Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1876)

 ΠΕΝΤΗΚΟΝΤΑ (50) ΕΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
 
Στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου στην Πουλίτσα Κορινθίας χθές Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024, εκτός από την Θ. Λειτουργία για τη μνήμη των Αγίων Ιεραρχών Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος εόρτασε και την πεντηκοστή (50η) επέτειο από την εις Διάκονον Χειροτονία του και συνεπώς τα πενήντα (50) χρόνια Εκκλησιαστικής διακονίας του στον αμπελώνα του Κυρίου!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Πνευματικός πατέρας της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής, εκ μέρους και της Καθηγούμενης της Ι. Μονής Καλλινίκης Μοναχής, της Ι. Αδελφότητας και όλων των παρευρισκομένων, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο εορτάζων Δήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Αθανάσιος Μανάβης, ο επίσης εορτάζων Οφφικιάλιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του κ. Ελένης, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Πιέτρης, ο εκ των συχνών προσκυνητών της Ι. Μονής κ. Μιχαήλ Γλυνός μετά της μητρός του και άλλων προσκυνητών της Ι. Μονής, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο, για τα πενήντα (50) χρόνια της διακονίας του στην Εκκλησία μας, ο Θεός, δια του Αγίου Αθανασίου, να του χαρίζει υγεία, μακροημέρευση, πνευματική διαύγεια και να ορθοτομεί τον λόγον της αληθείας του Χριστού, όπως έπραξε και ο Άγιος Αθανάσιος!

Την επομένη το πρωί, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, και κατά την συνεδρία του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι. Μητροπόλεώς μας οι Κληρικοί και Λαϊκοί υπάλληλοι των Γραφείων ετίμησαν τα πενήντα χρόνια της Εκκλησιαστικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ψάλλοντας την φήμη του σε πολύ έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και ευχόμενοι σ᾿ Αυτόν μήκος ειρηνικών ημερών με υγεία και δύναμη, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, των μελών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Αιδεσ. Πρωτ. π. Παναγιώτου Θεοδώρου, Αιδεσ. π. Νικολάου Βαρδουνιώτη, κ. Κωνσταντίνας Σαρελάκου, Διευθύντριας Δ.Ο.Υ. Κορίνθου, κ. Πέτρου Θωμαΐδη, Δικηγόρου, κ. Αποστόλου Παπαφωτίου, και κ. Χρήστου Δροσοπούλου, Εκκλησιαστικών Συμβούλων.

Ο Ποιμενάρχης μας έκπληκτος και εμφανώς πιο συγκινημένος απ’ όλους, αφού τους ευχαρίστησε θερμά για την ενθύμηση της επετείου του, τους απεκάλυψε ότι όλα αυτά τα 50 χρόνια αλλά και τα προηγούμενα της ζωής του ήταν «γεμάτα Θεό» ενώ τους παρακάλεσε να τον συγχωρήσουν για τις ανθρώπινες ατέλειές του και να προσεύχονται στον Πανάγαθο Κύριο και Θεό μας τον Εκκλησιαστικό και πνευματικό δόλιχο της Ιερωσύνης, που του χάρισε, ώστε και για όσα χρόνια του χαρίσει ακόμα «ἥδιστα να τα εκδαπανήσει και να εκδαπανηθεί» (πρβλ. Β΄Κορ, ιβ΄, 15) υπέρ της Εκκλησίας και του λατρευτού του Ποιμνίου ως και για την «καλήν απολογίαν» του και τα «Χριστιανά τέλη» της ζωής του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η MNHMH ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΥΛΙΤΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
Στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου, στην Πουλίτσα Κορινθίας, λειτούργησε χθες Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ιεραρχών Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Πνευματικό της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» και τους αδελφούς της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Οσ. Ιερομ. π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλο και π. Δαμασκηνό Γεννηματά, Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας εκκινώντας να ομιλεί για τον Μέγα Αθανάσιο επεσήμανε ότι, στην ιστορία μας, για να κληθεί κάποιος Μεγάλος, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τιτάνιο έργο. Ο Άγιος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, ανετράφει «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφεσ. στ΄, 4), σπούδασε και διακρίθηκε από την νεαρή του ηλικία για την ακράδαντη πίστη Του. Μαθήτευσε κοντά στον πνευματικό του Πατέρα, Άγιο Αλέξανδρο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο χωρίς ποτέ όμως να υπεραίρεται γι’ αυτό.

Στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνεκλήθη από τον Μ. Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., στην Νίκαια της Βιθυνίας, ο Μέγας Αθανάσιος πρωτοστάτησε ως Διάκονος, παρουσία Πατριαρχών και Αρχιερέων από όλον τον κόσμο, αντιτασσόμενος σθεναρά στις κακοδοξίες του Αρείου και με φώτιση Θεού και δυνατή Πίστη κατηύθυνε τον Αυτοκράτορα, τους Πατριάρχες και όλους, όσοι συμμετείχαν στην Σύνοδο, αποδεικνύοντας τις πλάνες του Αρείου. Παράλληλα, συνέταξε τα πρώτα επτά (7) άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως μας, κωδικοποιώντας, με αυτόν τον τρόπο, την Ορθόδοξη Πίστη, προκειμένου εμείς σήμερα, χωρίς πολλές απορίες, να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι πιστεύουμε.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον έτερο εορταζόμενο, Άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας, ο οποίος έζησε μεταγενέστερα του Αγίου Αθανασίου με εξίσου σπουδαίο συγγραφικό, θεολογικό και δογματικό έργο και επεξήγησε ότι ο μήνας Ιανουάριος, στην Εκκλησία μας, είναι αφιερωμένος στους Ιεράρχες, που υπήρξαν Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, και ενώ εορτάζουμε ξεχωριστά την μνήμη του καθενός, στο τέλος του Μήνα εορτάζουν όλοι μαζί, ως ισάξιοι. Οι ιδρυτές της Ι. Μονής, που μας φιλοξενεί, μακαριστός Αρχιμ. π. Προκόπιος Μερτύρης και Γερόντισσα Θεοφανία Κοσιώνη, θεώρησαν σκόπιμο να την αφιερώσουν στον Μέγα Αθανάσιο με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ, ο Υφυπουργός μας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο εορτάζων Δήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Αθανάσιος Μανάβης, ο επίσης εορτάζων Οφφικιάλιος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και παρασημοφορηθείς με τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, μετά της εριτίμου συζύγου του Ελένης, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Πιέτρης, ο πιστός προσκυνητής της Ι. Μονής κ. Μιχαήλ Γλυνός, μετά της μητρός του και πλήθος Πιστών προκειμένου να τιμήσουμε τους Μεγάλους Αγίους, που υπήρξαν «Στύλοι» της Ορθοδοξίας μας.ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια