Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ (Φ. 1875)

 

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 13-14/01

 

 

Σε μια ουσιαστική διαδικασία και συζήτηση κι ένα Κείμενο θέσεων που έχει σαφές στίγμα και πρόσημο, κατέθεσα τρεις τροπολογίες - στον Τομέα μου - για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις, τον αποκλεισμό από την ιθαγένεια χιλιάδων ανθρώπων που ζουν κι εργάζονται επί χρόνια στη χώρα και το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023 να μην προβάλει επαρκώς κυβερνητικές του παρεμβάσεις και νομοσχέδια, που ήταν εμβληματικά σε ζητήματα κράτους δικαίου, δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Οι τροπολογίες έγιναν δεκτές από την Επιτροπή.

Εισερχόμαστε, λοιπόν, στο διάστημα του προσυνεδριακού διαλόγου. Μια σημαντική ευκαιρία να αποτυπωθεί αυτό το στίγμα των θέσεων και στην πράξη, με το βλέμμα ΚΑΙ προς τα μέσα, με ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών ΚΑΙ προς τα έξω, με την κοινωνία, τους φορείς, τα κινήματα.

Με ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις και με τρόπο που αρμόζει στις παραδόσεις κι αρχές μας, χωρίς προσωπικές επιθέσεις κι αφορισμούς σε ανθρώπους εντός ή κι εκτός κόμματος, που το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλουν στην εσωστρέφεια και την κακή εικόνα στην κοινωνία.

Με αυτοπεποίθηση και καλή τεκμηρίωση, οφείλουμε να κάνουμε κτήμα της κοινωνίας και των συλλογικών φορέων της, τις θέσεις μας και να τις εμπλουτίσουμε πραγματικά από όσα μας πουν.

Όμως, για να γίνουν όλα αυτά και να μείνουν στα λόγια και τα κείμενα, πρέπει όλοι και όλες από την βάση ως την κορυφή, να σεβόμαστε και να λειτουργούμε με συλλογικότητα, συντροφικοτητα και να υπάρχει ομαδική δουλειά και συντονισμός, χωρίς μπρος πίσω κι αντιφάσεις. Κι επειδή είμαστε σε ένα κρίσιμο και δύσκολο σημείο για την πορεία του κόμματος, με όσα προηγήθηκαν αλλά και με μια απογοήτευση στις τάξεις μας, αυτό είναι μονόδρομος.

Προσωπικές στρατηγικές, λογικές ανάθεσης ή εύκολη κριτική απέξω δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Χρειάζεται ενεργή συμμετοχή κι αξιοποίηση όλων των θεσμικών και μη επαφών μας, για να κάνουμε πιο δυνατή την παρουσία μας.

Ο κόσμος, άλλωστε, και αυτό είναι διαχρονική μου άποψη, βλέπει και επιβραβεύει όταν παρεμβαίνουμε σοβαρά και διεκδικούμε οργανωμένα και μαχητικά λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Πρέπει, λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας ότι οφείλουμε να τους υπερασπιστούμε και να μην τους αφήσουμε βορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ετοιμάζεται να ξηλώσει ο,τι απέμεινε από τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα.

Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή τη φορά, να δείξουμε καθαρά ότι υπάρχει εναλλακτική και, κυρίως, ότι μπορούμε να την εκφράσουμε πειστικά και να την εφαρμόσουμε, όπως πολλές φορές κάναμε ως κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Γιατί, έτσι κι αλλιώς, είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι το δίλημμα Αριστερά - Δεξιά είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και, γιατί, ακόμα κι αν θέλει κανείς να πάει προς το κέντρο, παει πιο σωστά με τους όρους και τις αρχές της Αριστεράς, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια