Header Ads

"Δράσεις για την ενίσχυση του Σύγχρονου Πολιτισμού" (Φ. 1873)



 Άρθρο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Βουλευτή Κορινθίας Χρίστου Δήμα, στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

__________________

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει μια σειρά πρωτοβουλιών για το 2024, με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και των δημιουργικών τομέων στη χώρα μας. Οι εν λόγω δράσεις οι οποίες υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχουν στόχο να θέσουν τον πολιτισμό στο επίκεντρο σημαντικών ζητημάτων από τη συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή στη ψυχική υγεία έως την αυξημένη εξωστρέφεια και τη πολιτιστική διπλωματία.

 

Μέσω της πολιτιστικής συνταγογράφησης η πολιτεία επιδιώκει σε πρώτη φάση να αποδείξει ερευνητικά/επιστημονικά την συμπληρωματική ευεργετική επίπτωση που έχει η συστηματική επαφή των τεχνών και του πολιτισμού στους πάσχοντες απο ψυχικά νοσήματα. Στη συνέχεια, μέσω της αξιοποίησης του ευεργετικού ρόλου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι πολίτες με διαπιστωμένη ψυχική νόσο ή με επιβαρυμένη ψυχική υγεία, θα έχουν στο εξής τον πολιτισμό και τις τέχνες σύμμαχό τους, οι οποίες θα συνταγογραφούνται στο πλαίσιο της θεραπείας τους. Είναι μία πρωτοποριακή δράση, η οποία ενσωματώνει τις τέχνες στην προληπτική και συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή και ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.

 

Ταυτόχρονα, η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα ανεβάσουμε ψηφιακό υλικό από όλους τους φορείς, όπως από τα μουσεία, τα φεστιβάλ, την Εθνική Πινακοθήκη, τη Λυρική Σκηνή κ.ά. ώστε να μπορούμε να προβάλλουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ημερολόγιο επερχόμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

 

Πρόκειται για ένα κατάλληλο μέσο με στόχο την προώθηση φορέων, την εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού και την προσέλκυση τουριστών καθ’όλη την διάρκεια του έτους. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει να έχουμε αυξημένη συμμετοχή τόσο εκδοτών όσο και συγγραφέων στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις στον τομέα του βιβλίου, αλλά υπάρχουν και οι εκθέσεις βιβλίου στην Ελλάδα όπου έχουμε σημαντική επιτυχία και προγράμματα μετάφρασης Ελλήνων συγγραφέων σε ξένες γλώσσες.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο. Το έργο επικεντρώνεται στην επένδυση σε υποδομές και τεχνογνωσία, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω της ψηφιοποίησης διαδικασιών, με απώτερο σκοπό την προσαρμογή των εν λόγω επιχειρήσεων στις σύγχρονες προκλήσεις.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια