Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (Φ. 1873)

 

Απολογιστική συνέντευξη για την τετραετία 2019 – 2023 έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

 

 

“Πρέπει να γίνουν αλλαγές, σε θεσμικό επίπεδο, ως προς τις Περιφέρειες και βεβαίως θα πρέπει να εκλείψει ο τοπικισμός” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα -στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη-, κατά την οποία προέβη στον απολογισμό της τετραετίας της υπ’ αυτόν απερχόμενης περιφερειακής Αρχής.

Ο Π. Νίκας, αναφέρθηκε στα κυριότερα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την Περιφέρεια την τετραετία 2019 – 2023, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από την απερχόμενη περιφερειακή Αρχή

– ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή

– δόθηκε προτεραιότητα σε έργα για τον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις σε έργα άρδευσης, στους αναδασμούς, στη δακοκτονία, αλλά και συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα

– ενισχύθηκε η προσπάθεια για την κοινωνική πρόνοια

– διατέθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια προς τις δημόσιες δομές υγείας για την βελτίωση των υποδομών τους και τον εξοπλισμό τους σε μέσα -“ωστόσο οι υπηρεσίες παροχής υγείας στην Περιφέρειά μας είναι κάτω από τον μέσο όρο” παρατήρησε

– αναδιοργανώθηκε ουσιαστικά η Πολιτική Προστασία με δημιουργία αποθηκών σε κάθε Π.Ε. με όλα τα απαραίτητα είδη και εξοπλισμό, ενώ κατασκευάστηκαν περί τις 60 νέες υδατοδεξαμενές

– έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στην προστασία του πολιτιστικού και μνημειακού αποθέματος της Περιφέρειας, -“η συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη ήταν άριστη” τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εγγραφεί 26 εκ ευρώ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027

– στον τομέα του αθλητισμού υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες -“ωστόσο, ως Περιφέρεια, υπολειπόμαστε σε αθλητικές υποδομές με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος χώρος” σημείωσε ο Π. Νίκας

Αναφερόμενος στις υποδομές, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στρατηγική της περιφερειακής Αρχής καθ’ όλη την τετραετία 2019 – 2021 αποτέλεσε η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε κάθε μία από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, προσθέτοντας πως υπάρχουν 65 εκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση του οδικού δικτύου.

 

ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε μια σύνοψη των πιο σημαντικών παρεμβάσεων και έργων της απερχόμενης υπ’ αυτόν περιφερειακής Αρχής ανά Περιφερειακή Ενότητα:

– Αργολίδα: α) ασφαλής οδική σύνδεση με τον Α7 -έργο  που ήδη υλοποιείται, ΣΔΙΤ της μαρίνας Ναυπλίου – έργο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για το Ναύπλιο, την Αργολίδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου, γ) επαναλειτουργία του τρένου στην γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο ή “γραμμή των αρχαιολογικών χώρων”, έργο που έχει όλες τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η όποια καθυστέρηση έχει προκύψει από τον ΟΣΕ

– Αρκαδία: βελτίωση του δρόμου Τρίπολης – Αστρους, ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας στην παράκαμψη Κάτω Δολιανών, δημιουργία σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ αγγλόφωνης πανεπιστημιακής σχολής σε Ελληνικό – Μεγαλόπολη, προώθηση του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), όπου έχουν γίνει βήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά καθυστερεί όπως είπε ο Π. Νίκας

– Κορινθία: μεταξύ άλλων έργων, η κατασκευή των 5 οδικών κόμβων, ο δρόμος Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα, καθώς και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

– Λακωνία: η νέα είσοδος της Σπάρτης, η νέα γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα που ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, αλλα και πληθώρα έργων στη Μονεμβασία, όπως και έργα προστασίας και συντήρησης πολιτιστικών μνημείων

– Μεσσηνία: κυρίως οδικά έργα, όπως τα Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, Μεσσήνη – Ευα – Λάμπαινα, παράκαμψη Πεταλιδίου, παράκαμψη Χαρακοπιού, καθώς επίσης τα λιμάνια σε Κυπαρισσία και Μαραθούπολη, αλλά και πολλοί αθλητικοί χώροι.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ως προς την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας σήμερα -κι αφού τόνισε πως οι έλεγχοι από τα αρμόδια υπερκείμενα όργανα, τις ανεξάρτητες αρχές και την OLAF της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστοποιούν τη χρηστή διαχείριση κατά τα το διάστημα 2019 – 2023-, δήλωσε πως το υπόλοιπο της Περιφέρειας ανέρχεται σε περίπου 60 εκ, από τα οποία -μετά τις αποπληρωμές έργων, μελετών υπηρεσιών κλπ- θα μείνουν περίπου 25 εκ ευρώ.

Οσον αφορά στο υπόλοιπο στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, αυτό ανέρχεται σε περίπου 10 εκ ευρώ, είπε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας πως τα 4,5 εκ ευρώ είναι διαθέσιμα άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν εδώ και χρόνια δεσμευμένα από το Ταμείο Δασών και το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας -“παρ’ όλο που τα διεκδίκησα συστηματικά, η προσπάθειά μου αυτή τελικά δεν ευοδώθηκε” δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος δήλωσε παράλληλα πως και οι ΑΟΤΑ της Περιφέρειας τελούν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε, ακολούθως πως -στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης και παραλαβής από την απερχόμενη προς τη νέα περιφερειακή Αρχή- είχε δώσει οδηγίες προς τους γενικούς διευθυντές προκειμένου το δεκαπενθήμερο 15 με 29 Δεκεμβρίου να ενημερώνουν και να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο αναφορικά με το αντικείμενο και τα πεπραγμένα των υπηρεσιών τους προς τα αιρετά στελέχη της εκλεγμένης νέας περιφερειακής Αρχής και τους επικεφαλής των συνδυασμών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρατήρησε ότι προσωπικά στον ίδιο δεν απευθύνθηκε κανείς το πιο πάνω χρονικό διάστημα -αν και είχε δηλώσει διαθέσιμος να ενημερώσει-, για να σημειώσει στη συνέχεια πως η πολιτική παράδοση θα γίνει από τους συνεργάτες του, “οι περισσότεροι από τους οποίους επανεξελέγησαν άλλωστε” όπως είπε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε πως προκειμένου να υπάρξει επί της ουσίας δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση “θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο ως προς τις Περιφέρειες και βεβαίως θα πρέπει να εκλείψει ο τοπικισμός”, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως “η Πελοπόννησος δεν μπορεί, αντικειμενικά, να υπάρξει ως ενιαία Περιφέρεια καθώς είναι διαφορετική η δυναμική της Πάτρας που επεκτείνεται και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας”, παρατηρώντας παράλληλα ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη σημερινή της διοικητική μορφή η έδρα ανήκει στην Τρίπολη -“για πολλούς λόγους, όχι μόνο ιστορικούς”, όπως είπε.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως θα μπορούσαν, όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “να γίνουν γεωγραφικού χαρακτήρα διορθώσεις, ως προς την υπαγωγή σε αυτή των Κυθήρων και της περιοχής της Τροιζήνας”.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αναφορικά με τις προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει, κατά την άποψή του, να τεθούν στο άμεσο μέλλον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε τα εξής:

Α) Ως προς τις υποδομές: α) η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης κατά πρώτο λόγο στην περιοχή του Κορινθιακού, όπου η μελέτη έχει χρονίσει, αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας με παρόμοια ζητήματα, β) η επαναλειτουργία του τρένου, πέρα από ενδεχόμενες αντιρρήσεις των διαχειριστών των αυτοκινητοδρόμων, γ) η έναρξη, επιτέλους, δημιουργίας των οριζόντιων οδικών αξόνων, όπως με την κατασκευή αφ’ ενός της παράκαμψης των Λαγκαδίων στον δρόμο Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία και αφ’ ετέρου του άξονα Γύθειο – Σπάρτη – Μεγαλόπολη – Αλφειός (Αρχαία Ολυμπία) – Κατάκωλο.

Β) Ως προς την ενέργεια: α) η ανάπτυξη των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αλλά με την προϋπόθεση ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού με επιστημονικά κριτήρια και β) η προώθηση του υδρογόνου, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωτοπόρος συμμετέχοντας στην πιλοτική δημιουργία της “κοιλάδας πράσινου υδρογόνου”.

Γ) Ως προς τον πρωτογενή τομέα: να δοθεί βαρύτητα στην ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων, ορισμένα από τα οποία καρκινοβατούν για δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ο Ανάβαλος, η Κελεφίνα, το Φιλιατρινό, το φράγμα στον Ασωπό, το δίκτυο στη λίμνη Δόξα κ.α.

Δ) Ως προς τον πολιτισμό: υπάρχουν δεκάδες μνημεία σε κάθε Π.Ε. όχι μόνο από την κλασική και την ελληνιστική αρχαιότητα, αλλά και από τη βυζαντινή εποχή, που χρήζουν προστασίας και συντήρησης

Ε) Ως προς το ΣΔΑΜ: να επιταχυνθεί η διαδικασία του χωροταξικού όσον αφορά στις ΒΙΠΕ και στα ΒΙ.ΠΑ. η οποία έχει καθυστερήσει -τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον δεκάδων επενδυτών.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, επισήμανε πως έχει υπηρετήσει για δεκαετίες την υπόθεση της αυτοδιοίκησης -και των δύο βαθμών-, επισημαίνοντας πως αν και πάντα είχε ξεκάθαρη και σαφή ιδεολογική τοποθέτηση, ως αυτοδιοικητικός παρέμεινε ανεξάρτητος και… ανεπίδεκτος “στο να δέχομαι εντολές”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

“Δεν πέρασα εύκολα αυτή την τετραετία” συνέχισε ο Π. Νίκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες συνάντησε αντιδράσεις, αναφερόμενος ειδικότερα α) στην προσπάθεια δημιουργίας νοσοκομείου αναφοράς covid-19 στο Παναρκαδικό, β) στο θέμα του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στην άποψή του για τον απαραίτητο δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, γ) στην τεκμηριωμένη από αρμόδιο καθηγητή του ΕΜΠ αντίθεση που εξέφρασε, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και τέλος δ) στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ -“όπου διαφωνούσαν οι τοπικές κοινωνίες, τασσόμασταν μαζί με τις κοινωνίες αυτές” σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο σημείο αυτό, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως είπε- “στην συντριπτική τους πλειονότητα στάθηκαν δίπλα μου, πέρα από δύο περιπτώσεις στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία”.

Κατά την εκτίμηση που εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη σημερινή του συνέντευξη, “υφίσταται υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Ανοιξης” για να σημειώσει στη συνέχεια πως από την πλευρά του δεν έχει, ούτε και επιθυμούσε ποτέ να έχει, “καμμία σχέση με πατριδοκαπηλεία, εθνικολαϊκισμό, ρουσφέτι και πελατειακή σχέση, στοιχεία που μας γυρίζουν δύο αιώνες πίσω” όπως είπε.

Ο Π. Νίκας ευχήθηκε στον νέο περιφερειάρχη καλή επιτυχία “για το καλό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των πολιτών της”, προσθέτοντας πως δηλώνει πρόθυμος να τον βοηθήσει -αν και αυτός το επιθυμεί-, για να παρατηρήσει ωστόσο πως “η επιτυχία του νέου περιφερειάρχη εξαρτάται από την απεξάρτησή του από συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο”.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα ζήτημα με την αντιπολίτευση στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, “αντίπαλοί μου στην διάρκεια της τετραετίας ήταν άλλοι, δεν ήταν οι άλλοι συνδυασμοί του σώματος” είπε ο περιφερειάρχης, ενώ αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης εξέφρασε ευχαριστίες για τη συνεργασία αλλά και για την κριτική τους μέσα στα τελευταία 4 χρόνια -“αποδέχομαι την κριτική, δεν αποδέχομαι όμως την δολοφονία χαρακτήρων, ούτε και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς απόψεων πολιτικών προσώπων” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην ορκωμοσία του δημάρχου Κορίνθου, “προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διάβρωσης στον Κορινθιακό Κόλπο”

 

 

 

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου αποτελεί το κορυφαίας προτεραιότητας έργο, όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του, σήμερα Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, στην Κόρινθο, μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Κορίνθου Νίκου Σταυρέλη.

Επισήμανε ταυτόχρονα και την ανάγκη να ολοκληρωθεί πλέον η σχετική μελέτη από το αρμόδιο υπουργείο, μετά από περίπου 10 χρόνια που εκπονείται, προσθέτοντας πως πρόκειται για έργο το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο περιφερειάρχης, στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου -την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου “Θωμάς Θωμαΐδης”-, ευχήθηκε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να παραχθεί έργο που θα ωφελήσει τον τόπο και τους πολίτες, ενώ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον Βασίλη Νανόπουλο, τον απερχόμενο δήμαρχο και πλέον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίλησε, επίσης, για την άριστη συνεργασία και με τον μητροπολίτη Κορίνθου.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Π. Νίκας εξέφρασε αφ’ενός τη λύπη του για το γεγονός ότι ως προς την αυτοδιοίκηση -και των δύο βαθμών- έχει θεσμοθετηθεί από την πολιτεία η διάθεση ελάχιστων πόρων και αφ’ ετέρου έντονο προβληματισμό από την διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζεται, δυστυχώς, η διάθεση πιστώσεων “από την πίσω πόρτα” και “συχνά γα έργα δευτερεύουσας σημασίας”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο που παρήγε στην Κορινθία η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή κατά την τελευταία τετραετία, μιλώντας ενδεικτικά για ορισμένες βασικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων οι 5 οδικοί κόμβοι στην ευρύτερη περιοχή Κορίνθου και Λουτρακίου, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, στον δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα, όπως και για το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κόρινθος – Λέχαιο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής, αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμών, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

 

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τους υπαλλήλους της Περιφέρειας

 

Επιστολή προς το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέστειλε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Σε αυτήν ο περιφερειάρχης, αφ’ ενός εκφράζει ευχαριστίες για την συμβολή των υπαλλήλων της Περιφέρειας στην παραγωγή έργου από την περιφερειακή Αρχή κατά την τελευταία τετραετία και αφ’ ετέρου ζητεί να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούν και να προσφέρουν στην κοινωνία.

“Πρέπει να υπάρξει συνείδηση ότι χωρίς δυναμικό και επαρκή δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να υπάρξει κράτος δικαίου, ούτε κοινωνική προκοπή” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.

 

Δύο αρδευτικά έργα παρέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σε ισάριθμους δήμους της Κορινθίας

 Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται στις θέσεις εξουσίας, το πλέον σημαντικό -όταν βρίσκονται στις θέσεις αυτές- είναι να αφήνουν έργο που βοηθά και συνδράμει στην ανάπτυξη του τόπου και στην ευημερία των ανθρώπων του.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παραδίδοντας το πρωί σήμερα, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, δύο αρδευτικά έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια στον Δήμο Βέλου – Βόχας και στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, σε λιτές εκδηλώσεις παρουσία, μεταξύ άλλων, των αντιπεριφερειαρχών Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη και ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσου Γκιολή, καθώς και αιρετών από τον καθένα από τους δύο πιο πάνω δήμους της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, από τον περιφερειάρχη παραδόθηκαν αρδευτικά έργα α) στο Βέλο προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, με κλειστούς αγωγούς συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων που θα εξυπηρετεί 2.500 στρέμματα με καλλιέργειες και β) στο Μελίσσι του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, για τον ΤΟΕΒ, ένας υπόγειος αγωγός, σύστημα ηλεκτρονικής υδροληψίας με κάρτα χρέωσης, όπως επίσης νέο αντλιοστάσιο και νέοι αυτοματισμοί, ένα έργο προϋπολογισμού περί το 1,7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετεί την άρδευση σε 700 στρέμματα με καλλιέργειες.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στις πιο πάνω εκδηλώσεις, τόνισε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου έγιναν την τελευταία τετραετία πολλές ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης, ιδιαίτερα στην Κορινθία.

Παρατήρησε παράλληλα ο περιφερειάρχης πως ενώ αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός η λειψυδρία, η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς προκειμένου να δοθούν λύσεις -“υπάρχει η λίμνη Δόξα στην οποία εκκρεμεί ακόμα το αρδευτικό δίκτυο, ενώ παραμένουν οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί στο έργο του φράγματος Ασωπού, έργο που προορίζεται να δώσει επαρκείς λύσεις στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των υδάτων στην Κορινθία” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα “να τελειώσει αυτές τις ημέρες η χρονίζουσα μελέτη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διάβρωσης στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του στην Κορινθία για το έργο που παρήγαγαν, αλλά και το ενδιαφέρον που επέδειξαν στην διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, όπως επίσης και προς τους δημάρχους των δύο δήμων για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν με την Περιφέρεια -τον απερχόμενο δήμαρχο Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο και τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα εύσημα στον περιφερειάρχη Π. Νίκα.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις “τεράστιες δυνατότητες της Κορινθίας” και δι’ ολίγων επισήμανε σειρά έργων που υλοποίησε ή δρομολόγησε η Περιφέρεια στην εν λόγω Ενότητα, μεταξύ των οποίων η δημιουργία του πολιτιστικού – οικολογικού πάρκου εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, τα έργα οδικής ασφάλειας όπως οι 6 κόμβοι στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου – Κορίνθου, η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι κ.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια