μόνο καταστροφικός για περίπου 85.000 κτίρια (22.554 μη επισκευάσιμα), αλλά κόστισε τη ζωή και σε 20 συνολικά ανθρώπους. Οι τραυματίες ήταν πάνω από 500. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τους παραπάνω νομούς, εκτός από την Κορινθία, στην οποία καταγράφηκαν μόνο 4 νεκροί, δεκάδες τραυματίες που οφείλονταν σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες του 6ου Σ.Π., οι οποίοι στον συνωστισμό των θυρών πήδαγαν από τα παράθυρα και τραυματίζονταν. Ελάχιστα ήταν τα κτίσματα με ολοσχερή καταστροφή, παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού.

Από την στήλη αυτή έχω απευθυνθεί πολλές φορές προς την ΠΣΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ αναφερόμενος σε θέματα πρακτικής μορφής, όπως είναι η ετήσια σειρήνα χωρίς να συνοδεύεται από περαιτέρω οδηγίες. Από Εύελπις, έχω συνειδητοποιήσει το γνωστό «Προνοείν, Προβλέπειν, Προλαμβάνειν», σε θέματα Έκτακτης Ανάγκης. Μήπως η ΠΣΕΑ πρέπει να συνεργαστεί με φορείς όπως οι Διευθύνσεις Α΄και Β΄/ βάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους, Συλλόγους κ.α. για ενημέρωση τύπου Ιαπωνίας στην αντιμετώπιση σεισμών; Οι Αλκυονίδες έχουν τον κύκλο τους. Ας το κάνουν, χωρίς φόβο, αλλά αναγκαία με γνώση και προνόηση 

 

 Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια